StoryEditor
Crna kronikaSadistička iživljavanja

'Prijatelji životinja' objavili 45 najbrutalnijih slučajeva mučenja i ubijanja u prošloj godini: na popisu su i dva slučaja iz Splita, kao i trovanje lovačkih pasa koje je šokiralo Bračane

4. veljače 2019. - 19:51
bono

Udruga Prijatelji životinja u ponedjeljak je objavila popis više od 45 najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u prošloj godini, istaknuvši kako su se i početkom ove godine već zaredali slučajevi zlostavljanja te poručivši kako je nužno osnivanje inspekcije za zaštitu životinja kao i provedba Zakona o zaštiti životinja. 

Prijatelji životinja u priopćenju su naveli kako se čini da prekršajna i kaznena djela protiv životinja u 2018. nisu u porastu u odnosu na prethodne godine, već su informacije o njima preko medija i društvenih mreža dostupnije široj javnosti, a time i porast senzibiliziranja za nužnost sprječavanja i sankcioniranja tih nedjela.   

"Osim slučajeva sadističkih iživljavanja na životinjama, životinje najviše pate i umiru zbog ljudske neodgovornosti i rješavanja neželjenog potomstva kućnih ljubimaca utapanjem, gušenjem, zakapanjem dok su još živi i drugim brutalnim metodama", istaknula je pravnica Ivana Lunka iz Prijatelja životinja.

Uginuo je Bono, izgladnjeli pas čija je sudbina rasplakala mnoge; Izdahnuo je u zagrljaju volonterke: 'Netko za ovo mora odgovorati, ovdje ima posla i za policiju!'

Poručila je kako smanjenju okrutnosti mogu pomoći jedino provedba Zakona o zaštiti životinja, propisivanje obavezne trajne sterilizacije i kontrola mikročipiranja, kao i sankcioniranje svih slučajeva.

U dugom popisu užasnih patnji i nepotrebnih smrti koje su se mogle izbjeći, Prijatelji životinja ukazali su i na neke novčane kazne koje su dosudili hrvatski sudovi te istaknuli kako se kazna zatvora i dalje rijetko izriče.

"Iako su u prekršajnim postupcima propisane novčane kazne i do 50 ili 80 tisuća kuna, kazne za počinitelje zlodjela prema životinjama i dalje su jako male. Kazneni zakon propisuje za mučenje i ubijanje životinja kaznu zatvora do godinu dana, no sudovi najčešće određuju tek uvjetne kazne", naglasili su u toj udruzi. 

Naveli su i kako se za mnoge slučajeve sazna zahvaljujući udrugama za zaštitu životinja, koje ne samo da pokušavaju spasiti živote i izliječiti teško zlostavljane preživjele životinje, nego i podižu prijave protiv, nažalost, često nepoznatih počinitelja.
Pozvali su građane da na njihovoj internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr saznaju kome i kako prijaviti slučajeve zanemarivanja, trovanja, mučenja, zlostavljanja i ubijanja životinja.

Oprez, uznemirujući video: stravična snimka zlostavljanja pasa u zaleđu Splita šokirala javnost, policija traži manijaka koji je iscipelario nesretne životinje

Uhićen stariji muškarac sa šokantne snimke mučenja životinja, policija ga privela nakon bešćutnog cipelarenja pasa

Prijatelji životinja istaknuli su važnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja. "Takva specijalizirana inspekcija može biti i dio veterinarske inspekcije, no ona bi se bavila isključivo zanemarivanjem, zlostavljanjem i napuštanjem životinja”, rekla je pravnica Ivana Lunka i zaključila da bi se tako učinkovitije provodio zakon.

Udruga Prijatelji životinja objavila je crnu kroniku, tužan popis tek maloga broja stradalih životinja, njih više od 45, u prošloj godini.

Popis počinje s 1. siječnjem 2018. kada je kod Nove Gradiške 32-godišnji pijani muškarac ušao je u boks u kojemu je živjela šestomjesečna kujica Alka i razbio joj glavu sjekirom jer je lajala uplašena zbog petardi.

Popis završava slučajevima u prosincu kada su na Braču zabranjenim insekticidom otrovana dva lovačka psa i nekoliko mačaka te u Splitu kada su dva psa umrla od srčanoj zastoja zbog šoka od petardi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 14:52