StoryEditor
Hrvatskaneočekivani trend

Hrvatska bilježi najveći pad zaraze u čitavoj EU: je li tome razlog mizeran broj testova, mjere ili imunitet krda... i jesmo li izbjegli treći val?

Piše Davor Krile
13. siječnja 2021. - 19:10
Vlado Kos/Cropix

Hrvatska statistički bilježi najveći pad broja novozaraženih u Europskoj uniji, sudeći prema zadnjim podacima web stranice Our World in Data. S oko 900 novozaraženih na milijun ljudi polovicom prosinca, kad je bila jedna od najgorih u EU, naša je zemlja do 11. siječnja zabilježila pad krivulje na oko 240 slučajeva.

Slične trendove, međutim, bilježe i u Srbiji, a u BiH su oficijelne brojke još i bolje usprkos izostanku svih epidemioloških mjera, pa se mnogi pitaju je li manji broj novozaraženih primarno rezultat znatno smanjenog broja testiranja, pa tek onda primjene lockdowna, zatvaranja lokala i prestanka nastave u školama. U Hrvatskoj se tijekom zadnjih blagdanskih tjedana definitivno slabije testiralo, pa čak i odlazilo na preglede liječnicima.

Krunoslav Capak je na današnjoj press konferenciji Stožera istaknuo kako se dodatno bilježi pad novozaraženih u odnosu na prošli tjedan za oko 30 posto. I ministra zdravstva Vilija Beroša jako raduje svaka promjena nabolje, a naročito pad broja hospitaliziranih koji je po prvi put nakon studenoga ispod 2000 ljudi.

Nemojmo pomisliti da je ovo kraj epidemije, kazao je Beroš, ali možemo zaključiti da balansirane mjere polučuju rezultate.

Epidemiolozi oduvijek smatraju da bolest nije pod kontrolom sve dok je udio pozitivnih u ukupnom broju testova veći od pet posto. I danas je u Hrvatskoj bilo 1135 pozitivnih na 7713 testiranih, što je još daleko iznad kontrolne razine. Povrh svega, dodatno zabrinjava pojava novog britanskog soja koronavirusa u mnogim europskim zemljama, koji pridonosi znatno bržem širenju zaraze.

Mnogi dežurni optimisti i pseudoznanstveni propagandisti skloni su rutinski tumačiti razloge opadanja epidemioloških brojki u Hrvatskoj dosezanjem tzv. imuniteta krda. Demantira ih već situacija iz susjedne Slovenije, duplo malobrojnije od Hrvatske, u kojoj usprkos strogom lockdownu zaraznost ne pada i svaki dan se novoregistrira oko 2000 bolesnih ljudi.

image
Boris Kovačev/Cropix

Ako je itko trebao dosad već postići kolektivni imunitet, onda je to bio red stanovnike Dežele. Njega, međutim, nema ni u tragovima, možda i zbog pojačanoga broja tamošnjih testiranja koji odražava realnije stanje: premda dvostruko manja, Slovenija svakodnevno testira barem dvostruko više svojih građana nego Hrvatska.

Ugledni imunolozi, poput profesora na Medicinskom fakultetu u Rijeci Zlatka Trobonjače, napominju kako ni one zemlje koje su već prošle dva žestoka vala epidemije prema serološkim testovima nemaju ni 10-ak posto populacije imune na Covid-19. Kolektivne imunosti nigdje nema ni izdaleka, pa prostora za razvoj trećeg vala epidemije ima napretek – smatra Trobonjača.

Ugledni imunolog misli da treći val u Hrvatskoj možemo očekivati po povratku učenika i studenata u škole i fakultete te u slučaju ublažavanja protuepidemijskih mjera.

Za takav scenarij ne treba puno vremena: vidjeli smo već kako se brzo rasplamsao drugi val epidemije kad smo u tri tjedna listopada narasli s oko 250 novoinficiranih do gotovo 3000 u danu. Ako bismo popustili s mjerama u ovom trenutku, drži prof. Trobonjača, mogli bismo očekivati još brži rast novozaraženih nego u listopadu prošle godine. Treći val epidemije po njemu će se teško izbjeći bez zadržavanja protuepidemijskih mjera i što bržeg procjepljivanja populacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 19:10