StoryEditorOCM
Crna kronikaLako tako

Zeznuta je stvar taj dosje! Evo koliko kazne su dobili muškarci, jedan za joint na Matejuški, drugi za 25 grama ‘trave‘

Piše Mario Matana
21. svibnja 2024. - 11:13

Zeznuta je stvar taj dosje, odnosno prethodno kažnjavanje! Evo recentni primjer s Matejuške: s laganih 20.000 kuna (odnosno 2.654 eura) kažnjen je M.K. (36) jer je jednog gluhog popodneva koncem veljače smotao i zapalio joint!

Nesretnika je u cijeloj proceduri uočila policijska patrola (znate ono, ‘Je‘l ti doma tako sidiš na trafici?!‘, a može i ona s legendarnog grafita na Koteksu - ‘Do‘a veče monci, ima li ko use šta ne bi smija imat?‘) pa su ga prijavili za prekršaj po Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga. U jointu je bilo 0,5 grama marihuane, potrebno je i to konstatirati, a nemala novčana kazna mu je odrezana najmanje iz dva razloga: nije se pojavljivao pred sudom, vjerojatno izbjegavajući pozive, ali i ono puno bitnije, višestruki je ponavljač – nekoliko je puta već kažnjavan upravo po prekršajima vezanim za zlouporabu droge.

Praktički na istu kaznu gotovo istovremeno je osuđen Z.J. (41), koji je pak ‘pao‘ sa znatno većom količinom ‘trave‘ na Istočnoj obali. U večernjim satima početkom srpnja prošle godine kod njega su pronađene tri vrećice marihuane, svaka po nešto više od pet grama, kao da su spremne za preprodaju... Plus još jedna tuba s Cannabis sativom od 9,82 grama. Dakle ukupno oko 25 grama droge.

Policija mu je izrekla maksimalnu kaznu za privatne osobe – istih onih 20 tisuća kuna, odnosno 2,654 eura – no kako se žalio na visinu kazne jer je podstanar s 800 eura primanja, sud mu je blagonaklono smanjio iznos sankcije. Tako mora platiti okruglih dvije tisuće eura, zapravo dvije trećine tog iznosa ako plati u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti.

Što je zapravo prilično jeftino za tu količinu, jer je mogao završiti i u zatvoru do 90 dana (zbog istog prekršaja). Sud mu je ipak cijenio činjenicu da do sada nije bio kažnjavan zbog zlouporabe droga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 09:41