StoryEditor
HrvatskaKARTA KANTA

Eda Vujević: Pošaljite jasne naputke u ambulante, dajte liječnicima cjepiva i šprice i formirajte konačno red. Ili ja tražim vezu!

23. veljače 2021. - 12:56

Ne znam kako kome, ali meni je saga s cijepljenjem u Hrvatskoj postala neizmjerno naporna. Jednostavno, nemoguće mi je, makar u nekoj maglovitoj projekciji, predvidjeti kad ću eventualno doći na red za primanje cjepiva, a najgore mi je od svega što uopće ne znam – gdje je red. Gdje je taj red koji toliki uspiju zaobići i cijepiti se preko reda? Osim u medijima, nikakvih informacija nema, a kako stvari stoje, neće ih ni biti.

Naime, svojoj sam doktorici, premda sam, da kucnem u drvo, još uvijek i zdrava i mlada – hoću reći, nemam ni osamdeset, ni sedamdeset, a ni 65 godina! – ima više od dva mjeseca poslala molbicu da me uvrsti na popis svojih pacijenata koji se žele cijepiti. Drugi, nešto malo stariji član moga kućanstva, isto mlađi od 65, također se prijavio kod obiteljske liječnice. Istina, njegovo zdravlje nije tako čelično kao moje, ali, štono bi se reklo, stanje je stabilno i pod kontrolom. Većina naših prijatelja učinila je isto, prijavili su se svojim liječnicima i čekaju.

Za to vrijeme, i naši obiteljski liječnici čekaju i informiraju se, baš kao i mi, iz novina i televizije. Mizerne količine cjepiva koje su im stigle već su dali ljudima, sami sastavljajući nekakve liste prvenstva, u koje, da ne bi bilo zabune, uopće ne sumnjam. Kad počnem sumnjati u svoju doktoricu kojoj sam, kao i ona meni, vjerna godinama, onda će vrag zbilja odnijeti šalu... Međutim, u mojoj ambulanti opće medicine cijepljeno je samo 20 ljudi. Dvadeset! Kad ćemo na red doći mi ostali? Ne zna nitko! Liječnici su iscrpljeni nedostatkom kvalitetne komunikacije s onima iznad sebe, a TV najave ih ne tješe budući da su sve odreda općenite, neprecizne i uglavnom se odnose samo na Zagreb i Zagrebačku županiju, kao da ostatak Hrvatske predstavlja neku daleku periferiju koja nije u žiži interesa ravnateljima s nacionalnom koncesijom.

Sad su najavili masovno cijepljenje u Zagrebu. Kad čovjek čuje samo najavu, pomisli: Aj, dobro, kad njih masovno procijepe, valjda će se i nama smilovati! Međutim, cijela informacija je stupidna budući da pod izrazom "masovno" podrazumijevaju – karta kanta! – oko 90 tisuća doza koje stižu, navodno, idućeg tjedna. Kažem navodno jer... Hm... I one doze koje su trebale već teći venama Zagrepčana nisu stigle! Zašto nisu stigle? Zašto kasne? Zašto u Hrvatskoj koja je među prvima, još početkom prosinca prošle godine, potrčala kupiti 5,6 milijuna doza cjepiva samo za prvu fazu cijepljenja, ni tri mjeseca kasnije cijepljenje nije obavljeno? Sad bi masovnim cijepljenjem u milijunskom gradu Zagrebu trebali smatrati količinu koja ne pokriva ni deset posto potreba. Kaj god!

U Splitu je kao nešto "masovno" plasirana vijest o nabavci osam tisuća šprica, a kako je riječ o županiji u kojoj živi 454.798 stanovnika, i ta je masovnost ravna lošem vicu. Stoga, evo, lijepo vas molim da nas prestanete zbunjivati. Pošaljite jasne naputke u ambulante, dajte našim liječnicima jasne rokove i dinamiku, dajte im cjepiva i šprice i formirajte konačno red koji će biti jasan i njima i meni. Jer bez toga – tražit ću i ja vezu za preko reda.

item - id = 1079537
related id = 0 -> 1127499
related id = 1 -> 1123840
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 01:00