StoryEditorOCM
HrvatskaDO 25. SIJEČNJA

Grupnom nabavom servisa Na sunčanoj strani Zelene energetske zadruge građani mogu povoljnije do solarnih elektrana

Piše Ljubica Vuko
8. siječnja 2024. - 21:50

Jako smo zadovoljni količinom interesa, i to iz različitih dijelova Hrvatske - od Slavonije, središnje Hrvatske pa sve do obale i otoka, kaže Veselina Harabajs, voditeljica poslovnog razvoja u Zelenoj energetskoj zadruzi (ZEZ) odgovarajući na naš upit o pozivu građanima iz cijele Hrvatske da se uključe u grupnu nabavu opreme i ugradnje solarnih elektrana.

Dodaje kako interes dodatno raste s objavom uvjeta i kriterija za nacionalno sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, uključujući ugradnju solarnih elektrana, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jer se prijava na Fond može kombinirati sa sudjelovanjem u grupnoj nabavi servisa Na sunčanoj strani Zelene energetske zadruge.

- Preko Fonda će biti moguće dobiti 50% sufinanciranja, a kroz grupnu nabavu do 15% popusta na opremu i usluge. Znači, uključite se u grupnu nabavu do 25. siječnja, osigurajte sve pogodnosti koje grupna nabava uključuje te usput, uz našu podršku, pripremite cjelokupnu prijavu na Fond za koji je najavljeno zaprimanje prijava najkasnije do kraja veljače. Tako si maksimalno smanjujete trošak ulaganja u solarnu elektranu - poručuju iz ZEZ-a.

Na pitanje tko se sve može javiti, kažu kako se za sudjelovanje u grupnoj nabavi solarnih elektrana mogu javiti vlasnici obiteljskih kuća, obrta i poduzeća iz cijele Hrvatske.

- Za prijavu nije potrebno imati izrađen glavni projekt, odnosno sudjelovanjem u grupnoj nabavi ujedno možete iskoristiti pogodnost da ga putem servisa Na sunčanoj strani izradite po 50% povoljnijoj cijeni. Solarne elektrane naručene kroz grupnu nabavu ciljamo ugraditi u I. kvartalu ove godine - kazuje Harabajs.

Zanimalo nas je i kakva je korist onima koji se jave na taj poziv, što sve dobivaju i kolike su im uštede.

U Zelenoj energetskoj zadruzi istriču kako grupnom nabavom žele osigurati kvalitetnu opremu po povoljnijim cijenama te sigurnost i podršku u cijelom procesu realizacije solarne elektrane. Kroz aktualnu grupnu nabavu ciljaju ostvariti do 15% popusta na opremu i usluge, no kroz provedbu ranijih grupnih nabava pokazalo se da je sudionicima čak vrijedniji dio s podrškom koju im ZEZ pruža.

- I to nas ne iznenađuje jer je već nekoliko istraživanja, ali i naša ranija iskustva rada s građanima zainteresiranima za ulaganje u solarnu energiju pokazalo da se većina i dalje ne snalazi u toj temi i da bi im dobro došla podrška u obliku informiranja i savjetovanja po pitanju koraka u cijelom procesu, potrebne dokumentacije, izbora opreme, snalaženja u ponudama, pronalaska pouzdanog instalatera i dr. Znate ono, da možete pitati i najblesavije pitanje na temu solarne energije, a da vam ne bude neugodno. Upravo to mi želimo pružiti građanima, da im cijelo iskustvo ulaganja u solarnu elektranu bude što pozitivnije, a proces jasniji, kako bi napravili ulaganje koje će im se isplatiti, te i sami postali ambasadori solarne energije. Potencijal solarne energije u Hrvatskoj je naprosto toliki da ga je stvarno šteta ne koristiti više, posebno u ova vremena kada svi tražimo načine kako smanjiti životne troškove - ističe Veselina Harabajs.

Inače ovo je četvrta grupna nabava servisa Na sunčanoj strani Zelene energetske zadruge, pri čemu su prve dvije bile testne, dok su treću proveli na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije u ljeto 2023. U njoj je sudjelovalo 60 građana, odnosno ugrađeno je solarnih elektrana ukupne snage 430 kW.

Kako se uključiti u grupnu nabavu?

- Sve što je potrebno jest ispuniti prijavni obrazac. Nakon toga, tim ZEZ-ovog servisa Na sunčanoj strani kontaktirat će vas s ponudom za sudjelovanje te uputiti u daljnje korake. Ostale detalje o grupnoj nabavi možete saznati putem mail adrese ili telefona servisa Na sunčanoj strani: solari@zez.coop, 01 2090 404 - pojašnjavaju u ZEZ-u.

image

Solarna elektrana Dalibora Matića

Privatni album

Iskustva

U Zelenoj energetskoj zadruzi prenijeli su nam i iskustva nekih od sudionika grupne nabave u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji:

- Iznimno sam zadovoljan ostvarenim popustima. S obzirom na vrijednost projekta, radilo se o priličnom iznosu. Jako sam zadovoljan suradnjom sa ZEZ-om jer su bili prava podrška i uvijek brzo i pravovremeno reagirali na sve moje upite i zahtjeve koji su bili vezani za ishođenje dokumentacije i provedbu cijelog projekta izgradnje solarne elektrane. Lijep je osjećaj kada znaš da iza tebe uvijek stoji netko tko pazi da ne pogriješiš- izjavio je Robert Krznarić iz Sesveta.

Dalibor Matić iz Zagreba kazuje kako su tijekom cijelog procesa, počevši od predavanja putem interneta, preko začetnih uputa vezano uz papirologiju, do podrške tijekom ugradnje, djelatnici ZEZ-a bili izrazito susretljivi i brzi, spremni odgovoriti na sva i najbanalnija pitanja.

-Ni u jednom trenutku nisam dobio dojam da pored mojih moraju rješavati još desetine sličnih upita i dvojbi, što je uistinu rijedak slučaj. Danas na tržištu ima svakakvih instalatera i opreme, i ja sam vjerojatno ne bih uspio razaznati one kvalitetne i vjerodostojne. Najveća vrijednost u cijelom procesu je upravo ta podrška i informacije koje sam dobivao od servisa Na sunčanoj strani. To da netko za mene laika u svijetu električne energije i ugradnje solara bira ponuđače, ugovara popuste i na određeni način osigurava kvalitetu ponude i izvedbe- kazao je Dalibor Matić.

Isplativost

Uz godišnju uštedu na računu za struju do 85%, ulaganje u solarnu elektranu se isplati već za šest do osam godina, a s očekivanim rastom cijena električne energije u budućnosti te sudjelovanjem u prilikama poput grupne nabave isplatit će se i brže. Pritom, solarna elektrana je maksimalno učinkovita barem 20 godina, što znači da će uz manju učinkovitost čistu energiju proizvoditi i nakon tog razdoblja. Ništa manje važno, solarna energija je prilika za značajno smanjenje ovisnosti o fosilnim energentima te smanjenje štetnih ugljičnih emisija, pojašnjavaju u ZEZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:02