StoryEditor
Crna kronikanepravomoćno

Osuđen dvojac koji je ‘operirao‘ po Trogiru i Marini: Dalton i Slovak sve priznali, tvrde da više nikad neće dilati drogu

6. listopada 2020. - 10:23
Koliko je policiji poznato, Dalton i Slovak nisu išli dalje od Trogira i MarineBožidar Vukičević/Cropix

Na Općinskom sudu u Splitu nepravomoćno su, zbog dilanja, osuđeni Ante Palada (33) zvani Dalton iz Trogira i Marko Ivančev (29) zvani Slovak iz Marine kod Trogira.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Vuke Adžića Katalinića kaznilo je Daltona s dvije godine zatvora koje neće odrobijati ako u roku od pet godina ne počini neko novo kazneno djelo, dok je Slovak kažnjen s djelomičnom uvjetnom kaznom, odnosno godinu dana će biti iza rešetaka, dok preostalu godinu dana neće biti u zatvoru ako u istom petogodišnjem roku ne počini neko novo kazneno djelo.

Optužnica ODO-a podignuta još 1. travnja 2014. godine teretila je Paladu da je od ljeta 2013. do 11. siječnja 2014. godine na području grada Trogira i općine Marina, radi daljnje prodaje i stjecanja nepripadajuće materijalne dobiti, od nepoznate osobe nabavio najmanje 200 grama droge amfetamin tzv. speed. Drogu je odnosio u obiteljsku kuću u kojoj prebiva u Marini, gdje ju je vagao i prepakirao u manja pakiranja u količinama od jednog do 50 grama te ju je po cijeni od oko 100 kuna po gramu prodavao zainteresiranim kupcima.

Tako je, među ostalim, Ivančevu u tom razdoblju prodao "speed" u najmanje pet navrata, i to u količinama od 50 grama, 25 grama, 15 grama i pet grama, a 10. siječnja 2014. godine dva aluminijska paketića s 27,48 grama "speeda".

Zarada 1187 kuna

Slovak je, po presudi, Daltonu plaćao nakon što bi prodao drogu, a ono što bi od njega nabavio potom bi prepakirao, dodao kreatin kako bi povećao težinu i to bi dalje preprodavao za sto kuna po gramu.

ODO je tvrdio da je Palada zaradio najmanje 11 tisuća kuna, a Ivančev najmanje 1187 kuna. Obojica su na sudu priznala djelo. Palada je tvrdio da je zaradio tek dvije tisuće kuna i da je drogu počeo prodavati zbog teške financijske situacije u kojoj se našao. Kazao je da ga je sve ovo jako psihički pogodilo i da nema šanse da bi ikad više tako nešto ponovio.

Ivančev je, pak, naveo da se kaje, da je njegova imovinska situacija loša, da je invalid jer je prije šest godina pretrpio tešku prometnu nesreću kao vozač motocikla, kojom prilikom su mu ozlijeđene obje noge i danas teško hoda, da praktički nije sposoban raditi, prima socijalnu pomoć i da nakon ovoga nikakvo drugo kazneno djelo nije počinio.

Dalton je dobio uvjetnu kaznu, proizlazi iz presude, zato što je "sud u olakotnom smislu okrivljenicima cijenio njihovo priznanje počinjenja kaznenog djela i izraženo kajanje te protek vremena od dana počinjenja djela".

Primjerno vladanje

- Okrivljenom Paladi cijenilo se i primjerno držanje na raspravi, na koju je uvijek dolazio bez obzira na teškoće s osiguranjem prisutnosti drugog okrivljenog, iz čega se vidi njegovo poštovanje suda, kao i dosadašnja neosuđivanost. Okrivljenom Ivančevu je kao olakotno cijenjeno i njegovo narušeno zdravstveno stanje, pri čemu je i na raspravi bilo vidljivo njegovo znatno otežano kretanje.

Njemu je, pak, kao otegotna okolnost uzeta dosadašnja osuđivanost, i to jednom zbog istog kaznenog djela, kao i zbog kaznenih djela teške krađe, krađe, uništenja i oštećenja tuđe stvari, prikrivanja te nedozvoljenog posjedovanja izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Štoviše, utvrđeno je da je on ovo kazneno djelo počinio u roku provjeravanja prema dvjema presudama ovog suda. Osim toga, nisu točni navodi iz njegove obrane da nakon počinjenja kaznenog djela za koje mu se sada sudi nije činio druga kaznena djela, jer suprotno proizlazi iz podataka spisa - obrazložio je, među ostalim, sudac Adžić Katalinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 04:25