StoryEditorOCM
Crna kronikaKako ovako dalje?

Profesor na Pravnom fakultetu, vlasnik hotela i bivši političar ne plaća račune za vodu. Sad je ovršen za smiješan iznos

Piše Mario Matana
8. lipnja 2024. - 14:44

Svašta se dogodi živom čovjeku pa tako i Milijanu Sesaru. Pa i to da, iako posjeduje hotel i tvrtku koja se, sudeći po posljednjim financijskim izvještajima dosta uspješno bavi turizmom, ne plati račune za vodu. Tričavih stotinjak eura!

I onda završi na sudu, gdje ga ipak oglase krivim, točnije utvrde da doista nije uredno plaćao račune za tu komunalnu uslugu poput stotina tisuća sirotana diljem Lijepe Naše, tako da su ga na koncu – ovršili!

Sesar je inače ugledni član splitske akademske zajednice, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu koji godinama podučava studente začkoljicama u oblasti građanskog prava... Poznat je i kao bivši šef splitskih HSP-ovaca (za čijeg je mandata, kažu mnogi bivši članovi, ta stranka doživjela potpuni rasap), a puno prije nego li je Osijek i tamošnji Ekonomski fakultet postao rasadnik doktora znanosti među hrvatskim muževima, put je išao u obrnutom smjeru – magistarski rad Anta Đapića, tadašnjeg velikog šefa Hrvatske stranke prava, uz veliku podršku upravo profesora Sesara, na koncu se ipak pokazao plagijatom.

No dobro, te aferice su daleko iza nas i njih, neki su drugi likovi na političkoj sceni, a profesor Sesar se prihvatio turizma kao lukrativne djelatnosti. Njegova firma ‘Tiha uvala‘, registrirana u Splitu za djelatnost Hoteli i sličan smještaj, u 2022. godini je ostvarila prihod od 99.892,00 eura, što je gotovo 25 posto više nego prethodne godine. A poslovni subjekt posluje s dobiti, stoji u posljednje dostupnim javnim izvještajima tvrtke u kojoj je jedini član uprave dr.sc. Milijan Sesar, dipl.iur.

image
Božo Vukicevic/Cropix

Najnoviji problem je pak ispao oko tih nesretnih računa splitske komunalne tvrtke Vodovod i kanalizacija, računa koji su odaslani još koncem 2017. godine i početkom 2018. godine. Ukupno za iznos od 796,77 kuna, odnosno 105,75 eura. U ViK-u su utvrdili da nisu plaćeni pa su krenuli ovrhom na profesora Sesara, dok je on pak smatrao da su račune izdali dva puta pa se žalio na tu ovrhu i tako smo došli do – sudovanja.

Iz Vodovoda i kanalizacije stvarno nemaju milosti, na zapisnik su konstatirali kako je prof. Sesar ‘već dugo vremena neuredni platiša, kao i da je na ovom sudu doneseno više presuda u kojima je usvojen tužbeni zahtjev tužitelja‘, dakle ViK-a.

I evo, tričavih šest godina kasnije, splitski Općinski sud je utvrdio da prof. Milijan Sesar ipak nikad nije platio te račune te da ih sada mora platiti, s pripadajućim zakonskim kamatama naravno. Zanimljivo, sud je odbio tužbeni zahtjev za naknadom troškova ovršnog postupka – Sesar ne mora platiti 24,06 eura tih troškova – ali je s druge strane naloženo tuženiku, rečenom profesoru pravnog fakulteta, da plati troškove sudskog postupka od 23,22 eura. Eto, 80-ak centi profita...

Nota bene, posljednji put kada se prof. Milijan Sesar pojavio u javnosti, bilo je prije niti dvije godine u 24sata koji su objavili fotografije vozača Nissana Pathfindera koji je ‘pljunuti‘ on, kako na odmorištu istovaruje nekoliko vreća s otpadom, navodno iz njegova hotela Pleter u Mimicama. No, novinarki je ustvrdio kako ‘to nije on‘...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 18:52