stdClass Object ( [id] => 1256535 [title] => Zločin u centru Splita: provalili su u stan, tijelo se nalazilo pokraj dvosjeda, na stolu su bile karte za poker... [alias] => zlocin-u-centru-splita-provalili-su-u-stan-tijelo-se-nalazilo-pokraj-dvosjeda-na-stolu-su-bile-karte-za-poker [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

---

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

U nedjelju 5. prosinca 2010. godine, oko 21 sat, na drugom katu u Washingtonovoj ulici u Splitu nađen je mrtav Vinko Višić (67). U stan su hitne službe ušle nasilnim putem nakon što je rođak pokojnika obavijestio policiju kako već nekoliko dana ne može s njim stupiti u kontakt.

Na teren izlaze vatrogasci, Hitna pomoć i policija, a nakon što su provaljena ulazna vrata, neugodni miris navijestio je na što će naići. Liječnica iz tima Hitne je prvim pregledom pokojnika uočila ozljede koje su upućivale na to da je skončao kao žrtva kaznenog djela.

Svi su napustili stan, koji je osiguran i u njega je bio zabranjen pristup do dolaska istražitelja iz ekipe za očevid. Istražni sudac rukovodio je očevidom koji se provodio uz dežurnog zamjenika županijskoga državnog odvjetnika i inspektore Odjela općeg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske.

Tijelo se nalazilo u dnevnoj sobi, pokraj razvučenog dvosjeda, i pokojnik je bio potpuno odjeven. Oko glave je bilo dosta zgrušane krvi, a zbog truležnih promjena nisu se površnim pregledom mogli utvrditi svi detalji ozljeda. Tijelo je prevezeno na Odjel patologije KBC-a Split kako bi se obavila obdukcija.

---

image

Susjedi su primjetili prije samog događaja da se nekoliko dana na balkonu sušilo rublje njihovog susjeda koji je nađen mrtav

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Istražitelji su prionuli na pretraživanje stana i života pokojnika u potrazi za i najmanjom naznakom koja bi ih dovela do ubojice. Vinko Višić bio je numizmatičar, filatelist i sakupljač antikviteta koji je cijeli život proveo u stanu na Manušu, u kojem je i ubijen.

CRNI NOTES (5): Fatalni ljubavni trokut u Kaštelima: izbola muža nožem pa s ‘rođakom‘ podijelila novac od prodaje zemlje, otkriveni i detalji zlostavljanja četvero djece

Prvi trag od kojeg kreću je činjenica da je stan, kada su na poziv rođaka došli nasilno otvoriti vrata, bio uredno zaključan i brava neoštećena. To je upućivalo na to da ubojica nije provalio, već da ga je Višić poznavao i pustio u stan.

Nakon zločina je zaključao vrata i odšetao. Na stolu su bile karte za poker, što bi se uklapalo u verziju o poznatoj osobi.

Bez tragova borbe

Stan od 73 metra četvorna bio je dosta neuredan, ali nisu nađeni tragovi borbe. Na svim površinama bile su stare novine i otpaci. U kuhinji je bila hrpa neopranog posuđa, koje je dodatno doprinijelo neugodnome mirisu.

CRNI NOTES (4): Dvostruko ubojstvo koje je potreslo Split: rafali su odjeknuli ulicom, muškarci su pali, tridesetak ljudi gledalo je u tijela. Ubojica je s dvije bombe pobjegao u neboder...

Dvosjed pokraj kojeg je nađeno tijelo bio je razvučen i namješten posteljinom, tako da se pretpostavilo da je Višić spavao na njemu, iako je imao krevet u spavaćoj sobi. Među predmetima koji su uzeti kao moguće oružje ubojstva bila je i bejzbolska palica, nađena u hodniku, prislonjena uza zid iza vrata. Iako je bila bez očitih tragova po sebi, poslana je na vještačenje.

Zbog mnoštva predmeta u stanu, nije se moglo sa sigurnošću utvrditi je li što odneseno i radi li se o pljački. Živio je sam, a osim u traženju antikviteta, dosta vremena je provodio baveći se sudskim sporovima, među ostalim vezanim i uz stan u kojem je živio.

---

image
SD
---

U stanu je imao opsežnu dokumentaciju iz navedenih sporova. Nezadovoljan tijekom postupaka, slao je brojne predstavke na više adresa žaleći se na rad pravosudnih dužnosnika. Tako su u stanu nađene brojne dostavnice dopisa područnim sudovima, Vrhovnom sudu i Državnom sudbenom vijeću.

Za razliku od neurednog i neodržavanog stana, susjedi su posvjedočili kako je Vinko Višić uvijek bio uredno odjeven i podšišan. To se moglo vidjeti i na njegovim fotografijama u stanu.

– Bio mi je dobar susjed. Nisam primijetila ništa čudno posljednjih dana, samo da mu se rublje na balkonu sušilo četiri do pet dana. Mislila sam da je negdje otputovao – kazala je inspektorima jedna susjeda.

U stanu je nađena sudsko rješenje uz dostavnicu koje je Vinko Višić zaprimio i vlastoručno potpisao u četvrtak 25. studenoga, deset dana prije pronalaska tijela. To je bio zadnji materijalni dokaz koji je upućivao na to kada je još bio živ.

---

image

Ulaz u zgradu u Washingtonovoj ulici u kojoj je nađen mrtav Vinko Višić

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Sutradan je zabilježen trag aktivnosti na društvenoj mreži Facebook, na kojoj je imao osobni profil i bio osnivač jedne grupe. Objavljeni su statusi u petak 26. studenoga, jedan na njegovu osobnom profilu i jedan u grupi. Nakon toga više nije bilo objava, ali za ove se nije moglo sa sigurnošću utvrditi je li ih pisao vlasnik profila ili netko drugi u njegovo ime.

CRNI NOTES (3): Stravični prizor u obiteljskoj kući u Kaštelima: čekićem zatukao i opljačkao starijeg ljubavnika pa pobjegao u Italiju, identitet ubojice otkriven u tragovima krvi

U grupi koju je kreirao Vinko Višić je prije toga često objavljivao statuse vezano uz sudski spor oko stana koji su mu, kako je pisao, namjeravali oduzeti. Pisao je o porukama koje dobiva od nepoznatih osoba koje su mu prijetile zatvorom, psihijatrijskom ustanovom i ubojstvom.

Kontaktirao je s osobama iz inozemstva te su se pojedini od njih i oglasili u Facebook grupi u razdoblju od tjedan dana, kada se nije znalo što se dogodilo s Vinkom Višićem. Automatski se pretpostavljalo da mu se nešto dogodilo, što je bilo očito i iz objave člana grupe iz Belgije koji se oglasio u četvrtak 2. prosinca.

Objava iz Antwerpena

– Otkad je Vinko ostavio zadnju poruku na ovoj stranici, ne možemo ga kontaktirati. Je li netko od članova grupe iz Splita ili okolice pa da proba otkriti je li mu se nešto dogodilo? Jako smo zabrinuti za njega. Prije smo se svaki dan čuli preko Skypea, a sada ga tamo nema niti odgovara na mobitel i telefon – napisao je član grupe iz Antwerpena.

---

image
SD
---

Kada se doznalo da je ubijen, pojavila su se i nagađanja kako je imao problema s kockanjem, ali pokazala su se neutemeljena. U međuvremenu je provedena obdukcija.

– Uzrok smrti je više udaraca tupo-tvrdim predmetom po zatiljku – potvrdio je patolog.

Policijski istražitelji obavili su 30-ak obavijesnih razgovora tijekom kojih su prikupili mnoštvo informacija, ali tek im je nalaz tragova s jednog predmeta ukazao na osobu koja je bila u stanu. Na bejzbolskoj palici nađenoj u hodniku izdvojen je otisak prsta Ante Dulčića (38) iz Sinja, koji je zbog krađe već bio u MUP-ovoj evidenciji počinitelja kaznenih djela.

Pozvan je na razgovor kao svjedok, ali brzo se “slomio” i priznao zločin.

– Ja sam ga ubio, ne mogu više to držati u sebi – kazao je bivši pomorac i dugogodišnji ovisnik o heroinu.

Razgovor je odmah prekinut i ponuđeno mu je da se pozove odvjetnik kako bi njegov iskaz bio pravovaljan dokaz na sudu. Odlučio se za jednog sa sinjskog područja, a nakon njegova dolaska, Ante Dulčić je ponovio priznanje.

– Ubio sam ga bejzbol palicom. Bio sam u apstinencijskoj krizi i trebao mi je novac za heroin. Kajem se – rekao je.

---

image

S izricanja presude Anti Dulčiću na Županijskom sudu u Splitu

Jakov Prkić/Cropix
---

Poznavao je Vinka Višića otprije s tržnice i znao je da se zanima za stare novčiće jer su nekoliko puta trgovali. U večernjim satima 27. studenoga došao mu je na vrata stana i pozvonio te ga je ovaj pustio unutra.

Namjeravao mu je prodati stare kovanice koje je imao, ali su se posvađali oko cijene. Ante Dulčić je otišao u WC te je pri povratku u dnevnu sobu vidio bejzbolsku palicu prislonjenu uza zid. Vratio se u prostoriju u kojoj je Vinko Višić sjedio za stolom i udario ga više puta po glavi.

Maksimalna kazna

Nakon prvih udaraca Višić je pao sa stolice i počeo vikati: “Ne, ne!”, ali ga je Dulčić udario još tri puta po zatiljku i usmrtio ga. Nakon toga mu je pretražio džepove i stan, uzeo crnu aktovku s numizmatičkom i filatelističkom zbirkom, tri kutije sa starim papirnatim novcem i crkvenu knjigu iz 1834. godine.

Predmeti su bili vrijedni oko pet tisuća eura. Otišao je u podstanarski stan u Radunici, a putem je skinuo jaknu i bacio je u kontejner za otpad. Nazvao je poznanika i dogovorio prodaju ukradene zbirku novčića za koju je dobio 1700 kuna.

Prilikom uhićenja, dva dana nakon pronalaska tijela, bio je u istim hlačama koje je imao na sebi kada je zatukao Vinka Višića. Optužen je za ubojstvo iz koristoljublja, što je teški oblik navedenog kaznenog djela.

– Žao mi je što sam to napravio, to govorim iskreno. Svaku večer liježem i svako jutro se budim s likom Vinka Višića u mislima. Krivo mi je što me se želi prikazati kao hladnokrvnog ubojicu, a to nisam. Da mogu sve vratiti, vratio bih – rekao je u svojoj obrani.

Osuđen je na 15 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna, budući da DORH nije tražio dugotrajnu kaznu zatvora koja je moguća kod kvalificiranog oblika, tj. teškog ubojstva.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (6) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Crni notes (6) 2 0 8783 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-08 20:26:12 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-19 17:06:16 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2023-01-14 08:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zločin u centru Splita: provalili su u stan, tijelo se nalazilo pokraj dvosjeda, na stolu su bile karte za poker... [metakey] => CRNI NOTES, ubojstvo, Split, vinko višić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/08\/24117474.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/08\/24108805.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/08\/24108798.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/08\/24108800.png","\/images\/slike\/2023\/01\/08\/24108797.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/08\/24108799.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/08\/24108802.png","\/images\/slike\/2023\/01\/08\/24108803.png","\/images\/slike\/2023\/01\/08\/24108806.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SD; Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","SD","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","SD","SD","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Faksimil naslova u tiskanom izdanju \u2018Slobodne\u2018; Tijelo ubijenog je na\u0111eno u Washingtonovoj ulici<\/p>","

S izricanja presude Anti Dul\u010di\u0107u na \u017dupanijskom sudu u Splitu<\/p>","

Susjedi su primjetili prije samog doga\u0111aja da se nekoliko dana na balkonu su\u0161ilo rublje njihovog susjeda koji je na\u0111en mrtav<\/p>","","

Ulaz u zgradu u Washingtonovoj ulici u kojoj je na\u0111en mrtav Vinko Vi\u0161i\u0107<\/p>","

Za Vinka Vi\u0161i\u0107a su kazali da je bio miran susjed<\/p>","","

... i ovu<\/p>","

Ante\u00a0Dul\u010di\u0107 dobio je 15 godina zatvora<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24117474_1920.jpg":"1920x1080","k_24117474_1280.jpg":"1280x1280","k_24117474_1024.jpg":"1024x1024","k_24117474_640.jpg":"640x640","k_24117474_480.jpg":"480x480","k_24117474_340.jpg":"340x340","k_24117474_220.jpg":"220x220","o_24117474_1280.jpg":"1280x853","o_24117474_1024.jpg":"1024x682","o_24117474_640.jpg":"640x426","o_24117474_480.jpg":"480x320","o_24117474_340.jpg":"340x226","o_24117474_220.jpg":"220x146","h_24117474_1280.jpg":"1280x854","h_24117474_1024.jpg":"1024x683","h_24117474_640.jpg":"640x427","h_24117474_480.jpg":"480x320","h_24117474_340.jpg":"340x227","h_24117474_220.jpg":"220x147","pp_24117474_1280.jpg":"1280x1628","pp_24117474_1024.jpg":"1024x1303","pp_24117474_640.jpg":"640x814","pp_24117474_480.jpg":"480x611","pp_24117474_340.jpg":"340x432","pp_24117474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1203","hd_24108805_1920.jpg":"1920x1080","k_24108805_1280.jpg":"1280x1280","k_24108805_1024.jpg":"1024x1024","k_24108805_640.jpg":"640x640","k_24108805_480.jpg":"480x480","k_24108805_340.jpg":"340x340","k_24108805_220.jpg":"220x220","o_24108805_1280.jpg":"1280x802","o_24108805_1024.jpg":"1024x641","o_24108805_640.jpg":"640x401","o_24108805_480.jpg":"480x300","o_24108805_340.jpg":"340x213","o_24108805_220.jpg":"220x137","h_24108805_1280.jpg":"1280x854","h_24108805_1024.jpg":"1024x683","h_24108805_640.jpg":"640x427","h_24108805_480.jpg":"480x320","h_24108805_340.jpg":"340x227","h_24108805_220.jpg":"220x147","pp_24108805_1280.jpg":"1280x1628","pp_24108805_1024.jpg":"1024x1303","pp_24108805_640.jpg":"640x814","pp_24108805_480.jpg":"480x611","pp_24108805_340.jpg":"340x432","pp_24108805_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24108798_1920.jpg":"1920x1080","k_24108798_1280.jpg":"1280x1280","k_24108798_1024.jpg":"1024x1024","k_24108798_640.jpg":"640x640","k_24108798_480.jpg":"480x480","k_24108798_340.jpg":"340x340","k_24108798_220.jpg":"220x220","o_24108798_1280.jpg":"1280x1920","o_24108798_1024.jpg":"1024x1536","o_24108798_640.jpg":"640x960","o_24108798_480.jpg":"480x720","o_24108798_340.jpg":"340x510","o_24108798_220.jpg":"220x330","h_24108798_1280.jpg":"1280x854","h_24108798_1024.jpg":"1024x683","h_24108798_640.jpg":"640x427","h_24108798_480.jpg":"480x320","h_24108798_340.jpg":"340x227","h_24108798_220.jpg":"220x147","pp_24108798_1280.jpg":"1280x1628","pp_24108798_1024.jpg":"1024x1303","pp_24108798_640.jpg":"640x814","pp_24108798_480.jpg":"480x611","pp_24108798_340.jpg":"340x432","pp_24108798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1126x1654","hd_24108800_1920.png":"1920x1080","k_24108800_1280.png":"1280x1280","k_24108800_1024.png":"1024x1024","k_24108800_640.png":"640x640","k_24108800_480.png":"480x480","k_24108800_340.png":"340x340","k_24108800_220.png":"220x220","o_24108800_1280.png":"1280x1880","o_24108800_1024.png":"1024x1504","o_24108800_640.png":"640x940","o_24108800_480.png":"480x705","o_24108800_340.png":"340x499","o_24108800_220.png":"220x323","h_24108800_1280.png":"1280x854","h_24108800_1024.png":"1024x683","h_24108800_640.png":"640x427","h_24108800_480.png":"480x320","h_24108800_340.png":"340x227","h_24108800_220.png":"220x147","pp_24108800_1280.png":"1280x1628","pp_24108800_1024.png":"1024x1303","pp_24108800_640.png":"640x814","pp_24108800_480.png":"480x611","pp_24108800_340.png":"340x432","pp_24108800_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24108797_1920.jpg":"1920x1080","k_24108797_1280.jpg":"1280x1280","k_24108797_1024.jpg":"1024x1024","k_24108797_640.jpg":"640x640","k_24108797_480.jpg":"480x480","k_24108797_340.jpg":"340x340","k_24108797_220.jpg":"220x220","o_24108797_1280.jpg":"1280x853","o_24108797_1024.jpg":"1024x682","o_24108797_640.jpg":"640x426","o_24108797_480.jpg":"480x320","o_24108797_340.jpg":"340x226","o_24108797_220.jpg":"220x146","h_24108797_1280.jpg":"1280x854","h_24108797_1024.jpg":"1024x683","h_24108797_640.jpg":"640x427","h_24108797_480.jpg":"480x320","h_24108797_340.jpg":"340x227","h_24108797_220.jpg":"220x147","pp_24108797_1280.jpg":"1280x1628","pp_24108797_1024.jpg":"1024x1303","pp_24108797_640.jpg":"640x814","pp_24108797_480.jpg":"480x611","pp_24108797_340.jpg":"340x432","pp_24108797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24108799_1920.jpg":"1920x1080","k_24108799_1280.jpg":"1280x1280","k_24108799_1024.jpg":"1024x1024","k_24108799_640.jpg":"640x640","k_24108799_480.jpg":"480x480","k_24108799_340.jpg":"340x340","k_24108799_220.jpg":"220x220","o_24108799_1280.jpg":"1280x1920","o_24108799_1024.jpg":"1024x1536","o_24108799_640.jpg":"640x960","o_24108799_480.jpg":"480x720","o_24108799_340.jpg":"340x510","o_24108799_220.jpg":"220x330","h_24108799_1280.jpg":"1280x854","h_24108799_1024.jpg":"1024x683","h_24108799_640.jpg":"640x427","h_24108799_480.jpg":"480x320","h_24108799_340.jpg":"340x227","h_24108799_220.jpg":"220x147","pp_24108799_1280.jpg":"1280x1628","pp_24108799_1024.jpg":"1024x1303","pp_24108799_640.jpg":"640x814","pp_24108799_480.jpg":"480x611","pp_24108799_340.jpg":"340x432","pp_24108799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1126x1654","hd_24108802_1920.png":"1920x1080","k_24108802_1280.png":"1280x1280","k_24108802_1024.png":"1024x1024","k_24108802_640.png":"640x640","k_24108802_480.png":"480x480","k_24108802_340.png":"340x340","k_24108802_220.png":"220x220","o_24108802_1280.png":"1280x1880","o_24108802_1024.png":"1024x1504","o_24108802_640.png":"640x940","o_24108802_480.png":"480x705","o_24108802_340.png":"340x499","o_24108802_220.png":"220x323","h_24108802_1280.png":"1280x854","h_24108802_1024.png":"1024x683","h_24108802_640.png":"640x427","h_24108802_480.png":"480x320","h_24108802_340.png":"340x227","h_24108802_220.png":"220x147","pp_24108802_1280.png":"1280x1628","pp_24108802_1024.png":"1024x1303","pp_24108802_640.png":"640x814","pp_24108802_480.png":"480x611","pp_24108802_340.png":"340x432","pp_24108802_220.png":"220x280"},{"size0":"1126x1654","hd_24108803_1920.png":"1920x1080","k_24108803_1280.png":"1280x1280","k_24108803_1024.png":"1024x1024","k_24108803_640.png":"640x640","k_24108803_480.png":"480x480","k_24108803_340.png":"340x340","k_24108803_220.png":"220x220","o_24108803_1280.png":"1280x1880","o_24108803_1024.png":"1024x1504","o_24108803_640.png":"640x940","o_24108803_480.png":"480x705","o_24108803_340.png":"340x499","o_24108803_220.png":"220x323","h_24108803_1280.png":"1280x854","h_24108803_1024.png":"1024x683","h_24108803_640.png":"640x427","h_24108803_480.png":"480x320","h_24108803_340.png":"340x227","h_24108803_220.png":"220x147","pp_24108803_1280.png":"1280x1628","pp_24108803_1024.png":"1024x1303","pp_24108803_640.png":"640x814","pp_24108803_480.png":"480x611","pp_24108803_340.png":"340x432","pp_24108803_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_24108806_1920.jpg":"1920x1080","k_24108806_1280.jpg":"1280x1280","k_24108806_1024.jpg":"1024x1024","k_24108806_640.jpg":"640x640","k_24108806_480.jpg":"480x480","k_24108806_340.jpg":"340x340","k_24108806_220.jpg":"220x220","o_24108806_1280.jpg":"1280x870","o_24108806_1024.jpg":"1024x696","o_24108806_640.jpg":"640x435","o_24108806_480.jpg":"480x326","o_24108806_340.jpg":"340x231","o_24108806_220.jpg":"220x149","h_24108806_1280.jpg":"1280x854","h_24108806_1024.jpg":"1024x683","h_24108806_640.jpg":"640x427","h_24108806_480.jpg":"480x320","h_24108806_340.jpg":"340x227","h_24108806_220.jpg":"220x147","pp_24108806_1280.jpg":"1280x1628","pp_24108806_1024.jpg":"1024x1303","pp_24108806_640.jpg":"640x814","pp_24108806_480.jpg":"480x611","pp_24108806_340.jpg":"340x432","pp_24108806_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7665392 Threads: 3 Questions: 1555231623 Slow queries: 4740747 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111332345 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/zlocin-u-centru-splita-provalili-su-u-stan-tijelo-se-nalazilo-pokraj-dvosjeda-na-stolu-su-bile-karte-za-poker-1256535 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/zlocin-u-centru-splita-provalili-su-u-stan-tijelo-se-nalazilo-pokraj-dvosjeda-na-stolu-su-bile-karte-za-poker-1256535?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 702742 [name] => vinko višić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-13 15:16:14 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-visic [link] => /tag/vinko-visic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (6) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zločin u centru Splita: provalili su u stan, tijelo se nalazilo pokraj dvosjeda, na stolu su bile karte za poker... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/08/24117474.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SD; Cropix [mainImageDesc] =>

Faksimil naslova u tiskanom izdanju ‘Slobodne‘; Tijelo ubijenog je nađeno u Washingtonovoj ulici

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/08/24117474.jpg [title] => SD; Cropix

Faksimil naslova u tiskanom izdanju ‘Slobodne‘; Tijelo ubijenog je nađeno u Washingtonovoj ulici

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/08/24108805.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

S izricanja presude Anti Dulčiću na Županijskom sudu u Splitu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/08/24108798.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix

Susjedi su primjetili prije samog događaja da se nekoliko dana na balkonu sušilo rublje njihovog susjeda koji je nađen mrtav

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/08/24108800.png [title] => SD ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/08/24108797.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix

Ulaz u zgradu u Washingtonovoj ulici u kojoj je nađen mrtav Vinko Višić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/08/24108799.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix

Za Vinka Višića su kazali da je bio miran susjed

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/08/24108802.png [title] => SD ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/08/24108803.png [title] => SD

... i ovu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/08/24108806.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Ante Dulčić dobio je 15 godina zatvora

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

---

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

U nedjelju 5. prosinca 2010. godine, oko 21 sat, na drugom katu u Washingtonovoj ulici u Splitu nađen je mrtav Vinko Višić (67). U stan su hitne službe ušle nasilnim putem nakon što je rođak pokojnika obavijestio policiju kako već nekoliko dana ne može s njim stupiti u kontakt.

Na teren izlaze vatrogasci, Hitna pomoć i policija, a nakon što su provaljena ulazna vrata, neugodni miris navijestio je na što će naići. Liječnica iz tima Hitne je prvim pregledom pokojnika uočila ozljede koje su upućivale na to da je skončao kao žrtva kaznenog djela.

Svi su napustili stan, koji je osiguran i u njega je bio zabranjen pristup do dolaska istražitelja iz ekipe za očevid. Istražni sudac rukovodio je očevidom koji se provodio uz dežurnog zamjenika županijskoga državnog odvjetnika i inspektore Odjela općeg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske.

Tijelo se nalazilo u dnevnoj sobi, pokraj razvučenog dvosjeda, i pokojnik je bio potpuno odjeven. Oko glave je bilo dosta zgrušane krvi, a zbog truležnih promjena nisu se površnim pregledom mogli utvrditi svi detalji ozljeda. Tijelo je prevezeno na Odjel patologije KBC-a Split kako bi se obavila obdukcija.

---

image

Susjedi su primjetili prije samog događaja da se nekoliko dana na balkonu sušilo rublje njihovog susjeda koji je nađen mrtav

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Istražitelji su prionuli na pretraživanje stana i života pokojnika u potrazi za i najmanjom naznakom koja bi ih dovela do ubojice. Vinko Višić bio je numizmatičar, filatelist i sakupljač antikviteta koji je cijeli život proveo u stanu na Manušu, u kojem je i ubijen.

CRNI NOTES (5): Fatalni ljubavni trokut u Kaštelima: izbola muža nožem pa s ‘rođakom‘ podijelila novac od prodaje zemlje, otkriveni i detalji zlostavljanja četvero djece

Prvi trag od kojeg kreću je činjenica da je stan, kada su na poziv rođaka došli nasilno otvoriti vrata, bio uredno zaključan i brava neoštećena. To je upućivalo na to da ubojica nije provalio, već da ga je Višić poznavao i pustio u stan.

Nakon zločina je zaključao vrata i odšetao. Na stolu su bile karte za poker, što bi se uklapalo u verziju o poznatoj osobi.

Bez tragova borbe

Stan od 73 metra četvorna bio je dosta neuredan, ali nisu nađeni tragovi borbe. Na svim površinama bile su stare novine i otpaci. U kuhinji je bila hrpa neopranog posuđa, koje je dodatno doprinijelo neugodnome mirisu.

CRNI NOTES (4): Dvostruko ubojstvo koje je potreslo Split: rafali su odjeknuli ulicom, muškarci su pali, tridesetak ljudi gledalo je u tijela. Ubojica je s dvije bombe pobjegao u neboder...

Dvosjed pokraj kojeg je nađeno tijelo bio je razvučen i namješten posteljinom, tako da se pretpostavilo da je Višić spavao na njemu, iako je imao krevet u spavaćoj sobi. Među predmetima koji su uzeti kao moguće oružje ubojstva bila je i bejzbolska palica, nađena u hodniku, prislonjena uza zid iza vrata. Iako je bila bez očitih tragova po sebi, poslana je na vještačenje.

Zbog mnoštva predmeta u stanu, nije se moglo sa sigurnošću utvrditi je li što odneseno i radi li se o pljački. Živio je sam, a osim u traženju antikviteta, dosta vremena je provodio baveći se sudskim sporovima, među ostalim vezanim i uz stan u kojem je živio.

---

image
SD
---

U stanu je imao opsežnu dokumentaciju iz navedenih sporova. Nezadovoljan tijekom postupaka, slao je brojne predstavke na više adresa žaleći se na rad pravosudnih dužnosnika. Tako su u stanu nađene brojne dostavnice dopisa područnim sudovima, Vrhovnom sudu i Državnom sudbenom vijeću.

Za razliku od neurednog i neodržavanog stana, susjedi su posvjedočili kako je Vinko Višić uvijek bio uredno odjeven i podšišan. To se moglo vidjeti i na njegovim fotografijama u stanu.

– Bio mi je dobar susjed. Nisam primijetila ništa čudno posljednjih dana, samo da mu se rublje na balkonu sušilo četiri do pet dana. Mislila sam da je negdje otputovao – kazala je inspektorima jedna susjeda.

U stanu je nađena sudsko rješenje uz dostavnicu koje je Vinko Višić zaprimio i vlastoručno potpisao u četvrtak 25. studenoga, deset dana prije pronalaska tijela. To je bio zadnji materijalni dokaz koji je upućivao na to kada je još bio živ.

---

image

Ulaz u zgradu u Washingtonovoj ulici u kojoj je nađen mrtav Vinko Višić

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Sutradan je zabilježen trag aktivnosti na društvenoj mreži Facebook, na kojoj je imao osobni profil i bio osnivač jedne grupe. Objavljeni su statusi u petak 26. studenoga, jedan na njegovu osobnom profilu i jedan u grupi. Nakon toga više nije bilo objava, ali za ove se nije moglo sa sigurnošću utvrditi je li ih pisao vlasnik profila ili netko drugi u njegovo ime.

CRNI NOTES (3): Stravični prizor u obiteljskoj kući u Kaštelima: čekićem zatukao i opljačkao starijeg ljubavnika pa pobjegao u Italiju, identitet ubojice otkriven u tragovima krvi

U grupi koju je kreirao Vinko Višić je prije toga često objavljivao statuse vezano uz sudski spor oko stana koji su mu, kako je pisao, namjeravali oduzeti. Pisao je o porukama koje dobiva od nepoznatih osoba koje su mu prijetile zatvorom, psihijatrijskom ustanovom i ubojstvom.

Kontaktirao je s osobama iz inozemstva te su se pojedini od njih i oglasili u Facebook grupi u razdoblju od tjedan dana, kada se nije znalo što se dogodilo s Vinkom Višićem. Automatski se pretpostavljalo da mu se nešto dogodilo, što je bilo očito i iz objave člana grupe iz Belgije koji se oglasio u četvrtak 2. prosinca.

Objava iz Antwerpena

– Otkad je Vinko ostavio zadnju poruku na ovoj stranici, ne možemo ga kontaktirati. Je li netko od članova grupe iz Splita ili okolice pa da proba otkriti je li mu se nešto dogodilo? Jako smo zabrinuti za njega. Prije smo se svaki dan čuli preko Skypea, a sada ga tamo nema niti odgovara na mobitel i telefon – napisao je član grupe iz Antwerpena.

---

image
SD
---

Kada se doznalo da je ubijen, pojavila su se i nagađanja kako je imao problema s kockanjem, ali pokazala su se neutemeljena. U međuvremenu je provedena obdukcija.

– Uzrok smrti je više udaraca tupo-tvrdim predmetom po zatiljku – potvrdio je patolog.

Policijski istražitelji obavili su 30-ak obavijesnih razgovora tijekom kojih su prikupili mnoštvo informacija, ali tek im je nalaz tragova s jednog predmeta ukazao na osobu koja je bila u stanu. Na bejzbolskoj palici nađenoj u hodniku izdvojen je otisak prsta Ante Dulčića (38) iz Sinja, koji je zbog krađe već bio u MUP-ovoj evidenciji počinitelja kaznenih djela.

Pozvan je na razgovor kao svjedok, ali brzo se “slomio” i priznao zločin.

– Ja sam ga ubio, ne mogu više to držati u sebi – kazao je bivši pomorac i dugogodišnji ovisnik o heroinu.

Razgovor je odmah prekinut i ponuđeno mu je da se pozove odvjetnik kako bi njegov iskaz bio pravovaljan dokaz na sudu. Odlučio se za jednog sa sinjskog područja, a nakon njegova dolaska, Ante Dulčić je ponovio priznanje.

– Ubio sam ga bejzbol palicom. Bio sam u apstinencijskoj krizi i trebao mi je novac za heroin. Kajem se – rekao je.

---

image

S izricanja presude Anti Dulčiću na Županijskom sudu u Splitu

Jakov Prkić/Cropix
---

Poznavao je Vinka Višića otprije s tržnice i znao je da se zanima za stare novčiće jer su nekoliko puta trgovali. U večernjim satima 27. studenoga došao mu je na vrata stana i pozvonio te ga je ovaj pustio unutra.

Namjeravao mu je prodati stare kovanice koje je imao, ali su se posvađali oko cijene. Ante Dulčić je otišao u WC te je pri povratku u dnevnu sobu vidio bejzbolsku palicu prislonjenu uza zid. Vratio se u prostoriju u kojoj je Vinko Višić sjedio za stolom i udario ga više puta po glavi.

Maksimalna kazna

Nakon prvih udaraca Višić je pao sa stolice i počeo vikati: “Ne, ne!”, ali ga je Dulčić udario još tri puta po zatiljku i usmrtio ga. Nakon toga mu je pretražio džepove i stan, uzeo crnu aktovku s numizmatičkom i filatelističkom zbirkom, tri kutije sa starim papirnatim novcem i crkvenu knjigu iz 1834. godine.

Predmeti su bili vrijedni oko pet tisuća eura. Otišao je u podstanarski stan u Radunici, a putem je skinuo jaknu i bacio je u kontejner za otpad. Nazvao je poznanika i dogovorio prodaju ukradene zbirku novčića za koju je dobio 1700 kuna.

Prilikom uhićenja, dva dana nakon pronalaska tijela, bio je u istim hlačama koje je imao na sebi kada je zatukao Vinka Višića. Optužen je za ubojstvo iz koristoljublja, što je teški oblik navedenog kaznenog djela.

– Žao mi je što sam to napravio, to govorim iskreno. Svaku večer liježem i svako jutro se budim s likom Vinka Višića u mislima. Krivo mi je što me se želi prikazati kao hladnokrvnog ubojicu, a to nisam. Da mogu sve vratiti, vratio bih – rekao je u svojoj obrani.

Osuđen je na 15 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna, budući da DORH nije tražio dugotrajnu kaznu zatvora koja je moguća kod kvalificiranog oblika, tj. teškog ubojstva.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SD; Cropix Jakov Prkić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix SD Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix SD SD Jakov Prkić/Cropix
SD; Cropix

Faksimil naslova u tiskanom izdanju ‘Slobodne‘; Tijelo ubijenog je nađeno u Washingtonovoj ulici

Jakov Prkić/Cropix

S izricanja presude Anti Dulčiću na Županijskom sudu u Splitu

Vladimir Dugandžić/Cropix

Susjedi su primjetili prije samog događaja da se nekoliko dana na balkonu sušilo rublje njihovog susjeda koji je nađen mrtav

SD
Vladimir Dugandžić/Cropix

Ulaz u zgradu u Washingtonovoj ulici u kojoj je nađen mrtav Vinko Višić

Vladimir Dugandžić/Cropix

Za Vinka Višića su kazali da je bio miran susjed

SD
SD

... i ovu

Jakov Prkić/Cropix

Ante Dulčić dobio je 15 godina zatvora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/zlocin-u-centru-splita-provalili-su-u-stan-tijelo-se-nalazilo-pokraj-dvosjeda-na-stolu-su-bile-karte-za-poker-1256535 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1298a25f16135000739935f2ad2808d5ebf82759 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zlo%C4%8Din+u+centru+Splita%3A+provalili+su+u+stan%2C+tijelo+se+nalazilo+pokraj+dvosjeda%2C+na+stolu+su+bile+karte+za+poker...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fzlocin-u-centru-splita-provalili-su-u-stan-tijelo-se-nalazilo-pokraj-dvosjeda-na-stolu-su-bile-karte-za-poker-1256535 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fzlocin-u-centru-splita-provalili-su-u-stan-tijelo-se-nalazilo-pokraj-dvosjeda-na-stolu-su-bile-karte-za-poker-1256535 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (6) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (6)

Zločin u centru Splita: provalili su u stan, tijelo se nalazilo pokraj dvosjeda, na stolu su bile karte za poker...

14. siječnja 2023. - 09:00

U nedjelju 5. prosinca 2010. godine, oko 21 sat, na drugom katu u Washingtonovoj ulici u Splitu nađen je mrtav Vinko Višić (67). U stan su hitne službe ušle nasilnim putem nakon što je rođak pokojnika obavijestio policiju kako već nekoliko dana ne može s njim stupiti u kontakt.

Na teren izlaze vatrogasci, Hitna pomoć i policija, a nakon što su provaljena ulazna vrata, neugodni miris navijestio je na što će naići. Liječnica iz tima Hitne je prvim pregledom pokojnika uočila ozljede koje su upućivale na to da je skončao kao žrtva kaznenog djela.

Svi su napustili stan, koji je osiguran i u njega je bio zabranjen pristup do dolaska istražitelja iz ekipe za očevid. Istražni sudac rukovodio je očevidom koji se provodio uz dežurnog zamjenika županijskoga državnog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:32