StoryEditorOCM
Hrvatskaproizvođač demantira

Mnogi Dalmatinci na svoju ruku uzimaju ovaj lijek: ‘Popila sam ga i nakon toga nastao je pakao, želim vratiti vrijeme‘

Piše VIJESTI SD
29. srpnja 2023. - 20:51

Joanie Knight je liječnik propisao lijek Ozempic, odnosno Wegovy, kako bi drastično smršavjela.

– Voljela bih da nikad nisam uzela Ozempic, da nikad nisam čula za taj lijek. Od mojeg života učinio je pakao. To me je stajalo novca i stresa. Cijena je bila previsoka.

Brenda Allen, 42-godišnjakinja iz Dallasa, osjeća se isto, i njoj je liječnik propisao taj lijek za mršavljenje.

– I danas, godinu dana nakon što sam prestala uzimati taj lijek, imam problema. Dospjela sam na hitnu jer sam od tog lijeka toliko povraćala da sam dehidrirala.

Emily Wright, 38-godišnja učiteljica iz Toronta, počela je uzimati Ozempic 2018. godine. U samo godinu dana izgubila je oko 30 kilograma.

– Toliko povraćam da sam morala neko vrijeme prestati raditi. Ne uzimam Ozempic već godinu dana, ali još se nisam vratila u svoje normalno stanje – rekla je za CNN.

Liječnici u Americi govore da se pojavljuje sve više ovakvih svjedočanstava nakon što je velik broj ljudi koristio sporni lijek za mršavljenje.

Prošlog je mjeseca Američko društvo anesteziologa upozorilo na to da se ovaj lijek prestane uzimati barem tjedan dana prije operacije.

image
/Shutterstock

Novo Nordisk, proizvođač Ozempica i lijeka Wegovy, istaknuo je u odgovoru za CNN da su ti lijekovi već 15 godina u upotrebi za dijabetes i osam godina za pretilost. Bili su testirani u kliničkim studijama i u cijelom svijetu među pacijentima.

"Gastrointestinalne tegobe dobro su poznate nuspojave. Većina gastrointestinalnih nuspojava blage je do umjerene težine i kratkog trajanja. Kao nuspojave navedeni su simptomi usporenog pražnjenja želuca, mučnina i povraćanje", stoji u njihovoj izjavi.

– Te žene koje su vam dale izjave možda baš nisu imale sreće – rekao je za CNN dr. Michael Camilleri, gastroenterolog s poznate klinike Mayo.

Joanie Knight točno se sjeća što je jela za svoj rođendan u 2021. Naručila je pileći fajitas i pomfrit. A onda se uspaničila jer nije mogla progutati hranu.

– Kao da mi je zapela u grlu – kaže ta žena, navodeći da je do tada uzimala Ozempic već dvije godine. Ta je večer potaknula seriju ozbiljnog povraćanja.

Otišla je kod gastroenterologa, koji je rekao da joj je želudac pun hrane. U normalnim okolnostima manje od 10 posto hrane bit će u želucu nekoliko sati nakon obroka. Kad je to između 10 i 15 posto, onda se radi o gastroparezi, poremećaju "paralize" pražnjenja i funkcije želuca. Srednje teški slučajevi gastropareze su kad između 15 i 35 posto hrane ostane u želucu nekoliko sati nakon konzumacije. Teška gastropareza je kad je više od 35 posto.

Knight kaže da je neprestano povraćala, ma koliko malo hrane pojela. Kaže i da je uzimala tablete protiv povraćanja kao bombone.

image
/Shutterstock

Ipak, liječnici nisu povezali uzimanje Ozempica s problemima koje je ona imala.

Liječnici kažu da je potrebno provesti istraživanje kako bi se potvrdila povezanost tegoba tih žena s uzimanjem spomenutog lijeka.

Cijeli tekst CNN-a pročitajte OVDJE.

I mi smo pisali o navedenom lijeku.

Susjede, molim vas, biste li mi mogli iz BiH donijeti lijek Ozempic za mršavljenje, jer ga u Splitu nigdje ne mogu nabaviti?

Ovakav je upit vrlo čest posljednjih tjedana, a upućuje se gotovo svima koji zbog bilo kojeg razloga putuju do susjedne BiH. Problem je samo u činjenici što je Ozempic lijek predviđen isključivo za dijabetičare, a masovno se koristi i za mršavljenje.

Tragom ove informacije kako tog famoznog lijeka za mršavljenje, koji košta 85 eura (nešto više od 640 kuna), nema u splitskim ljekarnama, nazvali smo njih nekoliko i zaista se uvjerili da tog lijeka "nema ni za lijek". I nije nestašica samo u Splitu, nema ga nigdje u Hrvatskoj.

image
/Shutterstock

– Razlog takve nestašice treba potražiti u činjenici da je Ozempic registriran, osim kao lijek za dijabetes, i kao lijek za mršavljenje u SAD-u i očigledno ga se tamo jako puno koristi. Ta pomama za njim krenula je iz SAD-a – rekli su liječnici.

Pojedini hrvatski stručnjaci navode da službeni izvori nisu zabilježili komplikacije i ozbiljne nuspojave.

Inače, Ozempic dovodi do gubitka težine smanjenjem apetita i smanjenjem unosa hrane, dok za dijabetičare može biti koristan jer stimulira izlučivanje inzulina, te posjeduje i druge mehanizme koji pomažu u kontroli te bolesti.

JE LI OPASAN?

– Nije opasan, Ozempic je lijek i u SAD-u je registriran i kao lijek za mršavljenje. Njegova je prednost u odnosu na sve iste ili slične lijekove u tome što se uzima samo jednom tjedno. Lijekovi iz te skupine u RH indicirani su za liječenje debljine i bez dijabetesa, ali ne i taj. Postoje drugi lijekovi za liječenje debljine iz skupine GLP 1 receptora agonista, ali oni se uzimaju svakodnevno – objasnio je jedan liječnik za "Slobodnu".

Može i bez tableta

Umjesto tableta, oni koji žele smršavjeti mogli bi se odlučiti na tjelovježbu, za početak tri puta tjedno šetnja od sat vremena i potom povećati na četiri do pet puta tjedno po dva sata.

► Izbaciti slatkiše, ograničiti unos voća (zamijeniti ga lisnatim povrćem), smanjiti unos kruha, šećera...

► Prehranu bazirati na ribi, bijelom mesu, povrću, salatama, integralnim ugljikohidratima (umjereno)...

► Ne jesti kasno navečer, izbjegavati alkohol, kavu i druge napitke, te zaslađivati stevijom.

► Za slatkiš uzmite, recimo, kokosov čips i crnu čokoladu s malom šakom badema ili oraha.

► Doručkujte jaja i komad mesa s jednom fetom kruha i jogurtom. Izbjegavajte pekarnice, fast food, bombone, cola pića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:54