StoryEditor
Hrvatskanova pravila

Kako do e-propusnice? Izdavanje nove propusnice izazvalo je niz nedoumica, donosimo odgovore na 20 najčešćih pitanja koja muče građane

Piše PSD
6. travnja 2020. - 09:40

Sve propusnice koje su dosad izdane za napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka od danas više ne vrijede, na snazi su isključivo e-propusnice.

Njihovo izdavanje izazvalo je još više pitanja i nedoumica nego što ih je bilo s dosadašnjim propusnicama. Da bi se lakše snašli u novim pravilima donosimo vam odgovore na najčešće postavljena pitanja o tome tko sve ima pravo i na koji način možete dobiti e-propusnicu.

Za početak važno je znati da uslugama u sustavu e-Građani i Osobnom korisničkom pretincu možete pristupiti ako posjedujete vjerodajnicu koja se nalazi na Listi prihvaćenih vjerodajnica. Prvo provjerite posjedujete li vjerodajnicu za pristup sustavu koju imaju oni koji se koriste internet bankarstvom ili imaju elektroničku osobnu iskaznicu.

1. Što je vjerodajnica?

Ona je sredstvo dokazivanja i prepoznavanja elektroničkog identiteta koje je zaštićeno tehnološkim protokolima. Vjerodajnica je nešto što korisnik zna ili posjeduje (npr. korisničko ime/lozinka, token na mobilnom telefonu, digitalni certifikat i sl.) Vjerodajnicu treba pažljivo čuvati i ne povjeravati je drugima.

2. Nemam internet bankarstvo, niti ijednu od vjerodajnica za ulazak u uslugu e-Propusnice niti sam ikad koristio sustav e-Građani. Na koji način mogu nabaviti e-propusnicu?

Ako nemate niti jednu vjerodajnicu za pristup sustavu, šifre  ePASS s kojom možete koristiti usluge u sustavu e-Građani razine sigurnosti 2 (uključivši i e-Propusnice), iznimno za vrijeme privremenog ograničenja kretanja, može se zatražiti i putem interneta.

Za postupak izdavanja, potrebno je dostaviti:

1. potpisanu Pristupnicu za ePASS (potpis mora odgovarati onom na identifikacijskom dokumentu), a pristupnica s nalazi na linku: https://epass.gov.hr/Login.aspx

2. sken identifikacijskog dokumenta korisnika dokumentaciju je potrebno poslati na e-mail projekt.eposlovanje@fina.hr

Dodatno, u slučaju da pojedine osobe ne mogu pribaviti niti jednu vjerodajnicu, mogu podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva primjerice putem e-mail adrese stožera i liječnika primarne zdravstvene zaštite.

3. Zaposlenik sam tvrtke i za redovno obavljanje poslova potrebna mi je propusnica. Iniciram li ja izdavanje propusnice ili to radi moj poslodavac?

U pravilu izdavanje propusnica inicira poslodavac. Unatoč tome, zaposlenik može također podnijeti zahtjev za izdavanje propusnice svom poslodavcu. Na stranici https://epropusnice.gov.hr/ nalaze se posebno ulazi za traženje propusnica za poslodavce, a posebno za liječnike, stožere i privatne zahtjeve građana.  

4. Može li se dobiti propusnica za skrb o starijoj osobi (obilazak i donošenje namirnica) koja nije član obitelji?

Ako je riječ o skrbi za starije unutar mjesta prebivališta onda nije potrebna posebna propusnica, ali se moraju poštivati sve propisane higijenske mjere. Ako je riječ o skrbi izvan mjesta prebivališta onda se moraju dobiti propusnice uz razlog „vitalni obiteljski razlozi, pružane skrbi starijim osobama (isto vrijedi i za djecu), također uz poštivanje svih mjera.

5.Trebaju li djeca imati propusnicu u slučaju napuštanja prebivališta ako ga napuštaju zajedno sa roditeljima?

Ako roditelj ima važeću propusnicu, nije potrebno posebno za maloljetno dijete. Ukoliko postoji neka specifična situacija, javite se nadležnom stožeru da vam da detaljnije upute. Načelno - ako je roditelju dopušteno kretanje, dijete može s roditeljem. U slučaju da roditelj nema važeću propusnicu, djetetu može propusnicu izdati i liječnik u prijeko potrebnim slučajevima (bolest i slično...).

6. Da li je hrvatskim državljanima koji rade u inozemstvu, uz poziv poslodavca koji posjeduju da se jave na posao, potrebna i propusnica za izlazak s područja prebivališta?

Preporučeno je da u takvim slučajevima stožer CZ na području gdje ta osoba ima prebivalište izdaje propusnicu, ali uz uvjet da obavezno uz sebe mora imati poziv stranog poslodavca.
Na granici će se osobama mjeriti temperatura i ako su zdravi, puštat će ih dalje.

7. Moraju li taksisti imati propusnicu ako obavljaju vožnju izvan svog mjesta prebivališta?
Taksist mora imati propusnicu svog poslodavca ukoliko vozi izvan mjesta prebivališta, a koja mu vrijedi bez obzira je li mu u autu stranka ili ne.

8. Kakva je procedura izdavanja propusnica za odlazak na otoke?

Osobi koja s kopna želi doći na otok, propusnica se može izdati u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a što obrazlaže u svom zahtjevu stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta na otoku (općinski ili gradski stožer civilne zaštite).

Prije izdavanja propusnice fizičkoj osobi, stožer civilne zaštite nadležan za mjesto planiranog odredišta na otoku dužan je ishoditi suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite.

U odnosu na propusnice koje se izdaju djelatnicima pravnih osoba također se propusnica može izdati u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a postupak izdavanja jednak je kao i za fizičke osobe.

9. Kakva je procedura izdavanja propusnica za OPG-ove i poljoprivrednike?

Uputa stožerima civilne zaštite je da fizičkim osobama koje im se obrate sa zahtjevom za izdavanje propusnice zbog obrade zemlje, tj. obavljanja poljoprivrednih radova izvan područja prebivališta, izdaju propusnice.

Za male OPG-ove koji nisu u sustavu PDV-a i nisu u registru poreznih obveznika Ministarstvo poljoprivrede i dalje izdaje propusnice po dosadašnjem principu, temeljem ispunjenog zahtjeva ( putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice). Poljoprivrednici koji nisu u sustavu PDV-a te nisu u registru poreznih obveznika i dalje podnose zahtjeve na način kao i do sada.

10. Da li osoba koja kao vozač prevozi drugu osobu koja posjeduje valjanu propusnicu (npr. otac ili suprug prevozi zdravstvenu djelatnicu s posla odnosno na posao) mora imati propusnicu?

Uputa stožerima civilne zaštite je da osobama koje u svojstvu vozača prevoze drugu osobu koja posjeduje valjanu propusnicu izdaju propusnicu.

11. Na koliko dana se mogu izdavati propusnice?

Propusnice se mogu izdati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu zbog kojeg se izdaju.

12. Mogu li dobiti propusnicu ukoliko moram ići u drugu općinu/grad na vjenčanje/pogreb?

Prema odlukama Stožera civilne zaštite, vjenčanja i pogrebi će se organizirati u krugu najuže obitelji, uz nazočnost službene osobe, ali samo pod uvjetom da nitko nema respiratorne simptome. Zahtjev za propusnicu potrebno je podnijeti nadležnom civilnom stožeru - putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga.

13. Treba li mi propusnica za putovanje iz mjesta stalnog boravišta u mjesto prebivališta?

Napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka moguće je samo s e-Propusnicama.

14. Poslao sam zahtjev za propusnicom no još uvijek nisam dobio nikakav odgovor. I dalje stoji status "u obradi". Koji je moj status zahtjeva?

Status zahtjeva možete provjeriti u aplikaciji e-Propusnice. Ukoliko je zahtjev uspješno zaprimljen, isti može biti i dalje u obradi. Zbog povećanog broja podnesenih zahtjeva do samog odobrenja može proći određeno vrijeme. 

15. Zapošljavamo djelatnike iz drugih država koji nemaju nijednu vjerodajnicu. Kako ćemo njima izdati propusnice?

Svaka osoba zahtjev može, osim kroz sustav ePropusnice podnijeti i na tradicionalan način, direktno instituciji od koje traži propusnicu. Institucije su obvezne kroz sustav izdati, uz ispunjenje pretpostavki iz Odluke, digitalne propusnice.

16. Mogu li prijaviti boravište putem sustava e-Građani?

Trenutno je onemogućen pristup elektroničkoj usluzi e-Prijava boravišta hrvatskih državljana, kako bi se spriječile zlouporabe boravišta vezane uz situaciju s pandemijom koronavirusa i tim povezanim ograničenjem kretanja iz jednog mjesta u drugo. Ostale elektroničke usluge MUP-a u sustavu e-Građani su dostupne.

17. Naši radnici nemaju mogućnost dobivanja elektroničke pošte. Kako da im izdamo propusnice

U slučaju da radnik nema elektroničku poštu, poslodavac mu je mora ispisati i uručiti.

18. Koja je alternativa za one koji nemaju tehničke mogućnosti za korištenje usluge e-Propusnice?

U slučaju da pojedine osobe ne mogu pribaviti niti jednu vjerodajnicu ili nemaju uvjete za korištenje usluge e-Propusnice, mogu podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje - stožeru i liječniku primarne zdravstvene zaštite.

19. Osoba je vlasnik tvrtke ili obrta ali u njemu nije zaposlena. Može izdati propusnice za svoje zaposlenike ali ne i za sebe?

Pravo na propusnice nije predviđeno za vlasnike tvrtki ili obrta.   

20. Moja tvrtka ima veliki broj djelatnika za koja je potrebno izdati propusnice. Može li se to automatski obaviti?

Sustav ePropusnice omogućit će automatsko unošenje velikog broja podataka za izdavanje propusnica. Detalje o načinu dodavanja velikog broja odobrenih propusnica u sustav objavit ćemo naknadno.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 14:59