StoryEditorOCM
Hrvatskaporez na nekretnine

Iznajmljivači ogorčeni novim porezom najavljuju tužbu: Razmišljamo da svi obustavimo najam u srcu sezone!

Piše Vijesti sd
27. rujna 2024. - 15:15

Hrvatska udruga obiteljskog smještaja koja okuplja male iznajmljivače stanova i apartmana je održala danas sastanak i zaključili su da ih se novim porezom na nekretnine definitivno diskriminira, te će ga pokušati rušiti i na Ustavnom sudu. Također su zaključili i da će nekima novi, povišeni paušal za krevete koji trebaju plaćati iznositi i 653 posto više (u najrazvijenijim turističkim mjestima je donja granica za godišnji porez po krevetu dignuta s 20 na 150 eura).

- Imali smo sastanak svih ogranaka iz cijele Hrvatske. Porez na nekretnine je diskriminatoran prema nama. On se neće plaćati na dugoročni najam, ali hoće na kratkoročni. I porezni stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu da se radi o dvostrukom oporezivanju jer već za istu djelatnost plaćamo i porez na dohodak kroz paušal po krevetu. Ići ćemo prema sudovima - kaže Goran Prskalo, drugi čovjek udruge i predsjednik zagrebačkog ogranka, pišu 24 sata.  

Boje se i koliko će gradovi i općine povećati paušal i hoće li ići s maksimalnim stopama. Prskalo kaže da je pravo države da to odredi, ali su nezadovoljni kako se odnosi prema njima jer sada se uvodi niz ograničavajućih pravila i poskupljenja koja naspram onoga kada su počeli s radom. 

image
Jakov Prkic/Cropix

- Što se tiče iznosa paušala po krevetu, u istu, prvu kategoriju razvijenosti su stavljeni Dubrovnik i Mošćenička Draga i iznajmljivači će morati platiti najviši paušal. To sve govori o kvaliteti tog modela koji je radio Institut za turizam - tvrdi Prskalo. 

- Nas se definitivno ne cijeni i Vlada s nama nije ni razgovarala prije svih ovih izmjena. Nećemo više dozvoliti da u partneri vladi budu samo sindikati i Hrvatska udruga poslodavaca, a da se naš glas ne čuje. Bilo je puno prijedloga da sljedeće godine u sezoni svi mi na mjesec dana ne odlučimo iznajmljivati, pa da vidimo onda što će turizam i državni proračun. I mi bi se mogli mjesec dana otići odmarati - kaže Prskalo, pišu 24 sata. 

Prskalo napominje da je nepodijeljeni stav udruge da se moraju razdvojiti oni koji iznajmljuju jedan ili dva apartmana ili stana i stvarno se radi o obiteljskom smještaju naspram komercijalnih iznajmljivača koji imaju desetke apartmana. 

- Male iznajmljivače se ne može stavljati u isti koš. Pa iznesen je podatak na sastanku da su trećina malih iznajmljivača umirovljenici kojima od tog ovisi egzistencija - prenosi Prskalo stav Udruge.

image
Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 15:16