StoryEditorOCM
Crna kronikaveć ima presudu

Tko je bivši HDZ-ov gradonačelnik koji je pao u akciji USKOK-a? Ovo mu nije prvi sukob sa zakonom

Piše vijesti sd
11. srpnja 2023. - 10:06

U današnjoj akciji USKOK-a i policije uhićen je bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić. On je bio prvi čovjek grada od 2017. do 2021. godine, no njegov je mandat obilježila još jedna afera za koju je u travnju ove godine i osuđen.

Naime, USKOK je, nakon provedene istrage, u rujnu 2021. pred osječkim Županijskom sudom podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika i saborskog zastupnika HDZ-a Puljašića te njegova zamjenika Marija Pilona zbog sumnje u trgovanje utjecajem u namještanju natječaja za energetsku obnovu u Požegi. Gotovo dvije godine poslije stigla je presuda u ovom slučaju, piše net.hr.

Puljašić je tako u travnju ove godine zbog trgovine utjecajem osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od 14 mjeseci zatvora, od čega šest mora provesti u zatvoru dok mu se ostatak mijenja uvjetnom uz rok kušnje od dvije godine. U tom je postupku osuđen i njegov zamjenik Mario Pilon.

Oni su bili optuženi da su tijekom siječnja 2020. zatražili od direktora požeškog poduzeća Komunalac, Josipa Viteza, da pogoduje točno određenim izvođačima za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja ta tvrtka.

Prije godinu dana USKOK je podigao optužnicu protiv Puljašića te dvojice policajaca koje je navodno poticao da mu odaju podatke iz istrage u kojoj ga se sumnjičilo za namještanje natječaja.

Ne otkrivajući identitete USKOK je tada izvijestio da su optužnicom uz Puljašića, optuženog za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, obuhvaćeni prvookrivljeni službenik Policijske uprave požeško-slavonske i drugookrivljeni voditelj službe zajedničkih i upravnih poslova u toj upravi.

USKOK navodi da je toj policijskoj upravi bilo povjereno provođenje izvida u povodu sumnji da su Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon od direktora lokalne tvrtke Komunalac Požega tražili da u postupku nabave usluga za projekte energetske obnove više stambenih zgrada pogoduje točno određenim projektantima, prenosi net.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:17