StoryEditorOCM
Crna kronikadorh se oglasio

Uznemirujući detalji stravičnog zločina koji je šokirao Hrvatsku: policija uhitila majku koja je ubila tek rođeno dijete

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
1. srpnja 2024. - 12:44

Od subote popodne Zagorjem kruže priče o tragičnoj smrti tek netom rođene bebe koju je, pod nerazjašnjenim okolnostima, navodno usmrtila majka, piše Jutarnji list.

Policija je po dojavi člana obitelji, a nakon šokantnog pronalaska, okupirala kuću navedene obitelji.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, tragedija se dogodila blizu Krapine odakle je u subotu, nakon policijskog očevida, tjelešce bebe prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Malena beba na sebi je imala vidljive tragove davljenja i porezotina. U tijeku je obdukcija koja će dati odgovore na koji način je točno beba skončala.

Ovisno o tom ishodu ići će i tijek kriminalističkog istraživanja koje je u tijeku i koje provodi PU krapinsko-zagorska pod rukovodstvom tužiteljstva.

Iz PU krapinsko-zagorske kažu da su na području Svetog Križa Začretje u subotu pronašli tijelo te da su osumnjičenu 22-godišnjakinju uhitili, dovršili kriminalističko istraživanje te predali uz kaznenu prijavu za teško ubojstvo pritvorskom nadzorniku.

- Imajući u vidu zaštitu i dobrobit obitelji nismo u mogućnosti iznositi više detalja provedenih izvida kriminalističkog istraživanja - napominju iz zagorske policije.

O slučaju se oglasilo i tužiteljstvo obzirom da je na njihov prijedlog majka djeteta pritvorena te će narednih mjesec dana provesti iza rešetaka remetinečkog zatvora.

Naime, okrivljena je u nedjelju ispitana u prostorijama tužiteljstva koje je za nju zatražilo pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanja djela, kao i posebno teških okolnosti pod kojima je ovaj stravičan zločin počinjen.

Stoga ju je dežurni sudac istrage Županijskog suda poslao u pritvor, a kako to obično biva, bit će podvrgnuta nizu vještačenja kako bi se utvrdilo je li u vrijeme zločina bila ubrojiva.

O cijelom slučaju oglasilo se i Državno odvjetništvo:

- Dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je, zajedno s nadležnim službama Policijske uprave krapinsko-zagorske, 29. lipnja 2024., provela očevid u jednom mjestu na području Krapinsko-zagorske županije povodom osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela te je u suradnji s nadležnom policijskom upravom poduzelo druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 30. lipnja 2024., u službi dežurstva, povodom podnesene kaznene prijave nadležne policijske uprave, ispitalo hrvatsku državljanku (2002.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teško ubojstvo iz članka 111. točke 2. Kaznenog zakona na štetu novorođenčeta, nakon čega je doneseno rješenje o provođenju istrage.

Ovo državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja okrivljenice, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2., 3. i 4. ZKP-a). Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljenici 30. lipnja 2024., odredio istražni zatvor po predloženim zakonskim osnovama.

Državno odvjetništvo objavljuje ovo priopćenje kao odgovor na zaprimljene upite novinara, a druge informacije neće davati zbog zakonom propisanih ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 14:45