StoryEditor
HrvatskaSUDSKI EPILOG

Bizarna nesreća: vaterpolistu ‘Juga‘ milijun kuna jer mu je zbog Hrvatskih cesta propala karijera

5. studenog 2020. - 22:06
Mladić nakon nesreće više nije mogao baratati loptom u skladu s najvišim profesionalnim standardimaTonči Plazibat/Cropix

Hrvatske ceste morat će, nakon pravomoćnosti presude Općinskog suda u Makarskoj, isplatiti gotovo milijun kuna nekadašnjem vaterpolistu iz Igrana kod Makarske zbog bizarne nesreće koja se dogodila u svibnju danas već davne 1997. godine.

Prema presudi sutkinje Angele Koštro, HC je dužan nekadašnjem igraču, kojem je zbog nesreće propala postojeća karijera u VK "Jug", platiti nešto manje od pola milijuna kuna imovinske štete te gotovo 600 tisuća kuna sudskih troškova.

A što se to dogodilo prije 23 godine? Dakle, u tužbi podnesenoj sredinom srpnja 1997. godine, igrač je naveo da je u noći između 2. i 3. svibnja te godine sa svojim društvom otišao iz Igrana u diskoklub "Apolon".

Vozač koji ih je prevozio automobilom, došavši Jadranskom cestom, ostavio ih je u mjestu Gradac, na proširenju s lijeve strane prema Biokovu. Oni su izišli iz vozila, krenuli pješice da će prijeći cestu i nastaviti prema disku. Ali...

Kad je tadašnji centar "Juga" pošao preko ceste, vidio je da iz pravca Ploča nailazi vozilo koje je imalo uključena duga svjetla. Zaslijepila su ga pa je procijenio da je najbolje vratiti se natrag.

No, tako zaslijepljen svjetlima nije vidio kuda hoda te je napravio nekoliko koraka više i upao u provaliju dubine oko pet metara.

To je, naveo je u tužbi, nezaštićeni potočić nad kojim uz cestu u tom trenutku nije bila postavljena ograda. Naveo je i da je prije postojala, ali da je bila slomljena.

Tek nakon njegova pada u tu provaliju postavljena je nova ograda na tom mjestu. Prilikom pada dobro se "polomio", slomio je pubičnu kost, palčanu kost lijeve ruke i zadobio brojne oguljotine i razderotine po tijelu.

'Orion' i 'Apolon'

Hrvatske ceste su, pak, ustvrdile da je isključivo oštećeni odgovoran za štetu i da ona nije posljedica nikakva utjecaja ceste, niti da je u vezi s njom.

– Obilaskom državne ceste broj 8 na području mjesta Gradac nije zapaženo nikakvo proširenje uz cestu s lijeve strane gledajući iz pravca Igrana koje je obilježeno kao službeno zaustavljalište ili parking, te na toj dionici nije uočena nikakva provalija dubine pet metara, kao ni spomenuti diskoklub "Apolon", izuzev što se uz desnu stranu, gledano iz pravca Igrana, nalazi diskoklub "Orion", a spomenuti diskoklub "Apolon" postoji u mjestu Drvenik uz nekategoriziranu lokalnu cestu. Na spomenutoj dionici državne ceste ne postoji propust koji nije ograđen te je začuđujuće da takav pad i nezgoda nisu potvrđeni nikakvim očevidom službenih osoba – naveli su u Hrvatskim cestama.

Da ne bi ispalo da naše pravosuđe ništa nije radilo 23 godine, spomenimo da je u veljači 2005. godine donesena presuda u kojoj je dio tužbenog zahtjeva usvojen, a Županijski sud u Splitu je to 2009. godine ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.

Među ostalim, utvrdili su da je "prvostupanjski sud pravilno ocijenio da je do predmetne nezgode došlo uzročno-posljedično i s oštećenjem odbojne ograde, ali da je ostalo ne do kraja jasno raspravljeno pitanje oštećenja ove ograde, a što je odlučno za ocjenu njegove odgovornosti".

Sredinom studenoga 2015. godine Općinski sud u Splitu usvaja tužbu po nekim osnovama, nešto se odbija, a Županijski sud u Splitu preinačuje dio koji se odnosi na troškove postupka povećavajući iznos, a dio presude od gotovo 800 tisuća kuna na ime materijalne štete ukida i vraća na ponovno suđenje.

Presuda na presudu

Općinski sud u travnju 2018. godine usvaja u cijelosti tužbu za isplatom naknade imovinske štete (izgubljena zarada: plaće i premije-nagrade) i naknadu imovinske štete (izgubljena zarada: plaće nakon kolovoza 2002. godine).

Viši sud opet, u srpnju 2019. godine, ukida presudu i vraća na novo suđenje

Tvrde kako se u presudi navodi "kako iz rezultata dosad izvedenih dokaza proizlazi kako je tužitelj zadobio veći broj različitih težih i lakših ozljeda koje ozljede su ostavile različite posljedice, ali i da je tužitelj nakon ozljeđivanja u predmetnom događaju obolio od bolesti limfoma od koje bolesti se određeno vrijeme liječio pa je za utvrđivanje i procjenu posljedica ozljeđivanja i za utvrđivanje posljedica bolesti potrebno stručno znanje vještaka različitih medicinskih grana".

U ponovljenom postupku je, među ostalim, svjedočio i Goran Sukno, naš zlatni olimpijac i tadašnji direktor "Juga", koji je kazao da je oštećenog 1996. godine angažirao kao igrača "Juga".

– Poznato mi je da je imao nezgodu zbog koje je zadobio razne ozljede koje su se poslije iskomplicirale i da su bile fatalne za nastavak njegove sportske karijere jer više nije mogao baratati loptom. Igrao je i u Španjolskoj, a od 1996. godine je sklopio četverogodišnji ugovor s VK "Jug", po kojem mu je bio osiguran stan, hrana, a ne sjećam se kolika mu je bila plaća. Nakon nezgode smo se nadali se da će se ozljede sanirati jer je bio vrhunski igrač. No, kako nije mogao igrati, usmeno smo raskinuli ugovor – kazao je Sukno.

Naravno, na ovu presudu postoji pravo žalbe, a ostaje vidjeti hoće li viši sud nastaviti "s loptanjem" ili će ova odluka napokon staviti točku na "i" ove pravosudne avanture bivšeg vrhunskog vaterpolita i Hrvatskih cesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 18:09