StoryEditorOCM
Crna kronikaBOLNICA PA POLICIJA

Što čeka vozača koji je usmrtio dvije sestre na cesti u Konjskom? Alkohol, bijeg bez pružanja pomoći, već osuđivan...

18. listopada 2023. - 21:37

Vozač Goran J. (47), osumnjičen za izazivanje prometne nesreće u kojoj su poginule dvije sestre iz Prugova, još uvijek se nalazi na liječenju u KBC Split. Splitska policija čeka njegovo otpuštanje iz bolnice kako bi nad njim proveli kriminalističko istraživanje. Nesreća se dogodila na cesti u Konjskom, kraj Prugova, na državnoj cesti 56, u utorak malo nakon 20 sati.

Prema prvim podacima s terena i rezultatima očevida, Goran J. je pod utjecajem alkohola upravljao kombijem marke Mercedes s kojim je udario u stražnji dio osobnog automobila Fiata Punto u kojem su bile sestre A. B. (55) i A.B. (36). Kako je tada iz suprotnog smjera naišla Dacia Duster došlo je do sudara s njom.

Sestre su poginule na licu mjesta, a vozač Dacie je vozilom Hitne pomoći prevezen u splitsku bolnicu gdje je utvrđeno kako ima teške tjelesne ozljede. Vozač Mercedesa Goran J. je pješice pobjegao s mjesta nesreće i sakrio se u svojoj kući gdje su ga interventni policajci uhitili oko 21.20 sati uz primjenu sile jer se opirao.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Kako je u prometnoj nesreći zadobio frakturu nosa, odveden je u splitsku bolnicu gdje su ga zadržali na liječenju. Utvrđeno je kako je imao više od 1,5 promila alkohola u krvi u vrijeme uhićenja.

Zbog težine prometne nesreće i stravičnih posljedica već sada je izgledno kako će nakon puštanja iz bolnice i policijske obrade neće dobiti kaznenu prijavu redovnim putem već će biti doveden pritvorskom nadzorniku. Zatim slijedi privođenje na državno odvjetništvo i iznošenje obrane nakon čega se odlučuje o istražnom zatvoru.

Na odluku o obrani sa slobode će, osim okolnosti nesreće kao što su pijanstvo i bijeg bez da provjeri može li pružiti pomoć unesrećenima, utjecati i činjenica da u dosjeu već ima presudu.Osuđen je na godinu dana zatvora jer je 2015. godine vozio s 1,8 promila alkohola u krvi, a kada ga je policija pokušala zaustaviti, vozilom je krenuo prema službenoj osobi.

Osim za odluku o istražnom zatvoru sve te okolnosti će ga dodatno teretiti i u kaznenom postupku koji ga očekuje. Prag sankcije za vozače koje neopreznom i vožnjom u pijanom stanju dovedu do smrti drugog sudionika u prometu povisio se posljednjih godina. 

Na deset godina zatvora je u srpnju 2019. godine na Županijskom sudu u Splitu osuđena tada 39-godišnja  Ivana Tena Gotovac Soldić. Uz to joj je doživotno joj zabranjeno upravljanje motornim vozilima svih kategorija.

image

Izricanje presude Ivani Teni Gotovac Soldić na splitskom sudu

Ante ČizmiĆ/Cropix

Proglašena je krivom jer je vozeći pijana, usprkos važećoj mjeri zabrane vožnje, u listopadu 2018. godine u blizini splitske bolnice izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja studentica Marija Ćorić iz Čapljine.  Pod jednog promila alkohola je vozila Audi A3 te je oko 21,30 sati na pješačkom prijelazu na Poljičkoj cesti u Splitu naletjela na nesretnu studenticu dok je na semaforu bilo uključeno crveno svjetlo za vozače.

Djevojku je udarila prednjim bočnim dijelom automobila i odbacila je na travu nanijevši joj teške ozljede, među ostalim prijelome obje noge i razderotinu trbušne šupljine. Vozila je brzinom od 70 kilometara na sat, a nakon udarca je nastavila vožnju te je vozilo parkirala na parkingu kod Koteksa na Gripama. Vrhovni sud joj je u studenom iste godine zatvorsku kaznu smanjio s deset na sedam godina zatvora.

U svibnju 2021. godine Damir Čelebić (35) je pravomoćno je proglašen krivim i osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora jer je vozeći s 1,84 promila alkohola skrivio smrt jedne i teške ozljede četiri osobe. Upravljao je Peugeotom brzinom od 124 kilometra na sat i u lipnju 2017.  godine izazvao prometnu nesreću na cesti iz Biljana Donjih prema Benkovcu.

Kod mjesta Raštević izgubio je kontrolu nad vozilom  i udario u zadnji lijevi dio Peugeota 206 u kojem je poginula vozačica Dragana M. (38) iz Nadina. Vozila je sinove od 8 i 7 godina na nogometni trening u Benkovac. Jedno je dijete teže, a drugo lakše ozlijeđeno.

Od siline udara, automobil u kojem su bili majka i djeca prešao je na suprotni kolnički trak gdje je nakon prevrtanja naletio na osobni automobil Toyota Yaris u kojem su teško ozlijeđene dvije osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:40