StoryEditorOCM
HrvatskaDOBRO JE ZNATI

Ako vam pri plaćanju idu vratiti obojene novčanice eura, ne uzimajte ih! A ovako ćete prepoznati krivotvorene kovanice

Piše Vijesti SD
6. lipnja 2024. - 11:03

Kako prepoznati radi li se o krivotvorenoj novčanici ili kovanici i što poduzeti u tom slučaju, ispričala je Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca.

“Obojenje novčanica EKZ zaštitom se događa u slučaju da se dogodi neka pljačka bankomata, on je zaštićen elektrokemijskom zaštitom, onda se novčanice automatski obojaju, boje su najčešće zelena, ali ima crvenih i drugih boja. Važno je napomenuti javnosti da takve novčanice ne zaprimaju.

Ako vam netko da takvu novčanicu koja je obojena, nemojte ju zaprimiti. Ako slučajno dođe u vaše ruke, odmah ju odnesite u nadležnu policijsku postaju ili u banku koja će proslijediti nama na analizu”, rekla je Poldrugač u emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u.

Dodala je da se novčanice se uvijek šalju u HNB na analizu, a ako dođete u banku s manje oštećenom novčanicom koja ima neku rupicu ili je poderana ili ima grafit na sebi, onda će vam zaposlenici zamijeniti za isti apoen za važeću novčanicu koja je dobra.

Kada zaprime novčanice koje su originalne, ali sumnjive, u cijeli slučaj se uključuje policija.

Govoreći o krivotvorenim kovanicama istaknula je kovanice su duže u opticaju nego novčanice i izdvajaju se kada su jako oštećene.

“Postoje različiti dizajni, puno država i malo je teže provjeriti kovanicu, ali mislim da ćemo nakon nekog vremena svi moći. Dizajn je na krivotvorinama drugačiji, pogotovo jer se najčešće krivotvore kovanice od dva eura. One na obodu uvijek imaju nekakav natpis, neke simbole. Ti simboli su kod krivotvorina ili nečitljivi ili su nejasni i po tome se može vrlo brzo da je nešto sumnjivo. Kada primijetite da je nešto sumnjivo, otiđite u banku, financijsku agenciju, hrvatsku poštu, svi zaposlenici su obučeni i znaju kako provjeriti imate li original ili krivotvorinu”, zaključila je Poldrugač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 19:15