StoryEditorOCM
Crna kronikaNastavak suđenja

‘Stupalo mi je rekao da odem u trgovinu i kažem da me on poslao. Dobio sam sve što sam tražio, a ništa nisam platio‘

Piše Vladimir Urukalo
22. siječnja 2024. - 13:50

Na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje načelniku općine Muć Filipu Stupalu (59), zvanom Šiša, kojem se, po optužnici USKOK-a sudi zajedno Antom Ćukom (43), vlasnikom i direktorom firme "Ćuk" d.o.o. i Zvonkom Bosančićem (68), umirovljenim inženjeru građevinarstva i vlasniku dugopoljske firme "Građenica" d.o.o. zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi počinjenih prije više od petnaest godina.

Svjedočila je Asja Š., nekadašnja pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Muć koja je navela kako je nagli razvoj Općine u periodu od 2001. do 2010. godine kada je proračun "skočio" s milijun i pol na čak 20 milijuna kuna doveo do toga prevelikog rada koji je utjecao na ljude koji nisu imali "kvantum rada" pa se znalo događati da nije imao tko raditi obračun plaća već su za to unajmljivali tvrtku iz Splita. Svjedokinja je kazala kako je bilo puno zahtjeva građana za pomoć u priključivanju struje, vode, uređenje krovišta i slično te da je tu načelnik Stupalo imao ovlasti reagirati na terenu, a imao je" prisan odnos sa strankama u smislu povjerenja". Stupalo je, spomenimo, načelnik Muća još od 2002. godine.

image

načelnik Filip Stupalo
 

Nikola Vilić/Cropix

- Njega su stranke zvale, takva je bila brzina zbivanja, on je na terenu donosio odluke - kazala je, uz ostalo, svjedokinja.

Nakon nje je trebao svjedočiti Ante D., nekadašnji vijećnik HSS-a koji se, uz ostale, u optužnici navodi kao jedan od onih koji su dobili građevinski materijal od Stupala da bi račun preko komenzacije podmirila Općina Muć, a Stupalo je na njemu dopisao da je materijal iskorišten za "potrebe vatrogasaca". Kako svjedok nije došao, a obrana je odustala od njegovog daljnjeg pozivanja, pročitan je njegov iskaz koji otkriva kako su se to "na terenu donosile odluke".

- Negdje 2008. godine sam se zatekao u društvu na piću u lokalu u Muću u kojem je bio i Stupalo. U jednom sam mu se trenutku obratio i rekao da je moja obiteljska kuća u Muću u jako lošem stanju, da je moram renovirati, a da zbog malih primanja neću moći dobiti kredit, a ako ga i dobijem da ću ga teško vraćati. Zamolio sam ga može li mi pomoći, kazao sam mu da bih bio jako zahvalan ako mi pomogne i dodijeli nešto građevinskog materijala. Od brojnih drugih mještana sam prije čuo da su oni na isti način pristupali Stupalu i obraćali se za pomoć u vidu donacije građevinskog materijala te da im je on uvijek izlazio u susret. Zato sam i ja ga odlučio pitati vjerujući da me neće odbiti. Išao sam po principu "ako prođe, prođe...", a ispostavilo se da sam dobro postupio - naveo je svjedok u svom iskazu danom USKOK-u još u ožujku 2018. godine.

Naveo je kako ga Stupalo nije ništa puno pitao niti je on trebao puno obrazlagati svoju molbu. Načelnik mu je rekao da brine i da ode u jednu trgovinu građevinskog materijala u Solinu, da djelatnicima kaže da ga je on poslao i da slobodno uzme sve što mu je najpotrebnije za renoviranje kuće.

image

Filip Stupalo

Nikola Vilić/Cropix

- Trebalo mi je pet komada sobnih vrata te određena količina cigli, vijaka i slično. Po Stupalovim sam uputama otišao u tu trgovinu, kazao da me on poslao, a nisu od mene tražili da išta platim. Par dana kasnije mi je materijal isporučen. Kad se ovo događalo ja sam bio član HSS-a i član Općinskog vijeća Muća, a i Stupalo je bio u istoj stranci. Na općinskom vijeću nikad nismo razmatrali zahtjeve stanovnika za dodjelu građevinskog materijala niti donosili odluke, mislim da je to bilo isključivo u ingerenciji načelnika Stupala. Ne znam zašto se na dokumentaciji navodilo da su sredstva trošena za potrebe Općine Muć - kazao je tada svjedok.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:17