StoryEditor
HrvatskaZABRINJAVAJUĆE...

Dok Hrvatska uoči Uskrsa relaksira mjere, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako za to nipošto nije trenutak

Piše D.K.
8. travnja 2020. - 20:44
Prvi čovjek danskoga zdravstva Soeren Brostroem i direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Hans KlugeIda Guldbaek Arentsen/AFP

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge nazvao je danas epidemiju koronavirusa u Europi "vrlo zabrinjavajućom“ te je zatražio od svih europskih vlada da dobro razmisle prije relaksiranja mjera kojima se djeluje protiv širenja virusa.

"Nije trenutak da se ublažavaju mjere. Vrijeme je da se udvostruče ili čak utrostruče svi naši kolektivni napori prema eliminaciji virusa, uz potporu čitavog društva", poručio je Kluge tijekom virtualnog briefinga. Europski direktor Svjetske zdravstvene organizacije je dodao i kako je još dug put u našem europskom maratonu do konačne pobjede nad virusom.

Čini se kako su namjere Hrvatske za nastupajuće uskrsne blagdane u priličnom raskoraku s njegovim preporukama: ministar Davor Božinović najavio je baš danas produljenje rada trgovina u naredna tri preduskrsna dana za četiri sata dnevno, od 7 do 20 sati. Ministar unutarnjih poslova je također rekao i kako je već potpisana odluka kojom se omogućuje rad tržnica, a sve se opravdava omogućavanjem građanima da komotnije obave blagdansku kupovinu i da gužve budu što manje.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite naciji se obratio i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, pozvavši vjernike i svećenike na striktnije poštivanje zabrana okupljanja. Hoće li Hrvatska zbog dostojnoga obilježavanja vazmenoga slavlja možda previše riskirati da joj broj zaraženih nakon Uskrsa nekontrolirano eskalira?

Sa splitskim slučajem na pameti, zbog kojega znanstvenik Ivan Đikić aktualni hrvatski trenutak naziva najopasnijom dosadašnjom fazom epidemije, nikakvo relaksiranje građanskog ponašanja u narednim danima ne čini se odveć razumnim. Masovno obolijevanje u splitskom staračkom domu po Đikiću je potencijalna bomba zbog koje se lako može dogoditi proboj virusa u nekontroliranu populaciju, a današnje preporuke europskog direktora Svjetske zdravstvene organizacije situaciju dodatno uozbiljuju.

#KORONAVIRUS#WHO

Izdvojeno

29. svibanj 2020 12:01