StoryEditorOCM
Crna kronikatragedija na cesti

Sjeo za volan sa 2,4 promila pa odvezao susjeda u smrt: ‘Bilo mi je žao da ide kući pješice pa sam ga povezao...‘

Piše vijesti sd
5. prosinca 2023. - 10:20

Potpuno pijani Dominik (24) skrivio je prometnu nesreću u kojoj je poginuo 71-godišnji suvozač Luka.

Kobne je noći Dominik kod Garešnice upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od čak 2,41 promila, navodi se u optužnici.

Na temelju sporazuma optuženika i Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, Dominik je osuđen na 17 mjeseci bezuvjetnog i 17 mjeseci uvjetnog zatvora. Dobio je zabranu upravljanja u trajanju od četiri godine i pet mjeseci te mora platiti 1000 eura troškova postupka.

No, za to kazneno djelo predviđena je kazna zatvora u trajanju od 3 do 15 godina. Zbog čega je onda Županijski sud prihvatio nagodbu i nižu kaznu?

Sudsko vijeće tumači kako je prihvatljiva primjena odredbi o ublažavanju kazne “imajući u vidu da je optuženik neosuđivan i prekršajno nekažnjavan zbog prometnih prekršaja i da se radi o osobi mlade životne dobi”., piše danica.hr.

“Vijeće je zbog toga prihvatilo predloženu kaznu zatvora ocijenivši da su kazna zatvora i djelomična uvjetna osuda, uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilom u cijelosti adekvatne i primjerene za ostvarenje zakonom propisane svrhe kažnjavanja”, ističe se u presudi.

Prema presudi, teška nesreća dogodila se u travnju lani oko 22.20 sati u Dišniku kod Garešnice. Dominik je kobne noći vozio golfa iz smjera Dišnika u smjeru Kapelice, “pod utjecajem alkohola od 2,41 promila te brzinom od 51 km/h koja nije bila prilagođena uvjetima vožnje”.

Pritom se u blagom lijevom zavoju nastavio kretati ravno, izletio s ceste, prešao preko bankine, odvodnog kanala i travnate uzvisine te prednjim desnim dijelom automobila udario u stablo hrasta od kojeg se udara vozilo prevrnulo preko krova na desnu bočnu stranu i vratilo na kolnik.

Luka je ispao iz vozila kroz prednji desni prozor te je zadobio “zgnječenje glave s višestrukim prijelomima kostiju lubanje, razdore tvrde moždane ovojnice, nagnječenje mozgovine, višestruke prijelome rebara i nagnječenje pluća, od čega je na mjestu preminuo”.

Dominik se tijekom istrage branio kako je te noći nakon sahrane bio na karminama u društvenom domu u Dišniku. Tamo je zatekao Luku s kojim je popio nekoliko gemišta.

“U tom mjesnom domu kada je bila neka fešta, znao sam popiti i tada ostaviti svoj automobil i otići doma pješice i drugi dan se vratiti po njega. Ali, bilo mi je žao da Luka ide kući pješice. Osjećao sam se sposobnim za vožnju.

Sjeli smo u auto i krenuli prema Lukinoj kući. Nakon nekih tri kilometra Luka je već lagano spavao i u jednom trenutku se naslonio na mene pa sam ga rukom pokušao odmaknuti i tada sam izletio s ceste. Ostalog se uopće ne sjećam”, rekao je Dominik.

Vozač je s teškim tjelesnim ozljedama završio u bolnici te se dugo oporavljao. Nakon isteka roka za žalbu, Dominik će se vrlo brzo morati javiti na odsluženje bezvujetne zatvorske kazne u trajanju od godinu i pet mjeseci, piše danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:04