StoryEditor
Crna kronikaTRAGEDIJA NA MORU

Podignuta optužnica protiv vlasnika i kapetana broda na kojem su se otrovali Talijani: ugradili benzinski agregat, a znali su za smrtonosni plin

7. travnja 2020. - 18:08

Zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti zbog kojeg je došlo do trovanja šestoro Talijana od kojih je jedan preminuo, podignuta je optužnica protiv vlasnika broda Zorana B. (24) i kapetana Jerka M. (28).

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu im stavlja na teret da su 10. kolovoza prošle godine u Omišu oko 10,00 sati ugradili agregat u prostor strojarnice broda znajući da benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem ispušta otrovne plinove među kojima je ugljični monoksid koji se nekontrolirano širi i da njegovo udisanje u kratkom vremenu uzrokuje smrt.

Isto tako se ne smije koristiti u zatvorenom prostoru niti uz otvorena vrata i prozore, bez osiguranja uklanjanja plinova izvan prostorija, navodi optužnica.

Optuženike se tereti da su postupali u nakani da agregat koriste prilikom krstarenja, pristajući time ugroziti život i zdravlje putnika na brodu i članova posade. Tužiteljstvo navodi kako su obojica postupili zajednički i po prethodnom dogovoru protivno odredbama Pomorskog zakonika.

Nakon što su zajedno isplovili i u lučici Spinut u Splitu oko 18,00 sati primili na brod osmero turista talijanskih državljana krstarili su prema otocima Braču, Visu i Hvaru. Brod se 12. kolovoza oko 22,00 sata nalazio usidren u uvali Ždrilac na Paklinskim otocima, a okrivljenici su, prema optužnici, stavili u pogon navedeni generator-agregat.

Prilikom rada je ispuštao ugljični monoksid koji se tijekom noći na 13. kolovoza kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje i klimatizacijski sustav širio u hodnik, salon, te putničke kabine u kojima su spavali talijanski državljani. Zbog udisanja ugljičnog monoksida šestero talijanskih državljana se otrovalo uslijed čega je nastupila smrt Eugenia Vincija (57) koji je pronađen u jutarnjim satima u WC-u kabine.

Dvoje djece od 11 i 5 godina zadobilo je osobito teške i po život opasne tjelesne ozljede te su spašeni hitnom liječničkom intervencijom. Još troje odraslih talijanskih državljana zadobilo je lake tjelesne ozljede.

Vlasnik i kapetan broda su nakon uhićenja dovedeni u Policijsku postaju Hvar koja je provela kriminalističko istraživanje nakon što je utvrđeno da je na brodu ugrađen benzinski agregat. Zatim su privedeni na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu gdje su iznijeli obranu.

Obojica su izjavila kako se ne smatraju krivima. Istaknuli su kako su oni pružali prvu pomoć unesrećenima tijekom uplovljavanja u hvarsku luku i da su još uvijek jako potreseni svime što se dogodilo. Pušteni su da se brane sa slobode te je sedam mjeseci kasnije podignuta optužnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2021 09:35