StoryEditor
HrvatskaRATNA PRIČA

Makaranin Siniša Paunović je sa suborcima položio život da zločinci ne raznesu Bjelovar. Razminirali su sve objekte s eksplozivom, osim jednoga...

Piše Dijana Turić
18. studenog 2021. - 21:57
Suborci Siniše Paunovića Ivan Ćurković i Stjepan Budinski sa njegovim sinovima Josipom i BorisomIvo Ravlić/Cropix

U ime Grada Bjelovara, prošlog mjeseca na grob hrvatskog viteza, domoljuba i dragovoljca Domovinskog rata, Makaranina Siniše Paunovića, na Gradskom groblju Svetog Križa u Makarskoj, vijenac i svijeće položili su Ivan Ćurković, zapovjednik mjesne zajednice Hrgovljani i Stjepan Budinski, ratni zapovjednik obrane Bjelovara i Bjelovarsko-Podravske regije.
O sugrađaninu i heroju Domovinskog rata Siniši Paunoviću koji je poginuo u 33. godini života, 29. rujna 1991. godine, malo se toga zna jer je jedini Makaranin koji je život za Domovinu položio u Bjelovaru. Stoga smo priču odlučili potražiti kod obitelji Paunović i ratnog zapovjednika Stjepana Budinskog. Naime, kako nam je kratko ispričala Lenka Paunović, supruga pokojnog Siniše, hrvatski vitez je osnovnu školu završio u Makarskoj, a srednju vojnu školu u Banjoj Luci, a u Makedoniju je došao raditi 1978. godine gdje su se i upoznali.

image
Suborac Stjepan Budinski i Lenka, udovica Siniše Paunovića, na junakovu grobu
Ivo Ravlić/Cropix

Dobio prekomandu

Početkom 90-ih s dvoje maloljetne djece, sinovima Josipom i Borisom preselili su se u Bjelovar jer je Paunović tražio i dobio prekomandu od bivše vojske budući da je htio biti u Hrvatskoj kada se zaratilo, a 1991. godine priključio se Zboru narodne garde pa diverzantskom vodu Bjelovar HV-a. Prije toga je radio i u Divuljama.
Cijelo ljeto 1991. godine Lenka je sa sinovima boravila u Makarskoj u obiteljskoj kući svog supruga, a nakon toga se vratila u Bjelovar kako bi djeca krenula u školu. Međutim, tada je Siniša poginuo, a cijela obitelj se potom vratila u Makarsku gdje i danas žive.

image
Spomen obilježje na mjestu pogibije
Privatni album


Kako nam je kazao Paunovićev zapovjednik Budinski, Siniša je položio svoj život na oltar domovine braneći grad Bjelovar.
Hrabro se borio i poginuo na vojnom skladištu Bedenik, zvanom Barutana kao pripadnik diverzantskog voda Bjelovar HV-a.
- Bivšu JNA samovoljno je napustio u kolovozu 1991. godine i ušao u sastav diverzantskog voda koji je držao u okruženju vojno skladište Bedenik bivše JNA.
Pripadnici JNA i komadant pukovnik Rajko Kovačević prijetili su da će dići u zrak skladište ako im hrvatske snage ne dopuste izlazak iz Bjelovara na obronke Bilogore, što bi značilo pravu katastrofu, potpuno uništenje grada pod Bilogorom s obzirom na ogromne nagomilane količine razornog vojnog eksploziva i streljiva u skladištu.

image
Privatni album


Grupu diverzantskog voda koju je vodio Siniša Paunović, činili su Marko Tukerić, Ivan Trogrlić, Damir Pervan i Dražen Pervan. Siniša Paunović je odlično poznavao teren i znao je točno što sve treba napraviti. U tri noći uspjeli su razminirati sve objekte u skladištu osim jednog. Presjekli su žice kojima su objekti s eksplozivom bili međusobno povezani - kazuje nam Budinski.

Operacija Bilogora

Operacijom Bilogora ’91, 29. rujna 1991. godine u jutarnjim satima pokušali su zauzeti skladište, namjeravali su i zarobiti majora Milana Tepića, ali ih je na samom brisanom prostoru unutar objekta uočio vojnik s mitraljezom iz vojnog transportera i pokosio. Smrtno su stradali Siniša Paunović, Marko Tukerić, Ivan Trogrlić i Dražen Pervan, dok se Damir Pervan ranjen izvukao iz skladišta te je prevezen u bolnicu.Major Tepić odbijao se predati hrvatskim braniteljima i poslije 10 sati se odlučio na suludi samoubilački čin, aktivirao je eksploziv i raznio objekt skladišta pri čemu su poginula još sedmorica hrvatskih branitelja: Vladimir Makar, Ivan Cvrtila, Eduard Kukal, Stjepan Legević, Nikola Petrić, Mario Šimić i Milan Vuković. Grad Bjelovar je na tom mjestu u znak na njihovu hrabrost, da se nikada ne zaborave, podigao spomenik i uredio spomen park.
Hrvatske branitelje posebno je šokirao potez Srbije koja je prije četiri godine na Dedinju u Beogradu otkrila spomenik majoru Tepiću, koji je podignut na inicijativu tamošnjeg Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a cvijeće mu je položio i poklonio se ministar Aleksandar Vulin.

image
Siniša Paunović
Privatni album

- Nakon 30 godina, u ime grada Bjelovara, došli smo položiti vijenac i svijeće na grob nezaboravnog heroja Siniše Paunovića. Hvala mu na hrabrosti, a njegovoj obitelji - supruzi, djeci, unucima i gradu Makarskoj je na ponos što su dali svog sina za Hrvatsku.
Ovom prilikom zahvaljujemo gradonačelniku Makarske Zoranu Paunoviću i braniteljskim udrugama koji su nas primili u ime grada Makarske. Zahvaljujemo se i supruzi, Lenki Paunović, sinovima Josipu i Borisu i ostaloj obitelji kao i predstavnicima udruga branitelja iz Makarske što su došli tog dana da zajedno odamo počast i sjećanje na nezaboravnog Sinišu Paunovića - kazao je Budinski.

item - id = 1144129
related id = 0 -> 1143572
related id = 1 -> 1141609
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2021 21:57