StoryEditor
HrvatskaDRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Donosimo sve detalje obrane osumnjičenog liječnika iz Makarske: ‘Ne osjećam se krivim, mladić je došao na ‘svojim nogama‘ i pri svijesti‘

Piše Ivica Marković
12. lipnja 2021. - 17:57

Kako smo izvijestili, liječnik Hitne medicinske pomoći iz Makarske (50) našao se pod istragom splitskog Općinskog državnog odvjetništva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja te kaznenog djela sprječavanja dokazivanja.

Prema mišljenju ODO-a, postoji "osnovana sumnja da je okrivljeni 50-godišnjak 21. studenoga 2020. godine kao dežurni liječnik jedne zdravstvene ustanove u jednom gradu na području Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj je pacijent zatražio liječničku pomoć zbog zadobivenih ozljeda, prvim pregledom utvrdio kako pacijent ima otvorenu veliku reznu ranu iz koje je obilno krvario".

Postupio olako

Osnovano se sumnja da je – iako je bio svjestan osobite težine njegovih ozljeda koje su bile opasne za život, zbog čega je neophodno pristupiti pružanju osnovnih medicinskih postupaka zbrinjavanja krvarenja uz neodgodiv hitni transport u njegovoj pratnji – olako držao da svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta s posljedičnim smrtnim ishodom.

Kako smo već pisali, ozljede su nastale u prometnoj nesreći koja se dogodila 21. studenog prošle godine oko 3.25. Po tadašnjem izvješću policije, do tragične nesreće došlo je u Ulici Stjepana Radića u Brelima, i to kada je 26-godišnji vozač pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad volanom, sletio s kolnika i udario u zid. Od siline udarca, tri godine mlađi suvozač je od dijelova razbijenog automobila teško ozlijeđen tako što mu je komad lima duboko razrezao vrat.

Osumnjičeni je, navodi ODO Split, prvo neopravdano odgađao transport teško ozlijeđenog pacijenta u bolnicu, iako se njegovo stanje pogoršavalo, a onda je odlučio da neće biti u pratnji u vozilu Hitne pomoći dok se životno ugroženog pacijenta bude prebacivalo u KBC Split na daljnje pružanje pomoći. Taj je posao prepustio dvojici medicinskih tehničara, od kojih je jedan bio uz pacijenta, a drugi je upravljao vozilom Hitne pomoći.

Ne smatra se krivim

Osumnjičeni liječnik ne smatra se krivim za ovaj tragičan ishod i gubitak mladog života, a to je i rekao u obrani pred ODO-om u Splitu.

Liječnik je, kako neslužbeno doznajemo, pred državnim odvjetnikom koji ga je ispitivao negirao izvršenje kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. Prepričao je čitavu situaciju, onako kako ju je on doživio, te je istaknuo da je mladić, koji je nažalost poslije preminuo u vozilu Hitne pomoći, u ispostavu Hitne medicinske pomoći došao "na svojim nogama". Odmah se pristupilo inicijalnom pregledu, tijekom kojeg je utvrđeno da je ozlijeđeni mladić imao prohodne dišne puteve, nije kašljao, disao je spontano te su mu oslobodili dva venska puta. Ono što je vrlo bitno – ozlijeđeni mladić je cijelo vrijeme bio pri svijesti.

Kako je utvrđeno da ozlijeđeni na desnoj strani vrata ima otvorenu ranu, odmah su, prema riječima osumnjičenog liječnika, pristupili njezinu zbrinjavanju, jedinom dostupnom metodom u izvanbolničkoj Hitnoj, a to je tamponada, te su stavili zavoj kojim su istamponirali ranu.

Kako je liječnik istaknuo, nisu radili eksploraciju rane – što bi značilo da ju je liječnik išao gledati iznutra – jer, kako je rekao, u svom 30-godišnjem školovanju nije nikad imao edukaciju koja bi mu omogućila da na kvalitetan način raspozna ranu koja se nalazi na samom vratu.

Osumnjičeni liječnik također je ustvrdio da mu je nejasno zašto ga se inkriminira za tekućinu kojom je mogao razrijediti faktore koagulacije (zgrušavanja krvi) te ubrzati krvarenje, budući da on kao liječnik ni u jednom trenutku nije imao saznanja ni kada je čovjek počeo krvariti, niti koliko je iskrvario. Ta mu je informacija, kako je rekao, od samog početka bila "ustezana".

Kompetencije tehničara

Ubrzo je u ordinaciju ušao i drugi pacijent koji je sudjelovao u prometnoj nesreći i za to cijelo vrijeme mladić, koji je poslije nažalost preminuo, prema iskazu osumnjičenog liječnika, nije ukazivao na pogoršanje stanja, jer nije gubio svijest, niti je teže disao, a i krvni tlak mu je bio održan.

Kako nije postojao ni jedan simptom koji bi ukazivao da se mladiću stanje pogoršava, liječnik je pristupio medicinskoj obradi drugog pacijenta. Nakon što je zbrinuo i njega, ispisao je medicinsku dokumentaciju i oba pacijenta uputio prema Splitu uz pomoć interventnog tima T2, u koji ulaze dva medicinska tehničara koji imaju kompetencije u smislu osnovnog i naprednog održavanja života čovjeka.

Kako je istaknuo osumnjičeni liječnik, tim T2 koji je vozio 23-godišnjeg mladića prema Splitu mogao je u bilo kojem trenutku, da se zdravstveno stanje ozlijeđenog pogoršalo, skrenuti u ispostavu Hitne medicine u Šestanovcu, koji u sastavu ima i liječnika. No, oni se na to nisu odlučili jer je pacijent bio stabilan, već su, prema riječima liječnika, išli Jadranskom magistralom, kojom su došli do Omiša, koji ima tim T1 i liječnika.

Izdržao do Podstrane

Nažalost, mladić na području Podstrane gubi svijest, tehničari iz vozila Hitne pomoći o tome obavještavaju Prijavno-dojavnu jedinicu da im pošalju pomoć, a oni su se zaustavili i pokušali reanimirati pacijenta.

Što se tiče drugog kaznenog djela za koje ga se tereti, a to je kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave, liječnik se također ne smatra krivim, odnosno negira počinjenje bilo kakvog kaznenog djela.

ODVJETNIK VINKO LJUBIČIĆ:
Zbrinuo ga je i uputio u Split po svim pravilima

- Moj branjenik iznio je vrlo aktivnu obranu, odgovarao je na pitanja i vrlo objektivno prikazao sve okolnosti koje mogu biti, a po mišljenju obrane i jesu, od odlučnog značenja u daljnjem tijeku procesa. Naime, po mišljenju obrane, ovdje ni približno nema radnji počinjenja kaznenog djela nesavjesnog liječenja. Naime, da bi se ovo kazneno djelo ostvarilo, liječnik prilikom obavljanja svoje djelatnosti mora propustiti primjenjivati mjere zaštite bolesnika prema pravilima medicinske struke te primijeniti očito nepodobni način liječenja ili, uopće, očito nesavjesno liječenje. U konkretnom slučaju okrivljeni je učinio sve što je trebao i mogao u prostornim i vremenskim uvjetima. Naime, za oko 30 minuta moj branjenik je zbrinuo oštećenog i još jednog pacijenta iz istog štetnog događaja te ih uputio u Split, po svim kriterijima medicinske struke, a imajući u vidu uobičajeni rad i postupanje u zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi moj branjenik. Tu nije bilo nikakvog propusta - rekao je odvjetnik Vinko Ljubičić, branitelj osumnjičenog liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 21:01