StoryEditorOCM
Hrvatskaprikladnije derneku

Cirkusanti na listama: Ava nije skupila potpise za kandidaturu, ali ima njih dovoljno koji će je dostojno zamijeniti

Piše Vinko Vuković
30. ožujka 2024. - 14:44

Ava Karabatić nije uspjela skupiti valjane potpise za saborsku kandidaturu. Deseta izborna jedinica ostat će uskraćena za njezin program Otrijeznimo Hrvatsku. Ipak, ni birači ni Ava ne trebaju tugovati, od ukupno 490 kandidata u dvije dalmatinske jedinice ima njih dovoljno koji će je dostojno zamijeniti.

Predizborni cirkus, kao i uvijek, počinje pod šatrom Državnog izbornog povjerenstva. Gužva prilikom predaje kandidacijskih lista prikladnija je derneku nego festivalu demokracije, kako se u ovim svečanim prigodama tepa mogućnosti da svaka budala bira i bude birana.

image

Skejo

Goran Mehkek/Cropix

Recimo, Skejo. Marko Skejo. On se na hrvatskom političkom nebu pojavljuje periodično, kao pomrčina Sunca, pa se tako i sad pojavio kao dio koalicije Za domovinu, koju čine Hrvatska stranka prava, Hrvatska demokratska seljačka stranka i Hrvatsko bilo.

Ili Ivan Pernar. On je kandidate skupljao po ulicama. Doslovno. I društvenim mrežama. Na kraju je skupio i Avu Karabatić. Pet minuta prije isteka roka za predaju lista uspio ju je ugurati među svoje kandidate.

- Otišao sam u DIP i napravio izmjenu na način da smo maknuli jednu osobu s liste i stavili Avu, i to na mjestu gdje je bila moja majka, koja je sada spuštena na treće mjesto na listi. Gospođu Snježanu sam maknuo s liste i nadam se da mi neće zamjeriti - objasnio je Pernar.

image

Ivan Pernar

Goran Mehkek/Cropix

Svoje liste u devetoj i desetoj izbornoj jedinici ima i Ričard, zadarski gradski vijećnik manje poznat kao Enio Meštrović. Ričard je na predaju lista u Zagreb stigao s demižonom vina i nenačetim pršutom. Misli da je duhovit.

Ili Most. Oni su za potrebe devete i desete izborne jedinice koalirali s Nezavisnom listom mladih, koja je kao svog kandidata isturila 52-godišnjeg Matejasa Jozipovića. O kojemu su mediji svojevremeno pisali da se lažno predstavlja kao nogometni menadžer.

image

Enio Meštrović

Damjan Tadic/Cropix

Ili Miljenko Marić, on predvodi listu Stranke hrvatskog zajedništva koja se natječe samo u devetoj izbornoj jedinici. I nije mu prvi put. Sa zajamčenim neuspjehom. Poput onoga na lokalnim izborima 2017. godine kada je kao gradonačelnički kandidat u Zadru dobio 97 glasova, iliti jedva 0,3 posto, što ga je u sve četiri dalmatinske županije učinilo najgorim od najgorih. Uz bok mu je, s 0,33 posto glasova, bila tek ekipa iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP), stranke uporne i dosadne poput muhe, koja i ovaj put zuji samo u desetoj izbornoj jedinici.

I Dalmatinska akcija se ponovno ukazala. Poput zombija. Da skupa sa strankom Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto plaši malu djecu. I crvene mundire iz Radničke fronte. Jer, ni oni nisu zakazali. Za dišpet autohtonim pravašima. I Keleminčevoj ustaškoj četi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:34