StoryEditorOCM
HrvatskaNISU SLOŽNI

Oko 500 sudaca uopće nisu članovi udruge koja organizira ‘bijeli štrajk‘! Evo zbog čega se ne slažu s kolegama

24. siječnja 2024. - 19:53

Treći dan traju mjere upozorenja kojima Udruga hrvatskih sudaca traži više plaće, ali nisu na svim sudovima suglasni oko zahtjeva. Konkretno, na Županijskom sudu u Splitu misle da je razlika u koeficijentima premala s obzirom na opseg posla koji imaju suci prvog stupnja koji vode “uskočke” i slučajeve ratnih zločina.

Stoga se veliki dio njih nije pridružio štrajku sudaca. Zbog navedenih prijepora smo upitali UHS koliko članova imaju kako bi procijenili pregovaraju li u ime većine sudaca.

- Udruga hrvatskih sudaca je na početku 2024. Imala 1173 člana (oko 70% ukupnog broja sudaca. Napominjemo da je riječ o broju koji je podložan promjenama uslijed različitih okolnosti (smrt suca, prestanak statusa suca, pristup i istup iz Udruge i dr.) - saznajemo od glasnogovornika mr.sc. Marijana Bitange, suca Visokog kaznenog suda.

Od Ministarstva pravosuđa i uprave zatražili smo podatak o broju sudaca u Hrvatskoj.

- U Republici Hrvatskoj sudačku dužnost obnaša 1657 sudaca. Na općinskom sudovima je 1011 sudaca, na trgovačkim sudovima 116 sudaca, a na županijskim sudovima 370 sudaca. Izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, koji je stupio na snagu početkom 2019. godine prekršajni sudovi su prestali postojati te su pripojeni općinskim sudovima. Općinski prekršajni sud u Zagrebu i Općinski prekršajni sud u Splitu su općinski sudovi specijalizirani za prekršajne predmete - odgovorili su nam iz ministarstva.

image

Općinski građanski sud u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix

Prema navedenim brojkama, 484 suca nisu članovi udruge, što je 29,3 posto ukupnog broja na hrvatskih sudovima. Na Županijskom sudu u Splitu, broj je još viši, na štetu UHS-a. Naime, u utorak, drugi dan provođenja mjera, na Županijskom sudu u Splitu od 40 sudaca u njemu je sudjelovalo 24 drugostupanjski i građanskih.

Suci prvog stupnja i suci istrage nisu sudjelovali u mjerama te rade normalno i stranke mogu dobiti sve što im treba. Njih je 16, što je 40 posto od ukupnog broja sudaca. Kako saznajemo, oni nisu članovi UHS, niti se slažu sa svim zahtjevima, posebno s predloženim koeficijentima za sudačke plaće.

Sporna im je razlika koeficijenata sudaca na županijskim sudovima, konkretno što bi suci Građanskog odjela imali, 0,20 niži u usporedbi sa sucima prvog stupnja Kaznenog odjela, koji rade i predmete USKOK-a i ratnih zločina. Do sada je koeficijent “kaznenjaka” na županijskim sudovima bio za 1,00 viši od “parničara”.

Pri tom suci prvog stupnja Županijskog suda u Splitu ističu kako oni u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku, gdje su regionalni sudovi za USKOK i ratne zločine, rade najteže predmete. Smatraju kako u ministarstvu, ali i u UHS malo mare za tu činjenicu.

image

Splitska Palača pravde

Joško Šupić/Cropix

- Ako se zahtjevi prihvate i razlika u koeficijentima bude ovako niska, neka onda suci koji rade predmete USKOK-a budu na svim županijskim sudovima, a ne samo na četiri. Uz to, neka svi prolaze sigurnosne provjere, što je obveza kada se radi na tim predmetima - kažu na splitskom sudu.

Smatraju kako je problem što se u vrhu UHS nalaze uglavnom suci Građanskih odjela koji su otprije nezadovoljni zbog dodatka od oko 300 eura koji dobivaju oni koji rješavaju uskočke spise.

Također je MInistarstvo pravosuđa i uprave u srijedu objavilo kako, prema informacijama iz eSpisa, nijedno ročište nije otkazano na Županijskom sudu u Dubrovniku i Slavonskom Brodu. Na Upravnom sudu u Rijeci samo su četiri ročišta odgođena ili pak imaju Županijske sudove u Bjelovaru, Vukovaru, Osijeku, Zadru i Puli sa samo jednim otkazanim ročištem.

Ovo su samo neki od primjera koji dokazuju da većina sudaca diljem Hrvatske ipak nije pozitivno odgovorila na poziv na štrajk koji je uputila Udruga, smatraju iz ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:55