StoryEditorOCM
Hrvatskanije loše, nije loše

Evo di su pare! Ako imate ove vještine, satnica će vam biti veća od 150 eura, a ne treba vam ni sveučilišna diploma

Piše VIJESTI SD
16. lipnja 2024. - 17:58

Freelance platforma Upwork nedavno je objavila popis najtraženijih vještina na tržištu rada za 2024. godinu, temeljen na zaradama freelancera. Prema njihovoj analizi, među najtraženijim vještinama su marketing na društvenim mrežama, računovodstvo, virtualna asistencija, a posebno se ističe i analiza podataka, piše Poslovni.hr.

Kako objašnjava Margaret Lilani, potpredsjednica odjela za isporuku talenata u Upworku, popis je sastavljen analizom vještina koje postaju sve traženije na tržištu rada, u usporedbi s onima koje gube na popularnosti. Ove godine, marketing na društvenim mrežama, računovodstvo i virtualna asistencija ostaju ključne, dok se analiza podataka izdvaja kao posebno tražena.

Analitičari podataka proučavaju sirove podatke o poslovanju, uključujući prodaju, posjećenost mrežnih stranica i regulatorne rizike, te pružaju uvide koji mogu značajno unaprijediti poslovanje tvrtke, piše Poslovni dnevnik.

Prema Vicki Salemi, stručnjakinji za zapošljavanje iz Monstera, njihov posao ima velik utjecaj na poslovne procese. Takvi stručnjaci obično posjeduju diplomu iz područja računalne znanosti ili statistike, ili su završili online tečajeve putem sveučilišta, Googlea ili Coursere. Svoju ekspertizu na Upworku naplaćuju do 156 eura po satu.

Analiza podataka je vještina koja se kontinuirano razvija, posebno s procvatom umjetne inteligencije (AI) u posljednje vrijeme. Iako analiza podataka nije novost na tržištu rada, danas se svodi na “korištenje umjetne inteligencije za dublje, brže i šire pronalaženje uvida” o poslovanju, objašnjava Lilani. Najbolji analitičari podataka su oni koji vješto koriste mogućnosti AI alata koji se brzo razvijaju.

Sa sve većom potražnjom za ovim vještinama, Upworkov popis jasno pokazuje trendove na tržištu rada za 2024. godinu, pružajući freelancerima uvid u to koje su vještine trenutno najtraženije i najisplativije, piše Poslovni.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 17:58