StoryEditorOCM
Crna kronikaOkasnila zastara

Presuda na splitskom Općinskom sudu: Igor Štimac nije klevetao predsjednika Hajduka Ivana Kosa!

Piše Mario Matana
16. travnja 2024. - 15:15

Izbornik indijske nogometne reprezentacije nije klevetao predsjednika Hajduka! Presuda je to donesena danas pred splitskim Općinskim sudom – Igor Štimac,jer o njemu je riječ, oslobođen je optužbe da je počinio kazneno djelo klevete na štetu nekadašnjeg prvog čovjeka splitskog kluba Ivana Kosa.

- Nekoliko je razloga zašto smo oslobodili optužbe Igora Štimca, a ovdje ćemo u kratkom obrazloženju napomenuti onu ključnu. Ovaj sud je donio oslobađajuću, nepravomoćnu, presudu jer smatra da u postupanju optuženog uopće nije bilo obilježja kaznenog djela klevete. Tužba se odnosila na Facebook objavu i intervju, novinski tekst, u kojem je optuženi primarno kritizirao modalitet rada kluba, kao i rad predsjednika u to vrijeme, Ivana Kosa. Smatramo kako su u tužbi apostrofirani neki segmenti, dijelovi, nije se uzela u obzir cjelovitost teksta... - kazao je u kratkom obrazloženju sudac Gordan Tonković.

Prihvatio je konstataciju odvjetnika Joška Čeha, Štimčeva branitelja, koji je naglasio kako je ‘riječ o Facebook objavi u kojoj je iznesen cjeloviti stav autora o vođenju kluba, opsežna objava koju nije moguće odvojiti i izdvojiti par citata i konstruirati kriminalne namjere sadržane u kaznenom djelu klevete‘.

image

Ivan Kos i Mario Branco iz vremena dok su bili najbliži suradnici na Poljudu

Vojko Basic/Slobodna Dalmacija

- Optuženi nikada nije kazao da je Kos nešto ukrao, jer da je to mislio, podnio bi kaznenu prijavu. Osnova svega je da se radilo rastrošno i nedomaćinski, a nisu ostvareni ni sportski rezultati pa se u istoj objavi proziva i Branco kao sportski direktor. U objavi je fokus bio na kritici prakse i modela upravljanja, ne osobe Ivana Kosa, što je Štimac ponovio u intervjuu za SN kada je rekao da su ‘Branco i Kos radili katastrofalno‘ te da ‘NO mora snositi odgovornost‘. Ni u tom tekstu, kao ni u Facebook objavi, ne spominje se da bi tužitelj nešto ukrao ili prisvojio. Međutim, govori se o općoj šutnji oko načina upravljanja klubom, blagom odnosu prema nasilnicima premda su pokušali spriječiti nastup hrvatske reprezentacije u Splitu. Svjedok Zdravko Reić, kao dugogodišnji sportski novinar i kritičar splitskog sporta pa tako i Hajduka također je govorio o promašenom načinu vođenja kluba s posljedicom da su potrošeni novci bez ikakvog sportskog uspjeha. Upravo je to i bit objave optuženika. - dio je tvrdnji branitelja Čeha koji su očigledno uvjerili sud u nevinost Igora Štimca.

image
Ante Cizmic /Cropix

Mora se napomenuti, iako to nije rečeno na sudu, ali je vidljivo iz zapisnika, kako je bivši nogometaš i funkcioner Hajduka te nekadašnji ‘Vatreni‘ prilično jednostavno mogao odgurati ovaj slučaj u zastaru. A nije. Zastara kaznenog progona bi, da nije bilo ove presude, nastupila ove jeseni (objava datira iz rujna 2018. godine) – suđenje se oduljilo prvenstveno zbog izmjene uredujućih sudaca te saslušanja brojnih pozvanih svjedoka. Da se Štimac htio poslužiti taktikom odugovlačenja, kao izbornik Indije s obavezama daleko od domovine, lako je mogao (dodatno) oduljiti cijeli postupak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:25