StoryEditorOCM
Crna kronikarušić je u zatvoru

U portunu i oko zgrade u kojoj živi optuženi za ubojstvo Luke Bančića osvanuli grafiti. Poruka je prilično jasna

Piše Vladimir Urukalo
26. ožujka 2024. - 12:21

Na reklamnim panoima okolnih trgovina, u stubištu i na pločinku ispred zgrade u ulici Domovinskog rata u kojoj živi obitelj Ante Rušića, 31-godišnjaka koji se trenutno nalazi u šibenskom zatvoru zbog sumnje da je nožem ubio 22-godišnjeg Luku Bančića 24. veljače ove godine desetak minuta prije jedan sat u noći, u utorak ujutro osvanuli su kredom ispisani natpisi "Kristi(j)an Vukasović?".

Zanimljiva je koincidencija da su natpisi osvanuli isti dan kad su se dva Rušićeva brata i majka pojavili na splitskom Županijskom sudu gdje su, u sklopu istrage koju provodi Županijsko državno odvjetništvo, trebali dati svoje iskaze.

Mladi je Bančić ubijen ispred hotela "Corner" na početku ulice Mažuranićevo šetalište nakon što je, prema ŽDO-u, osumnjičeni 31-godišnjak "nakon prethodnog verbalnog i tjelesnog sukoba okrivljenika i njegova brata sa žrtvom i njegovim prijateljima na ulici otišao u obližnji stan i uzeo nož te krenuo za žrtvom i njegovim prijateljima".

image

Mjesto na kojem je Luka Bančić (22) zadobio ozljede od uboda nožem, uslijed čega je preminuo u KBC-u Split

Saša Burić/Cropix

Obzirom na okolnosti smrti Kristiana Vukasovića, poruka koja je na ovaj način upućena Rušićima više je nego jasna i nedvosmislena. Posebice ako se zna da je osumnjičeni ubojica Rušić odmah po dolasku u istražni zatvor na Bilice završio u splitskoj bolnici sa ozljedama čeljusti i glave. Iako je svima bilo jasno da je Rušić pretučen u ćeliji, on je napisao izjavu da je pao s kreveta, te je izričito tvrdio da se sam ozlijedio. Nakon toga je prebačen u zatvor u Šibeniku.

Što se tiče Kristinana Vukasovića, javnosti je već dobro poznato, a Slobodna Dalmacija iscrpno je o tome izvještavala, da je 18-godišnji mladić iz Jesenica kraj Omiša u ožujku 2019. godine završio četiri mjeseca u istražnom zatvoru na Bilicama nakon što je zapalio pet maslina, nekoliko stabala bora te dva hektara samonikle trave i niskog raslinja kraj svoje kuće na predjelu Sumpetra. Imao je dijagnozu djeteta s teškoćama u razvoju, hiperaktivnost, piromaniju, teškoće u kontrolama poriva, dijagnosticiranim težim invaliditetom uz prijeku potrebu za pomoć i njegu u punom opsegu zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja.

Nekoliko mjeseci kasnije, u stanju moždane kome iz Zatvora u Splitu usred noći odveden je u KBC Split gdje je preminuo dvadesetak dana kasnije. Iz splitskog zatvora, a i iz Ministarstva pravosuđa tada su tvrdili da je u zatvoru sve bilo u redu i da su s njim "svi imali dobar odnos i pazili na njega".

- Zatvorenici koji su bili s njim bi sami tražili da dođe do promjene jer ne bi mogli izdržati da im koncentracija dulje vremena bude na tolikoj razini koliko je potrebno za njegov nadzor. Nije bilo pritužbi s njegove strane na te ljude s kojima je bio te na tretman općenito. Modrice na abdomenu nisu bile posljedice udaranja - izjavio je tadašnji ministar Bošnjaković.

No, roditelji pokojnog mladića nisu se mirili s tim službenim izjavama posebice zato jer je bila "javna tajna" da ga je zapravo u zatvorskoj ćeliji pretukao mlađi zatvorenik koji je nedugo prije bio osuđen za ubojstvo. Zato su prije tri godine na Općinskom sudu u Zadru pokrenuli postupak, koji je još uvijek u tijeku, a u kojem pokušavaju otkriti zašto nikoga od instuticija nije bilo briga da se dozna istina o tragičnoj sudbini njihovog sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:29