StoryEditorOCM
Hrvatskasve je dogovoreno

Hrvatska dobiva najveće privatno sveučilište: spajaju se dvije uspješne ustanove, nudit će se 28 studijskih programa

Piše VIJESTI SD
2. srpnja 2024. - 17:20
Izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra i izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, dekan Veleučilišta Edward BernaysKrešimir Pletikosa

Osnivači i čelnici Sveučilišta Algebra i Veleučilišta Edward Bernays potpisali su memorandum o razumijevanju kojim je započeo proces spajanja ova dva uspješna i prepoznata hrvatska visoka učilišta. Buduća ustanova naziva „Sveučilište Algebra Bernays“ koja će nastati u idućoj akademskoj godini bit će uvjerljivo najveće privatno sveučilište u Hrvatskoj na kojem će studirati gotovo 2.800 studenata na 28 studijskih programa te će zapošljavati 250 djelatnika iz redova nastavnog i nenastavnog osoblja.

Današnjim potpisivanjem memoranduma o razumijevanju ustanove još uvijek nisu formalno spojene, nego je time pokrenut proces spajanja slijedom postignutog razumijevanja o ključnim ciljevima. Proces će očekivano trajati nekoliko mjeseci i on uključuje brojne organizacijske i formalne korake koji bi trebali dovesti do uspješnog stvaranja Sveučilišta Algebra Bernays. Spajanje Algebre i Bernaysa prvi je slučaj udruživanja dvije uspješne, zdrave i prepoznatljive obrazovne institucije i brenda u Hrvatskoj, obje koje kontinuirano rastu i bilježe porast interesa za svoje studijske programe.

Koncept udruživanja podrazumijeva razmjenu vlasničkih udjela između osnivača i spajanje dva visoka učilišta u jedno čiji naziv simbolizira udruživanje, kontinuitet najboljih praksi obje ustanove i dodanu vrijednost koju će stvoriti brojne zajedničke inicijative i projekti koji će uslijediti po završetku udruživanja. 

image

Hrvoje Josip Balen, Damir Jugo, Mislav Balković, Mario Petrović, Tomislav Dominković

Krešimir Pletikosa

Dužnost rektora Sveučilišta Algebra Bernays obnašat će dosadašnji rektor Algebre izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, dosadašnji dekan Bernaysa izv. prof. dr. sc. Damir Jugo preuzima dužnost predsjednika Upravnog vijeća Sveučilišta. Osnivač i dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Bernaysa Mario Petrović bit će dio upravljačke strukture nove grupacije koja će nastati ovim udruživanjem, a čiji je završetak planiran za posljednji kvartal 2024. godine kada će se potpisati završni ugovor, promijeniti nazivi u registrima i započeti odgovarajući postupci kod Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

„Algebra je nastala prije više od 25 godina u skromnoj sobi, s vizijom inovacija koje će rezultirati ponudom kvalitetnog obrazovanja. Uz iznimnu motivaciju i volju nas osnivača i podršku zaposlenika i suradnika koji su prepoznali i dijelili naše vrijednosti, danas je postala jedna od najvećih obrazovnih ustanova u zemlji, s više od 2.100 domaćih i stranih studenata i oko 15.000 polaznika kraćih edukacijskih programa godišnje. Tranzicijom u sveučilište i spajanjem s renomiranom ustanovom kakva je Veleučilište Edward Bernays činimo još jedan avangardni potez za unaprjeđenje sustava obrazovanja, kako u segmentu visokog obrazovanja, tako i u dijelu cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, specijalističkih i stručnih edukacija, kroz proširenje portfelja naših proizvoda i usluga“ – izjavio je predsjednik Uprave Algebre, Tomislav Dominković.

image
Krešimir Pletikosa

„Bernays je prije 11 godina nastao na entuzijazmu ponajboljih komunikacijskih stručnjaka današnjice u Hrvatskoj s ciljem unaprjeđenja komunikacijske struke u Hrvatskoj. Zajednička iskustva Algebre i Bernaysa u području visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih, kada se zbroje, idu prema početku petog desetljeća. To zajedničko iskustvo odlučili smo pretočiti u sinergiju koja će nam omogućiti da zajedno rastemo brže, efikasnije i da se širimo na područja znanosti i visokog obrazovanja na koja ne bismo mogli jedni bez drugih ili bi nam za to trebalo više vremena, a napose kada govorimo o poslijediplomskoj i doktorskoj razini. Na tom tragu je za očekivati da će se nakon formiranja Sveučilištu Algebra Bernays uskoro priključiti i neki od vodećih znanstvenika i stručnjaka u područjima u kojima je planirano širenje i razvoj novih studijskih programa i projekata“, rekao je Mario Petrović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Edward Bernays.

Učinci ovog udruživanja bit će velika sinergija koja će rezultirati proširivanjem portfelja prijediplomskih i diplomskih studija, prožimanjem sadržaja postojećih studija te iskorakom u nova područja i polja znanosti posebno na poslijediplomskoj i diplomskoj razini obrazovanja. 

„Najava strateškog spajanja Sveučilišta Algebra i Veleučilišta Edward Bernays označava veliki korak naprijed u našem zajedničkom cilju promicanja znanstvene izvrsnosti i povećanja produktivnosti u svim našim akademskim i istraživačkim aktivnostima. Spajanje Sveučilišta Algebra i Veleučilišta Bernays temelji se na zajedničkoj viziji stvaranja inovativnog i dinamičnog obrazovnog okruženja koje potiče izvrsnost u znanosti, istraživanju i obrazovanju. Naš fokus na znanstvenu izvrsnost omogućit će još učinkovitije provođenje istraživačkih projekata te prijenos znanja i tehnologija u njihovu stvarnu primjenu u gospodarstvu. Sinergija naših znanstvenih timova otvorit će nove mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja i inovacije, te ćemo moći još aktivnije sudjelovati u međunarodnim znanstvenim mrežama i projektima“ – rekao je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra.

image

Izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra

Krešimir Pletikosa

Plan je da se kroz idućih pet akademskih godina pokrene niz novih studija, projekata te programa obrazovanja odraslih i specijaliziranih MBA programa koji će zahvatiti znatno šira područja u odnosu na ona koja su Algebra i Bernays zauzimali samostalno.

„Stvaranje Sveučilišta Algebra Bernays sigurno će pridonijeti pozitivnim promjenama u hrvatskom visokom obrazovanju. Sinergija koju će udruživanje naših ustanova stvoriti omogućit će nam da iskoristimo baš svaku priliku da naše studije, projekte i programe obrazovanja učinimo još kvalitetnijim i suvremenijim, ali i da pokrenemo nove koje društvo i gospodarstvo trebaju. Kad s nekim dijeliš viziju kako obrazovanje treba izgledati, kao što je to slučaj s osnivačima Algebre i Bernaysa, lako je usuglasiti se oko većine detalja, spojiti dvije uspješne ustanove i stvoriti novo sveučilište koje donosi sjajne stvari našim studentima, zaposlenicima, suradnicima i svima onima koji će to tek postati“, rekao je izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, dekan Veleučilišta Edward Bernays.

image

Izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, dekan Veleučilišta Edward Bernays

Krešimir Pletikosa

Sveučilište Algebra Bernays djelovat će od 30. rujna 2024. u sveučilišnom kampusu u Zagrebu na adresi Gradišćanska ulica 24 u koji će preseliti dosadašnji Bernaysovi studijski programi, studenti, nastavnici i djelatnici.

Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre istaknuo je da je današnje potpisivanje memoranduma između Algebre i Bernaysa naznaka da postoji prostor za daljnje iskorake privatnog obrazovanja u Hrvatskoj: „Proces pripajanja nastavit ćemo odgovorno, gledajući interese studenata i zaposlenika te dugoročnu viziju osnivača. Imamo zajednički cilj – nastaviti osiguravati domaćim i stranim studentima, polaznicima, učenicima, stručnjacima vodećih hrvatskih firmi i institucionalnim klijentima, vrhunsko obrazovanje i usluge koje prvenstveno čine razliku za njih same. U tom duhu i niti vodilji, želja nam je nastaviti stvarati još veće vrijednosti za društvo u cjelini.“

Algebri i Bernaysu podršku u transakcijskom procesu pružaju Grubišić & partneri korporativne financije kao ekskluzivni financijski savjetnik i odvjetničko društvo Bradvica, Marić, Wahl, Cesarec kao pravni savjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 18:01