stdClass Object ( [id] => 1270789 [title] => Dalmacija vapi za moderniziranom Ličkom prugom! Raste broj putnika, raste i količina tereta, ali se vozi sve sporije! [alias] => dalmacija-vapi-za-moderniziranom-lickom-prugom-raste-broj-putnika-raste-i-kolicina-tereta-ali-se-vozi-sve-sporije [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je prošle turističke sezone uveden vlak na relaciji Osijek – Split, nadolazećeg ljeta do dalmatinske prijestolnice stizat će vlakovi iz Vukovara i Vinkovaca i to preko Zagreba i Siska.

Planirane su i željezničke veze s Budimpeštom, Bečom i Bratislavom, a uskoro će Split imati i baterijske vlakove koji će već za godinu dana biti u testnim vožnjama. Sve je to bitno za turizam, ali nedavno smo, kada je snježna mećava odsjekla Dalmaciju od ostatka zemlje, mogli vidjeti važnost zanemarenih željeznica jer jedino se vlak iz metropole probio do juga bez zastoja.

No što je s Ličkom prugom i kada bi ona mogla biti elektrificirana, što je nasušno za razvoj gospodarstva dalmatinske regije, a poglavito njezinih luka i poduzeća koja ovise o teretnom željezničkom prijevozu te zašto se prioritet daje luci Rijeka kada prekrcajni promet raste i u splitskoj Sjevernoj luci?

Hoće li pruga kroz Liku ostati ponovno na začelju onih koje će biti modernizirane i zašto se u željezničku infrastrukturu nije ulagalo pola stoljeća, pitanja su koja su se čula na konferenciji ovog utorka koja je održana u organizaciji Slobodne Dalmacije i Hanza Medije u hotelu "Briig" na splitkim Bačvicama, a na temu "Budućnost željezničke infrastrukture u Dalmaciji".

---

image

KAD NITKO NE VOZI - VLAK VOZI

Sandro Rubinić/Cropix
---

Kolika je važnost prometnih pravaca za razvoj neke regije, pokazao je i velik interes za temu pa su tako o tome, među ostalima, govorili i Ante Šošić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana, kao i Marko Jelić, šibensko-kninski župan. O tome kako je nakon rekonstrukcije cesta u Republici Hrvatskoj konačno na red došla i željeznica, što je izradom Strateškog plana razvoja do 2032. godine potvrdila i Vlada proglasivši godine pred nama "Desetljećem željeznica", govorio je Alen Gospočić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Za modernizaciju željeznice većina novca osigurana je iz fondova Europske unije, a ostatak iz nacionalnih izvora te kreditnih linija, a riječ je o gotovo 5 milijardi eura ulaganja. Do sredine 2025. godine imat ćemo, najavio je državni tajnik, 40 novih vlakova, a do 2032. planirano je ukupno čak 130 novih vlakova.

Vrlo brzo kreće se i s dva pilot-projekta: s besplatnim prijevozom za sve učenike te prijevozom za studente po cijeni od 10 eura na svim relacijama, a s ciljem stvaranja navika kod mladih.

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički promet, rekao je kako se bilježi porast putnika pa ih je tako u odnosu na 2021. godinu lani bilo 40 posto više. Konkretno je to 50 posto više putnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno 33 posto više u Šibensko-kninskoj.

Ukić priznaje da je vlak koji je prošlog ljeta prometovao iz Osijeka prema Splitu često kasnio, ali su cijelo ljeto bile pune kompozicije. Sveukupno je bilo više od 90 tisuća putnika. Sve to pokazuje da interes za putovanje željeznicom raste unatoč nepovoljnim elementima, a jedan je svakako sporost.

Nekada smo imali Marjan Express, kojim se od Zagreba do Splita vozilo šest sati, a danas se vozi osam sati, primijetio je voditelj panela novinar Saša Ljubičić.

---

image

Još jedno pitanje iz publike

BoŽidar Vukičević/Cropix
---

Tome su razlog zastarjele pruge, o čemu je govorio Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastruktura. Čini se da će, kad je riječ o obnavljaju željezničkih pravaca, zadnji u redu za obnovu ostati upravo onaj kroz Liku koji je životno važan za Dalmaciju. Problem je, pojasnio je Barišić, što Europska unija ulaže u profitabilne pravce, a to nije onaj iz Splita preko Like. Za obnovu cjelokupne željezničke mreže neće biti dovoljno jedno, već dva desetljeća - smatra Barišić.

- Republika Hrvatska nema sredstava na raspolaganju koliko bismo mi htjeli pa stoga moramo birati po prioritetima, a to su pravci od Rijeke do mađarske granice i onaj od granice Slovenije do granice s Republikom Srbijom - pojasnio je Barišić.

Koliko to loše utječe na, primjerice, poslovanje, pojasnio je Alen Voloder, predsjednik Uprave "Cemexa".

- Mi smo nekada prebacivali oko 400 tisuća tona tereta prema Zagrebu, a sada se mučimo da bismo prebacili 150 tisuća tona. U pitanju je sigurnost, ali i trošak koji je jako porastao - kazao je.

HŽ Cargo opravdano je digao cijene jer je prisiljen raditi u tržišnim uvjetima, što je potvrdio Tin Simonić, direktor prodaje HŽ Cargo.

Tako smo došli do paradoksa da je jeftiniji cestovni prijevoz tereta od željezničkog, komentirao je Jakša Grenc, prokurist "Žitnog terminala" d.o.o.

- Osuđeni smo na Ličku prugu i nije samo cijena problem. Od Zagreba do Splita je samo jedna željeznička traka na kojoj putnički vlakovi imaju prioritet. Mi smo u dobrim godinama vozili do 400 tisuća tona, a zadnje dvije stotinjak tisuća kamionom. Lani smo u prva dva mjeseca vozili 28 tisuća tona željeznicom, a ove godine 4600 tona - kazao je Grenc.

Ljubičić je na to bio slikovit rekavši kako jedan vlak može prevesti tereta koliko 30 tegljača. A nažalost, kad je riječ o Sjevernoj luci i žitnom terminalu, promet nije sinkroniziran sa željezničkim prijevozom.

---

image

Alen Gospočić (državni tajnik)

Božidar Vukičević/Cropix
---

Filip Rogošić, direktor "Luke" d.d., ispričao je kako im je prije dvije godine u Ministarstvu rečeno da je količina tereta uvjet za ulaganje u Ličku prugu.

- Svake godine 30 posto tereta više prenesemo preko naše luke, što znači da smo s nekih 250 tisuća tona došli na oko 900 tisuća tona prekrcajnog tereta - kazao je Rogošić i dodao kako su se po količinama približili riječkoj luci, ali modernizacija željeznice se ne planira.

- Čuli smo o ulaganjima u Istru, u Koprivnicu, Križevce, ali o ulaganjima u Dalmaciju nismo - polemičan je bio direktor "Luke" d.d.

Priznao je kako je logično da država ulaže u Rijeku, našu najveću luku, ali imamo situaciju da u Zadru od 2015. godine nije atestiran kolosijek u luci.

- Promet stagnira, a također stagnira i u Šibeniku. Mi nemamo podršku ni od strane lokalnih zajednica, o nama se ne razgovara, a kad govorimo o inflaciji i recesiji, zaboravljamo da je važan izvoz, a izvoz iz luka je 20 posto BDP Hrvatske. Da bismo izvoz povećali, moramo stvarati infrastrukturu - istaknuo je Rogošić. Poručio je kako bi se, jednako kao što se gradnja autoceste višestruko vratila kroz turizam, vratilo i ulaganje u Ličku prugu.

No zaključak je da su, kad je riječ o modernizaciji Ličke pruge, problem financije, a trebalo bi oko sto milijuna eura. Darko Barišić pojasnio je kako je blizina razlog ulaganja u pravac iz Rijeke prema Mađarskoj te također i velike investicije koje će povećati promet. Gledala se više puta i Unska prugu koja je kraća od Ličke, ali ona na sedam mjesta preko Une prelazi državnu granicu.

HŽ Cargo je, čulo se, bio na korak do stečaja prije restrukturiranja te sada traži strateškog partnera pa je državni tajnik Alen Gospočić preporučio predstavnicima "Luke" d.d. i "Žitnog terminala" da o tome razmisle. Naime, HŽ Cargo je na liberaliziranom tržištu i nema državnih subvencija.

---

image

Žustra rasprava uoči konferencije - Filip Rogošić, Jaksa Grenc i Alen Gospočić

Božidar Vukičević/Cropix
---

Koliko bi se tek isplatilo ulaganje u željezničku mrežu uokolo aerodroma! O tome se nešto više doznalo od Lukše Novaka, direktora Zračne luke Split, koji je govorio o zabilježenom porastu prometa u luci od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što se očekuje i od ulaska u Schengen.

- Sve zračne luke koje imaju više od milijun putnika, prema planovima Europske unije, trebale bi se vezati na sveobuhvatnu mrežu željeznica. Koja će se od naših zračnih luka povezivati na željezničku mrežu? Postoje ideje da se Zračna luka Split poveže s gradom Splitom, ali taj projekt nije na važnom strateškom planu. Pitanje je koliko smo mi za to spremni i imamo li ljude koji su ga u stanju progurati, jer radi se o vrlo složenom projektu. Konkretno, od Luke Split do grada dio pruge bi trebao ići klasičnom, a dio tramvajskom željeznicom, a to je projekt od najmanje deset godina - kazao je Novak. Ovdje će, nažalost, gosti koji budu slijetali na Resnik sve češće pitati gdje su željeznice.

Također se to odnosi i na sve one koji pristižu u Hvatsku. Veći je problem, kao što se moglo čuti, teretni promet pa bi stoga konferencija u organizaciji "Slobodne" i vapaj gospodarstvenika mogli uvelike biti putokaz državnim stratezima prilikom modernizacije željeznice.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VLAK UVIJEK VOZI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VLAK UVIJEK VOZI 2 0 8088 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-07 16:20:50 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-07 18:34:49 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2023-03-07 17:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dalmacija vapi za moderniziranom Ličkom prugom! Raste broj putnika, raste i količina tereta, ali se vozi sve sporije! [metakey] => Konferencija Slobodne, Modernizacija željeznice, Lička pruga, Državni tajnik Alen Gospočić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456105.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456078.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456082.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456075.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456101.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456100.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456099.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456098.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456094.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456087.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456102.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456107.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/07\/24456471.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017didar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Sandro Rubini\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Moderator Sa\u0161a Ljubi\u010di\u0107, i panelisti Alen Voloder, Filip Rogo\u0161i\u0107, Jak\u0161a Grenc, Darko Bari\u0161i\u0107, Tin Simoni\u0107, \u017deljko Uki\u0107 i Luk\u0161a Novak<\/p>","

Jo\u0161 jedno pitanje iz publike<\/p>","

\u017dustra rasprava uo\u010di konferencije - Filip Rogo\u0161i\u0107, Jaksa Grenc i Alen Gospo\u010di\u0107<\/p>","

Moderator Sa\u0161a Ljubi\u010di\u0107 i panelisti Alen Voloder, Filip Rogo\u0161i\u0107, Jak\u0161a Grenc, Darko Bari\u0161i\u0107, Tin Simoni\u0107, \u017deljko Uki\u0107 i Luk\u0161a Novak<\/p>","

Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemex Hrvatska d.d.<\/p>","

Darko Bari\u0161i\u0107, \u010dlan uprave H\u017d infrastruktura.<\/p>","

\u017deljko Uki\u0107, predsjednik Uprave H\u017d Putni\u010dki promet<\/p>","

Luk\u0161a Novak, direktor Zra\u010dne luke Split<\/p>","

Filip Rogo\u0161i\u0107, direktor Luke d.d.<\/p>","

Alen Gospo\u010di\u0107 (dr\u017eavni tajnik)<\/p>","

Jak\u0161a Grenc, prokurist \u017ditnih terminala, i Darko Bari\u0161i\u0107, \u010dlan uprave HZ infrastruktura<\/p>","","

KAD NITKO NE VOZI - VLAK VOZI<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1063","hd_24456105_1920.jpg":"1920x1080","k_24456105_1280.jpg":"1280x1280","k_24456105_1024.jpg":"1024x1024","k_24456105_640.jpg":"640x640","k_24456105_480.jpg":"480x480","k_24456105_340.jpg":"340x340","k_24456105_220.jpg":"220x220","o_24456105_1280.jpg":"1280x708","o_24456105_1024.jpg":"1024x566","o_24456105_640.jpg":"640x354","o_24456105_480.jpg":"480x265","o_24456105_340.jpg":"340x188","o_24456105_220.jpg":"220x121","h_24456105_1280.jpg":"1280x854","h_24456105_1024.jpg":"1024x683","h_24456105_640.jpg":"640x427","h_24456105_480.jpg":"480x320","h_24456105_340.jpg":"340x227","h_24456105_220.jpg":"220x147","pp_24456105_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456105_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456105_640.jpg":"640x814","pp_24456105_480.jpg":"480x611","pp_24456105_340.jpg":"340x432","pp_24456105_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1141","hd_24456078_1920.jpg":"1920x1080","k_24456078_1280.jpg":"1280x1280","k_24456078_1024.jpg":"1024x1024","k_24456078_640.jpg":"640x640","k_24456078_480.jpg":"480x480","k_24456078_340.jpg":"340x340","k_24456078_220.jpg":"220x220","o_24456078_1280.jpg":"1280x760","o_24456078_1024.jpg":"1024x608","o_24456078_640.jpg":"640x380","o_24456078_480.jpg":"480x285","o_24456078_340.jpg":"340x202","o_24456078_220.jpg":"220x130","h_24456078_1280.jpg":"1280x854","h_24456078_1024.jpg":"1024x683","h_24456078_640.jpg":"640x427","h_24456078_480.jpg":"480x320","h_24456078_340.jpg":"340x227","h_24456078_220.jpg":"220x147","pp_24456078_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456078_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456078_640.jpg":"640x814","pp_24456078_480.jpg":"480x611","pp_24456078_340.jpg":"340x432","pp_24456078_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1305","hd_24456082_1920.jpg":"1920x1080","k_24456082_1280.jpg":"1280x1280","k_24456082_1024.jpg":"1024x1024","k_24456082_640.jpg":"640x640","k_24456082_480.jpg":"480x480","k_24456082_340.jpg":"340x340","k_24456082_220.jpg":"220x220","o_24456082_1280.jpg":"1280x870","o_24456082_1024.jpg":"1024x696","o_24456082_640.jpg":"640x435","o_24456082_480.jpg":"480x326","o_24456082_340.jpg":"340x231","o_24456082_220.jpg":"220x149","h_24456082_1280.jpg":"1280x854","h_24456082_1024.jpg":"1024x683","h_24456082_640.jpg":"640x427","h_24456082_480.jpg":"480x320","h_24456082_340.jpg":"340x227","h_24456082_220.jpg":"220x147","pp_24456082_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456082_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456082_640.jpg":"640x814","pp_24456082_480.jpg":"480x611","pp_24456082_340.jpg":"340x432","pp_24456082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1098","hd_24456075_1920.jpg":"1920x1080","k_24456075_1280.jpg":"1280x1280","k_24456075_1024.jpg":"1024x1024","k_24456075_640.jpg":"640x640","k_24456075_480.jpg":"480x480","k_24456075_340.jpg":"340x340","k_24456075_220.jpg":"220x220","o_24456075_1280.jpg":"1280x732","o_24456075_1024.jpg":"1024x585","o_24456075_640.jpg":"640x366","o_24456075_480.jpg":"480x274","o_24456075_340.jpg":"340x194","o_24456075_220.jpg":"220x125","h_24456075_1280.jpg":"1280x854","h_24456075_1024.jpg":"1024x683","h_24456075_640.jpg":"640x427","h_24456075_480.jpg":"480x320","h_24456075_340.jpg":"340x227","h_24456075_220.jpg":"220x147","pp_24456075_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456075_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456075_640.jpg":"640x814","pp_24456075_480.jpg":"480x611","pp_24456075_340.jpg":"340x432","pp_24456075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1319","hd_24456101_1920.jpg":"1920x1080","k_24456101_1280.jpg":"1280x1280","k_24456101_1024.jpg":"1024x1024","k_24456101_640.jpg":"640x640","k_24456101_480.jpg":"480x480","k_24456101_340.jpg":"340x340","k_24456101_220.jpg":"220x220","o_24456101_1280.jpg":"1280x879","o_24456101_1024.jpg":"1024x703","o_24456101_640.jpg":"640x439","o_24456101_480.jpg":"480x329","o_24456101_340.jpg":"340x233","o_24456101_220.jpg":"220x151","h_24456101_1280.jpg":"1280x854","h_24456101_1024.jpg":"1024x683","h_24456101_640.jpg":"640x427","h_24456101_480.jpg":"480x320","h_24456101_340.jpg":"340x227","h_24456101_220.jpg":"220x147","pp_24456101_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456101_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456101_640.jpg":"640x814","pp_24456101_480.jpg":"480x611","pp_24456101_340.jpg":"340x432","pp_24456101_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2586","hd_24456100_1920.jpg":"1920x1080","k_24456100_1280.jpg":"1280x1280","k_24456100_1024.jpg":"1024x1024","k_24456100_640.jpg":"640x640","k_24456100_480.jpg":"480x480","k_24456100_340.jpg":"340x340","k_24456100_220.jpg":"220x220","o_24456100_1280.jpg":"1280x1724","o_24456100_1024.jpg":"1024x1379","o_24456100_640.jpg":"640x862","o_24456100_480.jpg":"480x646","o_24456100_340.jpg":"340x457","o_24456100_220.jpg":"220x296","h_24456100_1280.jpg":"1280x854","h_24456100_1024.jpg":"1024x683","h_24456100_640.jpg":"640x427","h_24456100_480.jpg":"480x320","h_24456100_340.jpg":"340x227","h_24456100_220.jpg":"220x147","pp_24456100_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456100_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456100_640.jpg":"640x814","pp_24456100_480.jpg":"480x611","pp_24456100_340.jpg":"340x432","pp_24456100_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_24456099_1920.jpg":"1920x1080","k_24456099_1280.jpg":"1280x1280","k_24456099_1024.jpg":"1024x1024","k_24456099_640.jpg":"640x640","k_24456099_480.jpg":"480x480","k_24456099_340.jpg":"340x340","k_24456099_220.jpg":"220x220","o_24456099_1280.jpg":"1280x864","o_24456099_1024.jpg":"1024x691","o_24456099_640.jpg":"640x432","o_24456099_480.jpg":"480x324","o_24456099_340.jpg":"340x229","o_24456099_220.jpg":"220x148","h_24456099_1280.jpg":"1280x854","h_24456099_1024.jpg":"1024x683","h_24456099_640.jpg":"640x427","h_24456099_480.jpg":"480x320","h_24456099_340.jpg":"340x227","h_24456099_220.jpg":"220x147","pp_24456099_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456099_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456099_640.jpg":"640x814","pp_24456099_480.jpg":"480x611","pp_24456099_340.jpg":"340x432","pp_24456099_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1263","hd_24456098_1920.jpg":"1920x1080","k_24456098_1280.jpg":"1280x1280","k_24456098_1024.jpg":"1024x1024","k_24456098_640.jpg":"640x640","k_24456098_480.jpg":"480x480","k_24456098_340.jpg":"340x340","k_24456098_220.jpg":"220x220","o_24456098_1280.jpg":"1280x842","o_24456098_1024.jpg":"1024x673","o_24456098_640.jpg":"640x421","o_24456098_480.jpg":"480x315","o_24456098_340.jpg":"340x223","o_24456098_220.jpg":"220x144","h_24456098_1280.jpg":"1280x854","h_24456098_1024.jpg":"1024x683","h_24456098_640.jpg":"640x427","h_24456098_480.jpg":"480x320","h_24456098_340.jpg":"340x227","h_24456098_220.jpg":"220x147","pp_24456098_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456098_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456098_640.jpg":"640x814","pp_24456098_480.jpg":"480x611","pp_24456098_340.jpg":"340x432","pp_24456098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2339","hd_24456094_1920.jpg":"1920x1080","k_24456094_1280.jpg":"1280x1280","k_24456094_1024.jpg":"1024x1024","k_24456094_640.jpg":"640x640","k_24456094_480.jpg":"480x480","k_24456094_340.jpg":"340x340","k_24456094_220.jpg":"220x220","o_24456094_1280.jpg":"1280x1559","o_24456094_1024.jpg":"1024x1247","o_24456094_640.jpg":"640x779","o_24456094_480.jpg":"480x584","o_24456094_340.jpg":"340x414","o_24456094_220.jpg":"220x268","h_24456094_1280.jpg":"1280x854","h_24456094_1024.jpg":"1024x683","h_24456094_640.jpg":"640x427","h_24456094_480.jpg":"480x320","h_24456094_340.jpg":"340x227","h_24456094_220.jpg":"220x147","pp_24456094_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456094_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456094_640.jpg":"640x814","pp_24456094_480.jpg":"480x611","pp_24456094_340.jpg":"340x432","pp_24456094_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1303","hd_24456087_1920.jpg":"1920x1080","k_24456087_1280.jpg":"1280x1280","k_24456087_1024.jpg":"1024x1024","k_24456087_640.jpg":"640x640","k_24456087_480.jpg":"480x480","k_24456087_340.jpg":"340x340","k_24456087_220.jpg":"220x220","o_24456087_1280.jpg":"1280x868","o_24456087_1024.jpg":"1024x694","o_24456087_640.jpg":"640x434","o_24456087_480.jpg":"480x325","o_24456087_340.jpg":"340x230","o_24456087_220.jpg":"220x149","h_24456087_1280.jpg":"1280x854","h_24456087_1024.jpg":"1024x683","h_24456087_640.jpg":"640x427","h_24456087_480.jpg":"480x320","h_24456087_340.jpg":"340x227","h_24456087_220.jpg":"220x147","pp_24456087_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456087_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456087_640.jpg":"640x814","pp_24456087_480.jpg":"480x611","pp_24456087_340.jpg":"340x432","pp_24456087_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1351","hd_24456102_1920.jpg":"1920x1080","k_24456102_1280.jpg":"1280x1280","k_24456102_1024.jpg":"1024x1024","k_24456102_640.jpg":"640x640","k_24456102_480.jpg":"480x480","k_24456102_340.jpg":"340x340","k_24456102_220.jpg":"220x220","o_24456102_1280.jpg":"1280x900","o_24456102_1024.jpg":"1024x720","o_24456102_640.jpg":"640x450","o_24456102_480.jpg":"480x337","o_24456102_340.jpg":"340x239","o_24456102_220.jpg":"220x154","h_24456102_1280.jpg":"1280x854","h_24456102_1024.jpg":"1024x683","h_24456102_640.jpg":"640x427","h_24456102_480.jpg":"480x320","h_24456102_340.jpg":"340x227","h_24456102_220.jpg":"220x147","pp_24456102_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456102_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456102_640.jpg":"640x814","pp_24456102_480.jpg":"480x611","pp_24456102_340.jpg":"340x432","pp_24456102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1131","hd_24456107_1920.jpg":"1920x1080","k_24456107_1280.jpg":"1280x1280","k_24456107_1024.jpg":"1024x1024","k_24456107_640.jpg":"640x640","k_24456107_480.jpg":"480x480","k_24456107_340.jpg":"340x340","k_24456107_220.jpg":"220x220","o_24456107_1280.jpg":"1280x754","o_24456107_1024.jpg":"1024x603","o_24456107_640.jpg":"640x377","o_24456107_480.jpg":"480x282","o_24456107_340.jpg":"340x200","o_24456107_220.jpg":"220x129","h_24456107_1280.jpg":"1280x854","h_24456107_1024.jpg":"1024x683","h_24456107_640.jpg":"640x427","h_24456107_480.jpg":"480x320","h_24456107_340.jpg":"340x227","h_24456107_220.jpg":"220x147","pp_24456107_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456107_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456107_640.jpg":"640x814","pp_24456107_480.jpg":"480x611","pp_24456107_340.jpg":"340x432","pp_24456107_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24456471_1920.jpg":"1920x1080","k_24456471_1280.jpg":"1280x1280","k_24456471_1024.jpg":"1024x1024","k_24456471_640.jpg":"640x640","k_24456471_480.jpg":"480x480","k_24456471_340.jpg":"340x340","k_24456471_220.jpg":"220x220","o_24456471_1280.jpg":"1280x854","o_24456471_1024.jpg":"1024x683","o_24456471_640.jpg":"640x427","o_24456471_480.jpg":"480x320","o_24456471_340.jpg":"340x226","o_24456471_220.jpg":"220x146","h_24456471_1280.jpg":"1280x854","h_24456471_1024.jpg":"1024x683","h_24456471_640.jpg":"640x427","h_24456471_480.jpg":"480x320","h_24456471_340.jpg":"340x227","h_24456471_220.jpg":"220x147","pp_24456471_1280.jpg":"1280x1628","pp_24456471_1024.jpg":"1024x1303","pp_24456471_640.jpg":"640x814","pp_24456471_480.jpg":"480x611","pp_24456471_340.jpg":"340x432","pp_24456471_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7445431 Threads: 4 Questions: 1533463380 Slow queries: 4662749 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110728612 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/dalmacija-vapi-za-moderniziranom-lickom-prugom-raste-broj-putnika-raste-i-kolicina-tereta-ali-se-vozi-sve-sporije-1270789 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dalmacija-vapi-za-moderniziranom-lickom-prugom-raste-broj-putnika-raste-i-kolicina-tereta-ali-se-vozi-sve-sporije-1270789?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 708424 [name] => Konferencija Slobodne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-07 18:15:22 [main_article_id] => 0 [alias] => konferencija-slobodne [link] => /tag/konferencija-slobodne ) [1] => stdClass Object ( [id] => 708425 [name] => Modernizacija željeznice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-07 18:15:22 [main_article_id] => 0 [alias] => modernizacija-zeljeznice [link] => /tag/modernizacija-zeljeznice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 708426 [name] => Lička pruga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-07 18:15:22 [main_article_id] => 0 [alias] => licka-pruga [link] => /tag/licka-pruga ) [3] => stdClass Object ( [id] => 708427 [name] => Državni tajnik Alen Gospočić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-07 18:15:22 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavni-tajnik-alen-gospocic [link] => /tag/drzavni-tajnik-alen-gospocic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VLAK UVIJEK VOZI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalmacija vapi za moderniziranom Ličkom prugom! Raste broj putnika, raste i količina tereta, ali se vozi sve sporije! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456105.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Moderator Saša Ljubičić, i panelisti Alen Voloder, Filip Rogošić, Jakša Grenc, Darko Barišić, Tin Simonić, Željko Ukić i Lukša Novak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456105.jpg [title] =>

Moderator Saša Ljubičić, i panelisti Alen Voloder, Filip Rogošić, Jakša Grenc, Darko Barišić, Tin Simonić, Željko Ukić i Lukša Novak

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456078.jpg [title] =>

Još jedno pitanje iz publike

BoŽidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456082.jpg [title] =>

Žustra rasprava uoči konferencije - Filip Rogošić, Jaksa Grenc i Alen Gospočić

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456075.jpg [title] =>

Moderator Saša Ljubičić i panelisti Alen Voloder, Filip Rogošić, Jakša Grenc, Darko Barišić, Tin Simonić, Željko Ukić i Lukša Novak

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456101.jpg [title] =>

Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemex Hrvatska d.d.

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456100.jpg [title] =>

Darko Barišić, član uprave HŽ infrastruktura.

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456099.jpg [title] =>

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički promet

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456098.jpg [title] =>

Lukša Novak, direktor Zračne luke Split

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456094.jpg [title] =>

Filip Rogošić, direktor Luke d.d.

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456087.jpg [title] =>

Alen Gospočić (državni tajnik)

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456102.jpg [title] =>

Jakša Grenc, prokurist Žitnih terminala, i Darko Barišić, član uprave HZ infrastruktura

Bozidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456107.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/07/24456471.jpg [title] =>

KAD NITKO NE VOZI - VLAK VOZI

Sandro Rubinić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je prošle turističke sezone uveden vlak na relaciji Osijek – Split, nadolazećeg ljeta do dalmatinske prijestolnice stizat će vlakovi iz Vukovara i Vinkovaca i to preko Zagreba i Siska.

Planirane su i željezničke veze s Budimpeštom, Bečom i Bratislavom, a uskoro će Split imati i baterijske vlakove koji će već za godinu dana biti u testnim vožnjama. Sve je to bitno za turizam, ali nedavno smo, kada je snježna mećava odsjekla Dalmaciju od ostatka zemlje, mogli vidjeti važnost zanemarenih željeznica jer jedino se vlak iz metropole probio do juga bez zastoja.

No što je s Ličkom prugom i kada bi ona mogla biti elektrificirana, što je nasušno za razvoj gospodarstva dalmatinske regije, a poglavito njezinih luka i poduzeća koja ovise o teretnom željezničkom prijevozu te zašto se prioritet daje luci Rijeka kada prekrcajni promet raste i u splitskoj Sjevernoj luci?

Hoće li pruga kroz Liku ostati ponovno na začelju onih koje će biti modernizirane i zašto se u željezničku infrastrukturu nije ulagalo pola stoljeća, pitanja su koja su se čula na konferenciji ovog utorka koja je održana u organizaciji Slobodne Dalmacije i Hanza Medije u hotelu "Briig" na splitkim Bačvicama, a na temu "Budućnost željezničke infrastrukture u Dalmaciji".

---

image

KAD NITKO NE VOZI - VLAK VOZI

Sandro Rubinić/Cropix
---

Kolika je važnost prometnih pravaca za razvoj neke regije, pokazao je i velik interes za temu pa su tako o tome, među ostalima, govorili i Ante Šošić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana, kao i Marko Jelić, šibensko-kninski župan. O tome kako je nakon rekonstrukcije cesta u Republici Hrvatskoj konačno na red došla i željeznica, što je izradom Strateškog plana razvoja do 2032. godine potvrdila i Vlada proglasivši godine pred nama "Desetljećem željeznica", govorio je Alen Gospočić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Za modernizaciju željeznice većina novca osigurana je iz fondova Europske unije, a ostatak iz nacionalnih izvora te kreditnih linija, a riječ je o gotovo 5 milijardi eura ulaganja. Do sredine 2025. godine imat ćemo, najavio je državni tajnik, 40 novih vlakova, a do 2032. planirano je ukupno čak 130 novih vlakova.

Vrlo brzo kreće se i s dva pilot-projekta: s besplatnim prijevozom za sve učenike te prijevozom za studente po cijeni od 10 eura na svim relacijama, a s ciljem stvaranja navika kod mladih.

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički promet, rekao je kako se bilježi porast putnika pa ih je tako u odnosu na 2021. godinu lani bilo 40 posto više. Konkretno je to 50 posto više putnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno 33 posto više u Šibensko-kninskoj.

Ukić priznaje da je vlak koji je prošlog ljeta prometovao iz Osijeka prema Splitu često kasnio, ali su cijelo ljeto bile pune kompozicije. Sveukupno je bilo više od 90 tisuća putnika. Sve to pokazuje da interes za putovanje željeznicom raste unatoč nepovoljnim elementima, a jedan je svakako sporost.

Nekada smo imali Marjan Express, kojim se od Zagreba do Splita vozilo šest sati, a danas se vozi osam sati, primijetio je voditelj panela novinar Saša Ljubičić.

---

image

Još jedno pitanje iz publike

BoŽidar Vukičević/Cropix
---

Tome su razlog zastarjele pruge, o čemu je govorio Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastruktura. Čini se da će, kad je riječ o obnavljaju željezničkih pravaca, zadnji u redu za obnovu ostati upravo onaj kroz Liku koji je životno važan za Dalmaciju. Problem je, pojasnio je Barišić, što Europska unija ulaže u profitabilne pravce, a to nije onaj iz Splita preko Like. Za obnovu cjelokupne željezničke mreže neće biti dovoljno jedno, već dva desetljeća - smatra Barišić.

- Republika Hrvatska nema sredstava na raspolaganju koliko bismo mi htjeli pa stoga moramo birati po prioritetima, a to su pravci od Rijeke do mađarske granice i onaj od granice Slovenije do granice s Republikom Srbijom - pojasnio je Barišić.

Koliko to loše utječe na, primjerice, poslovanje, pojasnio je Alen Voloder, predsjednik Uprave "Cemexa".

- Mi smo nekada prebacivali oko 400 tisuća tona tereta prema Zagrebu, a sada se mučimo da bismo prebacili 150 tisuća tona. U pitanju je sigurnost, ali i trošak koji je jako porastao - kazao je.

HŽ Cargo opravdano je digao cijene jer je prisiljen raditi u tržišnim uvjetima, što je potvrdio Tin Simonić, direktor prodaje HŽ Cargo.

Tako smo došli do paradoksa da je jeftiniji cestovni prijevoz tereta od željezničkog, komentirao je Jakša Grenc, prokurist "Žitnog terminala" d.o.o.

- Osuđeni smo na Ličku prugu i nije samo cijena problem. Od Zagreba do Splita je samo jedna željeznička traka na kojoj putnički vlakovi imaju prioritet. Mi smo u dobrim godinama vozili do 400 tisuća tona, a zadnje dvije stotinjak tisuća kamionom. Lani smo u prva dva mjeseca vozili 28 tisuća tona željeznicom, a ove godine 4600 tona - kazao je Grenc.

Ljubičić je na to bio slikovit rekavši kako jedan vlak može prevesti tereta koliko 30 tegljača. A nažalost, kad je riječ o Sjevernoj luci i žitnom terminalu, promet nije sinkroniziran sa željezničkim prijevozom.

---

image

Alen Gospočić (državni tajnik)

Božidar Vukičević/Cropix
---

Filip Rogošić, direktor "Luke" d.d., ispričao je kako im je prije dvije godine u Ministarstvu rečeno da je količina tereta uvjet za ulaganje u Ličku prugu.

- Svake godine 30 posto tereta više prenesemo preko naše luke, što znači da smo s nekih 250 tisuća tona došli na oko 900 tisuća tona prekrcajnog tereta - kazao je Rogošić i dodao kako su se po količinama približili riječkoj luci, ali modernizacija željeznice se ne planira.

- Čuli smo o ulaganjima u Istru, u Koprivnicu, Križevce, ali o ulaganjima u Dalmaciju nismo - polemičan je bio direktor "Luke" d.d.

Priznao je kako je logično da država ulaže u Rijeku, našu najveću luku, ali imamo situaciju da u Zadru od 2015. godine nije atestiran kolosijek u luci.

- Promet stagnira, a također stagnira i u Šibeniku. Mi nemamo podršku ni od strane lokalnih zajednica, o nama se ne razgovara, a kad govorimo o inflaciji i recesiji, zaboravljamo da je važan izvoz, a izvoz iz luka je 20 posto BDP Hrvatske. Da bismo izvoz povećali, moramo stvarati infrastrukturu - istaknuo je Rogošić. Poručio je kako bi se, jednako kao što se gradnja autoceste višestruko vratila kroz turizam, vratilo i ulaganje u Ličku prugu.

No zaključak je da su, kad je riječ o modernizaciji Ličke pruge, problem financije, a trebalo bi oko sto milijuna eura. Darko Barišić pojasnio je kako je blizina razlog ulaganja u pravac iz Rijeke prema Mađarskoj te također i velike investicije koje će povećati promet. Gledala se više puta i Unska prugu koja je kraća od Ličke, ali ona na sedam mjesta preko Une prelazi državnu granicu.

HŽ Cargo je, čulo se, bio na korak do stečaja prije restrukturiranja te sada traži strateškog partnera pa je državni tajnik Alen Gospočić preporučio predstavnicima "Luke" d.d. i "Žitnog terminala" da o tome razmisle. Naime, HŽ Cargo je na liberaliziranom tržištu i nema državnih subvencija.

---

image

Žustra rasprava uoči konferencije - Filip Rogošić, Jaksa Grenc i Alen Gospočić

Božidar Vukičević/Cropix
---

Koliko bi se tek isplatilo ulaganje u željezničku mrežu uokolo aerodroma! O tome se nešto više doznalo od Lukše Novaka, direktora Zračne luke Split, koji je govorio o zabilježenom porastu prometa u luci od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što se očekuje i od ulaska u Schengen.

- Sve zračne luke koje imaju više od milijun putnika, prema planovima Europske unije, trebale bi se vezati na sveobuhvatnu mrežu željeznica. Koja će se od naših zračnih luka povezivati na željezničku mrežu? Postoje ideje da se Zračna luka Split poveže s gradom Splitom, ali taj projekt nije na važnom strateškom planu. Pitanje je koliko smo mi za to spremni i imamo li ljude koji su ga u stanju progurati, jer radi se o vrlo složenom projektu. Konkretno, od Luke Split do grada dio pruge bi trebao ići klasičnom, a dio tramvajskom željeznicom, a to je projekt od najmanje deset godina - kazao je Novak. Ovdje će, nažalost, gosti koji budu slijetali na Resnik sve češće pitati gdje su željeznice.

Također se to odnosi i na sve one koji pristižu u Hvatsku. Veći je problem, kao što se moglo čuti, teretni promet pa bi stoga konferencija u organizaciji "Slobodne" i vapaj gospodarstvenika mogli uvelike biti putokaz državnim stratezima prilikom modernizacije željeznice.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix BoŽidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Sandro Rubinić/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Moderator Saša Ljubičić, i panelisti Alen Voloder, Filip Rogošić, Jakša Grenc, Darko Barišić, Tin Simonić, Željko Ukić i Lukša Novak

BoŽidar Vukičević/Cropix

Još jedno pitanje iz publike

Božidar Vukičević/Cropix

Žustra rasprava uoči konferencije - Filip Rogošić, Jaksa Grenc i Alen Gospočić

Božidar Vukičević/Cropix

Moderator Saša Ljubičić i panelisti Alen Voloder, Filip Rogošić, Jakša Grenc, Darko Barišić, Tin Simonić, Željko Ukić i Lukša Novak

Božidar Vukičević/Cropix

Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemex Hrvatska d.d.

Božidar Vukičević/Cropix

Darko Barišić, član uprave HŽ infrastruktura.

Božidar Vukičević/Cropix

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički promet

Božidar Vukičević/Cropix

Lukša Novak, direktor Zračne luke Split

Božidar Vukičević/Cropix

Filip Rogošić, direktor Luke d.d.

Božidar Vukičević/Cropix

Alen Gospočić (državni tajnik)

Bozidar Vukičević/Cropix

Jakša Grenc, prokurist Žitnih terminala, i Darko Barišić, član uprave HZ infrastruktura

Sandro Rubinić/Cropix

KAD NITKO NE VOZI - VLAK VOZI

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dalmacija-vapi-za-moderniziranom-lickom-prugom-raste-broj-putnika-raste-i-kolicina-tereta-ali-se-vozi-sve-sporije-1270789 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4690d718a50020c018cba5fb25627e3cbf9d1b73 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalmacija+vapi+za+moderniziranom+Li%C4%8Dkom+prugom%21+Raste+broj+putnika%2C+raste+i+koli%C4%8Dina+tereta%2C+ali+se+vozi+sve+sporije%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdalmacija-vapi-za-moderniziranom-lickom-prugom-raste-broj-putnika-raste-i-kolicina-tereta-ali-se-vozi-sve-sporije-1270789 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdalmacija-vapi-za-moderniziranom-lickom-prugom-raste-broj-putnika-raste-i-kolicina-tereta-ali-se-vozi-sve-sporije-1270789 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VLAK UVIJEK VOZI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaVLAK UVIJEK VOZI

Dalmacija vapi za moderniziranom Ličkom prugom! Raste broj putnika, raste i količina tereta, ali se vozi sve sporije!

Piše Silvana Uzinić
7. ožujka 2023. - 18:14
Moderator Saša Ljubičić, i panelisti Alen Voloder, Filip Rogošić, Jakša Grenc, Darko Barišić, Tin Simonić, Željko Ukić i Lukša NovakBožidar Vukičević/Cropix

Nakon što je prošle turističke sezone uveden vlak na relaciji Osijek – Split, nadolazećeg ljeta do dalmatinske prijestolnice stizat će vlakovi iz Vukovara i Vinkovaca i to preko Zagreba i Siska.

Planirane su i željezničke veze s Budimpeštom, Bečom i Bratislavom, a uskoro će Split imati i baterijske vlakove koji će već za godinu dana biti u testnim vožnjama. Sve je to bitno za turizam, ali nedavno smo, kada je snježna mećava odsjekla Dalmaciju od ostatka zemlje, mogli vidjeti važnost zanemarenih željeznica jer jedino se vlak iz metropole probio do juga bez zastoja.

No što je s Ličkom prugom i kada bi ona mogla biti elektrificirana, što je nasušno za razvoj gospodarstva dalmatinske regije, a poglavito njezinih luka i poduzeća koja ovise o teretnom željezničkom prijevozu t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:26