stdClass Object ( [id] => 1375284 [title] => ‘Kažnjavan 10 puta, što radi na cesti?!‘ Dok nekoga ne ubiju, mogu najviše 60 dana u zatvor. A ovo su najstrože kažnjeni [alias] => kaznjavan-10-puta-sto-radi-na-cesti-dok-nekoga-ne-ubiju-mogu-najvise-60-dana-u-zatvor-a-ovo-su-najstroze-kaznjeni [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon velike tragedije koja se dogodila u subotu popodne na državnoj cesti u Kaštelima, kada je 29-godišnji vozač motocikla Honda CBR 600 projurio kroz crveno svjetlo na semaforu i zabio se u Audi A4, koji je vozila 32-godišnja žena, a u kojem je bio i njezin trogodišnji dječak, koji je spašen zahvaljujući hrabrosti i požrtvovnosti ostalih vozača, po društvenim se mrežama vrlo brzo val ogorčenja "obrušio" na policiju i sudstvo.

Pogotovo kad se doznalo da je motociklist iz Klisa već deset puta kažnjavan zbog nepoštovanja prometnih propisa, i to sedam puta zbog prekoračenja brzine te tri puta zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Pojavila se odmah i informacija da je motociklist neposredno prije nesreće pijan bježao policiji, no to nije točno. Nikakva policijska patrola, dakle, nije slijedila motociklista, a splitska policija je, doznajemo neslužbeno, dojavu da je najvjerojatnije pijani motociklist prešao "cilu kolonu od DVD-a prema Solinu" dobila nekih 20 do 30 sekundi prije nego se tragedija dogodila.

"Sedam puta kažnjavan zbog prekoračenja brzine i tri puta zbog vožnje pod utjecajem alkohola? Znači, nju su ubile neke institucije Republike Hrvatske...", "Najvažnije je da ste vi štrajkali i tražili veće plaće, a presude i pravdu, tko je*e...", "Oće li se i nakon ovoga u komentarima javljati oni koji su ‘imali razumijevanja‘ za ovog ubojicu i napadati sve one koji nakon ovakvih događaja traže drakonske zatvorske kazne za divljake na cestama?", "DESET!!! puta kažnjavan, a motor nije oduzet, a on u zatvoru... sudstvo za Nobelovu nagradu", "Ova žena je na duši pravosuđa jednako koliko i ovog debila. A nije jedina i neće biti zadnja", "Koliko vidim, policija ih hvata, ali sudovi ne rade svoj posao. Ili su zakoni preblagi. Ovo će se nastaviti dok kazne ne budu brutalne. Jedno divljanje sa motorom – oduzimanje vozačke trajno, oduzimanje vozila, kazna zatvora od barem 2 godine i masna novčana kazna u skladu sa primanjima... Ne drže se u Švicarskoj ljudi prometnih pravila zato jer su pametniji, nego zato jer su kazne rigorozne", samo su neki od stotina komentara ogorčenih ljudi.

---

image

Policija na mjestu tragične nesreće u Kaštelima

/Cropix
---

Kakva je uopće sudska praksa u ovakvim situacijama?

Dakle, prvo istaknimo da su sve ove gore navedene kazne koje je motociklist dobio iz sfere prekršajne, a ne kaznene odgovornosti. Za brzu vožnju se, dakle, za najteže prekršitelje izriču novčane kazne ili do 60 dana zatvora (samo za one koji se vozilom u naselju kreću brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine), negativni bodovi, oduzimanje vozačke dozvole te privremeno ili trajno oduzimanje vozila. Isto je i s pijanim vozačima koje se uhvati u kršenju Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Sve te sankcije, koliko god bile stroge, mogu "dozvati pameti" one koji "makar zrno pameti imaju u glavi". No ovi drugi su problem!

A kakva je kaznena politika? Koliko su u praksi blagi ili strogi domaći sudovi prema onima koji vozeći brzo, pijani, s mobitelom u ruci ili na neki drugi način izazovu tragediju u kojoj se ugase ljudski životi? Do prije četiri godine prometne nesreće sa smrtnom posljedicom s neizravnom namjerom "spadale" su pod "općinsku" nadležnost i kazne su bile manje nego danas. Tako je do 2006. godine kazna bila od jedne do 10 godina, od 2013. godine "skočila" je na tri do 12 godina, a od 2020. godine maksimalna propisana kazna je 15 godina i sudi se na županijskim sudovima.

---

image

Miljenko Stričak skrivio je nesreću u tunelu Ledenik, u kojoj su poginule dvije majke i njihovo dvoje djece

Vladimir Ivanov/Cropix
---

Sjetimo se Miljenka Stričaka, vozača tegljača koji je krajem studenoga 2009. godine skrivio nesreću u tunelu Ledenik, kada su poginule dvije majke i njihovo dvoje djece koji su se vraćali s ljetovanja. Vozio je 120 kilometara na sat na ulazu u tunel iako je ograničenje 60, slao je poruke s mobitela u vožnji. Na zadarskom Općinskom sudu nepravomoćno je dobio osam i pol godina zatvora, ali mu je Županijski sud smanjio kaznu na sedam godina i 10 mjeseci zatvora.

Prije 13 godina je i na splitskom Općinskom sudu na deset mjeseci zatvora osuđen tada 23-godišnji T. Z., koji je na Čiovu vozeći Renault Megan ušao u zavoj s brzinom od 100 kilometara na sat, iako je ograničenje bilo 50 kilometara na sat. Izgubio je kontrolu, izletio iz zavoja, udario u usjek, odbio se i prevrnuo na krov te otklizao i pokupio skuter Piaggio, kojim je iz suprotnog smjera na posao u Trogir išla 18-godišnja studentica. Odbacio ju je na morske hridi, zadobila je teške ozljede te je preminula desetak dana poslije. Tada mladom vozaču nisu oduzeli vozačku dozvolu jer dotad nije bio prekršajno i kazneno kažnjavan, a olakotno je bilo što je bio mlad i vozački neiskusan te što je priznao i pokajao se.

Da su suđeni po današnjim propisima, možda bi i kazne bile dosta strože. Sudeći po nekoliko primjera koje smo izvukli, sudska je praksa poprilično neujednačena jer ovisi, naravno, od slučaja do slučaja.

---

image

Ivana Tena Gotovac Soldić pijana je na pješačkom prijelazu u Splitu usmrtila studenticu

Ante Čizmić/Cropix
---

Svojedobno je najstrožu kaznu ikad dotad u Hrvatskoj, od deset godina zatvora, "zaradila" Ivana Tena Gotovac Soldić, koja je pijana vozila Audi A3 te na pješačkom prijelazu kod splitske bolnice projurila kroz crveno svjetlo na semaforu ubivši 19-godišnju studenticu i potom pobjegla. Osudio ju je splitski sudac Dinko Mešin, a tada joj je doživotno zabranjeno upravljanje motornim vozilima, što je postalo i pravomoćno. No Vrhovni sud zatvorsku je kaznu smanjio na sedam godina smatrajući da su "podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela".

Isti je sudac, što je izazvalo odobravanje šire javnosti, prije nekoliko dana na sedam godina zatvora osudio 19-godišnjeg Antu Barišića iz Solina, koji je u ljeto 2022. godine, vozeći očev terenac, prošao kroz dva crvena svjetla na semaforima na brzoj cesti kroz Kaštela. Prošavši kroz drugo, sa 123 kilometra na sat zabio se u Hondu koja je prolazila kroz svoje zeleno svjetlo. Ubio je vozačicu, a samo srećom njezin je maloljetni sin preživio uz teške ozljede. Nije bio ni pijan ni drogiran, već se htio pokazati prijateljima. No pitanje je što će odlučiti viši sud, posebice jer obrana "upire" da se mladiću trebalo suditi po Zakonu o sudovima za mladež, po kojem su maksimalne sankcije puno blaže.

---

image

Ante Barišić u prometnoj nesreći u Kaštelima usmrtio je majku dvoje djece

Joško Šupić/Cropix
---

Ipak, nije uvijek viši sud tako blag! Prošle je godine tako sa šest i pol na devet godina zatvora povećana kazna Ivanu Pavloviću (41), koji je s 2,6 promila, razgovarajući na mobitel, automobilom sa 113 km na sat prošao kroz crveno svjetlo na semaforu u središtu Zagreba (a prije toga u još dva navrata kroz crveno i jednom kroz žuto na semaforu), naletio na taksi te usmrtio njegova vozača, dok je putnik ostao "u vegetativnom stanju". Kazna mu je povišena jer je prvostupanjski sud "propustio otegotnim cijeniti dosadašnju višestruku prekršajnu osuđivanost" te činjenicu da su žrtve u vrijeme nesreće imale 40, odnosno 32 godine, kao i "posljedice kaznenog djela koje pogađaju njihove obitelji".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što mogu sudovi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => što mogu sudovi? 2 0 6985 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-25 10:31:32 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-25 13:54:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-25 13:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Kažnjavan 10 puta, što radi na cesti?!' Dok nekoga ne ubiju, mogu najviše 60 dana u zatvor. A ovo su najstrože kažnjeni page_title='Kažnjavan 10 puta, što radi na cesti?!' Dok nekoga ne ubiju, mogu najviše 60 dana u zatvor. A ovo su najstrože kažnjeni [metakey] => prometni prekršaji, kazneno djelo, recidivisti, prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, miljenko stričak, Ivana Tena Gotovac Soldić, Ante Barišić, ivan pavlović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/25\/26851443.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/25\/26837555.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/25\/11280688.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/25\/26851249.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/25\/26837475.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/25\/26851377.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Cropix","\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","\/Cropix","Vladimir Ivanov\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prekr\u0161ajne sankcije, koliko god bile stroge, mogu \u2018dozvati pameti\u2018 one koji \u2018makar zrno pameti imaju u glavi\u2018. No ovi drugi su problem!<\/p>","

Stravi\u010dan prizor na mjestu prometne nesre\u0107e u Ka\u0161telima<\/p>","

Ivana Tena Gotovac Soldi\u0107 pijana je na pje\u0161a\u010dkom prijelazu u Splitu usmrtila studenticu<\/p>","

Ante\u00a0Bari\u0161i\u0107 u prometnoj nesre\u0107i u Ka\u0161telima usmrtio je majku dvoje djece<\/p>","

Policija na mjestu tragi\u010dne nesre\u0107e u Ka\u0161telima<\/p>","

Miljenko Stri\u010dak skrivio je\u00a0<\/strong>nesre\u0107u u tunelu Ledenik, u kojoj su\u00a0poginule dvije majke i njihovo dvoje djece<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26851443_1920.jpg":"1920x1080","k_26851443_1280.jpg":"1280x1280","k_26851443_1024.jpg":"1024x1024","k_26851443_640.jpg":"640x640","k_26851443_480.jpg":"480x480","k_26851443_340.jpg":"340x340","k_26851443_220.jpg":"220x220","o_26851443_1280.jpg":"1280x853","o_26851443_1024.jpg":"1024x682","o_26851443_640.jpg":"640x426","o_26851443_480.jpg":"480x320","o_26851443_340.jpg":"340x226","o_26851443_220.jpg":"220x146","h_26851443_1280.jpg":"1280x854","h_26851443_1024.jpg":"1024x683","h_26851443_640.jpg":"640x427","h_26851443_480.jpg":"480x320","h_26851443_340.jpg":"340x227","h_26851443_220.jpg":"220x147","pp_26851443_1280.jpg":"1280x1628","pp_26851443_1024.jpg":"1024x1303","pp_26851443_640.jpg":"640x814","pp_26851443_480.jpg":"480x611","pp_26851443_340.jpg":"340x432","pp_26851443_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26837555_1920.jpg":"1920x1080","k_26837555_1280.jpg":"1280x1280","k_26837555_1024.jpg":"1024x1024","k_26837555_640.jpg":"640x640","k_26837555_480.jpg":"480x480","k_26837555_340.jpg":"340x340","k_26837555_220.jpg":"220x220","o_26837555_1280.jpg":"1280x853","o_26837555_1024.jpg":"1024x682","o_26837555_640.jpg":"640x426","o_26837555_480.jpg":"480x320","o_26837555_340.jpg":"340x226","o_26837555_220.jpg":"220x146","h_26837555_1280.jpg":"1280x854","h_26837555_1024.jpg":"1024x683","h_26837555_640.jpg":"640x427","h_26837555_480.jpg":"480x320","h_26837555_340.jpg":"340x227","h_26837555_220.jpg":"220x147","pp_26837555_1280.jpg":"1280x1628","pp_26837555_1024.jpg":"1024x1303","pp_26837555_640.jpg":"640x814","pp_26837555_480.jpg":"480x611","pp_26837555_340.jpg":"340x432","pp_26837555_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1170","hd_11280688_1920.jpg":"1920x1080","k_11280688_1280.jpg":"1280x1280","k_11280688_1024.jpg":"1024x1024","k_11280688_640.jpg":"640x640","k_11280688_480.jpg":"480x480","k_11280688_340.jpg":"340x340","k_11280688_220.jpg":"220x220","o_11280688_1280.jpg":"1280x780","o_11280688_1024.jpg":"1024x624","o_11280688_640.jpg":"640x390","o_11280688_480.jpg":"480x292","o_11280688_340.jpg":"340x207","o_11280688_220.jpg":"220x134","h_11280688_1280.jpg":"1280x854","h_11280688_1024.jpg":"1024x683","h_11280688_640.jpg":"640x427","h_11280688_480.jpg":"480x320","h_11280688_340.jpg":"340x227","h_11280688_220.jpg":"220x147","pp_11280688_1280.jpg":"1280x1628","pp_11280688_1024.jpg":"1024x1303","pp_11280688_640.jpg":"640x814","pp_11280688_480.jpg":"480x611","pp_11280688_340.jpg":"340x432","pp_11280688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_26851249_1920.jpg":"1920x1080","k_26851249_1280.jpg":"1280x1280","k_26851249_1024.jpg":"1024x1024","k_26851249_640.jpg":"640x640","k_26851249_480.jpg":"480x480","k_26851249_340.jpg":"340x340","k_26851249_220.jpg":"220x220","o_26851249_1280.jpg":"1280x818","o_26851249_1024.jpg":"1024x654","o_26851249_640.jpg":"640x409","o_26851249_480.jpg":"480x307","o_26851249_340.jpg":"340x217","o_26851249_220.jpg":"220x140","h_26851249_1280.jpg":"1280x854","h_26851249_1024.jpg":"1024x683","h_26851249_640.jpg":"640x427","h_26851249_480.jpg":"480x320","h_26851249_340.jpg":"340x227","h_26851249_220.jpg":"220x147","pp_26851249_1280.jpg":"1280x1628","pp_26851249_1024.jpg":"1024x1303","pp_26851249_640.jpg":"640x814","pp_26851249_480.jpg":"480x611","pp_26851249_340.jpg":"340x432","pp_26851249_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26837475_1920.jpg":"1920x1080","k_26837475_1280.jpg":"1280x1280","k_26837475_1024.jpg":"1024x1024","k_26837475_640.jpg":"640x640","k_26837475_480.jpg":"480x480","k_26837475_340.jpg":"340x340","k_26837475_220.jpg":"220x220","o_26837475_1280.jpg":"1280x853","o_26837475_1024.jpg":"1024x682","o_26837475_640.jpg":"640x426","o_26837475_480.jpg":"480x320","o_26837475_340.jpg":"340x226","o_26837475_220.jpg":"220x146","h_26837475_1280.jpg":"1280x854","h_26837475_1024.jpg":"1024x683","h_26837475_640.jpg":"640x427","h_26837475_480.jpg":"480x320","h_26837475_340.jpg":"340x227","h_26837475_220.jpg":"220x147","pp_26837475_1280.jpg":"1280x1628","pp_26837475_1024.jpg":"1024x1303","pp_26837475_640.jpg":"640x814","pp_26837475_480.jpg":"480x611","pp_26837475_340.jpg":"340x432","pp_26837475_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1150","hd_26851377_1920.jpg":"1920x1080","k_26851377_1280.jpg":"1280x1280","k_26851377_1024.jpg":"1024x1024","k_26851377_640.jpg":"640x640","k_26851377_480.jpg":"480x480","k_26851377_340.jpg":"340x340","k_26851377_220.jpg":"220x220","o_26851377_1280.jpg":"1280x766","o_26851377_1024.jpg":"1024x613","o_26851377_640.jpg":"640x383","o_26851377_480.jpg":"480x287","o_26851377_340.jpg":"340x203","o_26851377_220.jpg":"220x131","h_26851377_1280.jpg":"1280x854","h_26851377_1024.jpg":"1024x683","h_26851377_640.jpg":"640x427","h_26851377_480.jpg":"480x320","h_26851377_340.jpg":"340x227","h_26851377_220.jpg":"220x147","pp_26851377_1280.jpg":"1280x1628","pp_26851377_1024.jpg":"1024x1303","pp_26851377_640.jpg":"640x814","pp_26851377_480.jpg":"480x611","pp_26851377_340.jpg":"340x432","pp_26851377_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15271847 Threads: 3 Questions: 3177143958 Slow queries: 7124019 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235506887 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/kaznjavan-10-puta-sto-radi-na-cesti-dok-nekoga-ne-ubiju-mogu-najvise-60-dana-u-zatvor-a-ovo-su-najstroze-kaznjeni-1375284 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/kaznjavan-10-puta-sto-radi-na-cesti-dok-nekoga-ne-ubiju-mogu-najvise-60-dana-u-zatvor-a-ovo-su-najstroze-kaznjeni-1375284?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 518400 [name] => prometni prekršaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prometni-prekrsaji [link] => /tag/prometni-prekrsaji ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234806 [name] => kazneno djelo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazneno-djelo [link] => /tag/kazneno-djelo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 719547 [name] => recidivisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-12 22:36:33 [main_article_id] => 0 [alias] => recidivisti [link] => /tag/recidivisti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753167 [name] => prometne nesreće sa smrtnom posljedicom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-25 14:32:32 [main_article_id] => 0 [alias] => prometne-nesrece-sa-smrtnom-posljedicom [link] => /tag/prometne-nesrece-sa-smrtnom-posljedicom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 753168 [name] => miljenko stričak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-25 14:32:32 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-stricak [link] => /tag/miljenko-stricak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 418636 [name] => Ivana Tena Gotovac Soldić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-tena-gotovac-soldic [link] => /tag/ivana-tena-gotovac-soldic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 311215 [name] => Ante Barišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-barisic [link] => /tag/ante-barisic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 648457 [name] => ivan pavlović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-04 18:56:51 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-pavlovic [link] => /tag/ivan-pavlovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što mogu sudovi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Kažnjavan 10 puta, što radi na cesti?!‘ Dok nekoga ne ubiju, mogu najviše 60 dana u zatvor. A ovo su najstrože kažnjeni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26851443.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Cropix [mainImageDesc] =>

Prekršajne sankcije, koliko god bile stroge, mogu ‘dozvati pameti‘ one koji ‘makar zrno pameti imaju u glavi‘. No ovi drugi su problem!

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26851443.jpg [title] =>

Prekršajne sankcije, koliko god bile stroge, mogu ‘dozvati pameti‘ one koji ‘makar zrno pameti imaju u glavi‘. No ovi drugi su problem!

ilustracija/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26837555.jpg [title] =>

Stravičan prizor na mjestu prometne nesreće u Kaštelima

/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/11280688.jpg [title] =>

Ivana Tena Gotovac Soldić pijana je na pješačkom prijelazu u Splitu usmrtila studenticu

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26851249.jpg [title] =>

Ante Barišić u prometnoj nesreći u Kaštelima usmrtio je majku dvoje djece

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26837475.jpg [title] =>

Policija na mjestu tragične nesreće u Kaštelima

/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/25/26851377.jpg [title] =>

Miljenko Stričak skrivio je nesreću u tunelu Ledenik, u kojoj su poginule dvije majke i njihovo dvoje djece

Vladimir Ivanov/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon velike tragedije koja se dogodila u subotu popodne na državnoj cesti u Kaštelima, kada je 29-godišnji vozač motocikla Honda CBR 600 projurio kroz crveno svjetlo na semaforu i zabio se u Audi A4, koji je vozila 32-godišnja žena, a u kojem je bio i njezin trogodišnji dječak, koji je spašen zahvaljujući hrabrosti i požrtvovnosti ostalih vozača, po društvenim se mrežama vrlo brzo val ogorčenja "obrušio" na policiju i sudstvo.

Pogotovo kad se doznalo da je motociklist iz Klisa već deset puta kažnjavan zbog nepoštovanja prometnih propisa, i to sedam puta zbog prekoračenja brzine te tri puta zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Pojavila se odmah i informacija da je motociklist neposredno prije nesreće pijan bježao policiji, no to nije točno. Nikakva policijska patrola, dakle, nije slijedila motociklista, a splitska policija je, doznajemo neslužbeno, dojavu da je najvjerojatnije pijani motociklist prešao "cilu kolonu od DVD-a prema Solinu" dobila nekih 20 do 30 sekundi prije nego se tragedija dogodila.

"Sedam puta kažnjavan zbog prekoračenja brzine i tri puta zbog vožnje pod utjecajem alkohola? Znači, nju su ubile neke institucije Republike Hrvatske...", "Najvažnije je da ste vi štrajkali i tražili veće plaće, a presude i pravdu, tko je*e...", "Oće li se i nakon ovoga u komentarima javljati oni koji su ‘imali razumijevanja‘ za ovog ubojicu i napadati sve one koji nakon ovakvih događaja traže drakonske zatvorske kazne za divljake na cestama?", "DESET!!! puta kažnjavan, a motor nije oduzet, a on u zatvoru... sudstvo za Nobelovu nagradu", "Ova žena je na duši pravosuđa jednako koliko i ovog debila. A nije jedina i neće biti zadnja", "Koliko vidim, policija ih hvata, ali sudovi ne rade svoj posao. Ili su zakoni preblagi. Ovo će se nastaviti dok kazne ne budu brutalne. Jedno divljanje sa motorom – oduzimanje vozačke trajno, oduzimanje vozila, kazna zatvora od barem 2 godine i masna novčana kazna u skladu sa primanjima... Ne drže se u Švicarskoj ljudi prometnih pravila zato jer su pametniji, nego zato jer su kazne rigorozne", samo su neki od stotina komentara ogorčenih ljudi.

---

image

Policija na mjestu tragične nesreće u Kaštelima

/Cropix
---

Kakva je uopće sudska praksa u ovakvim situacijama?

Dakle, prvo istaknimo da su sve ove gore navedene kazne koje je motociklist dobio iz sfere prekršajne, a ne kaznene odgovornosti. Za brzu vožnju se, dakle, za najteže prekršitelje izriču novčane kazne ili do 60 dana zatvora (samo za one koji se vozilom u naselju kreću brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine), negativni bodovi, oduzimanje vozačke dozvole te privremeno ili trajno oduzimanje vozila. Isto je i s pijanim vozačima koje se uhvati u kršenju Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Sve te sankcije, koliko god bile stroge, mogu "dozvati pameti" one koji "makar zrno pameti imaju u glavi". No ovi drugi su problem!

A kakva je kaznena politika? Koliko su u praksi blagi ili strogi domaći sudovi prema onima koji vozeći brzo, pijani, s mobitelom u ruci ili na neki drugi način izazovu tragediju u kojoj se ugase ljudski životi? Do prije četiri godine prometne nesreće sa smrtnom posljedicom s neizravnom namjerom "spadale" su pod "općinsku" nadležnost i kazne su bile manje nego danas. Tako je do 2006. godine kazna bila od jedne do 10 godina, od 2013. godine "skočila" je na tri do 12 godina, a od 2020. godine maksimalna propisana kazna je 15 godina i sudi se na županijskim sudovima.

---

image

Miljenko Stričak skrivio je nesreću u tunelu Ledenik, u kojoj su poginule dvije majke i njihovo dvoje djece

Vladimir Ivanov/Cropix
---

Sjetimo se Miljenka Stričaka, vozača tegljača koji je krajem studenoga 2009. godine skrivio nesreću u tunelu Ledenik, kada su poginule dvije majke i njihovo dvoje djece koji su se vraćali s ljetovanja. Vozio je 120 kilometara na sat na ulazu u tunel iako je ograničenje 60, slao je poruke s mobitela u vožnji. Na zadarskom Općinskom sudu nepravomoćno je dobio osam i pol godina zatvora, ali mu je Županijski sud smanjio kaznu na sedam godina i 10 mjeseci zatvora.

Prije 13 godina je i na splitskom Općinskom sudu na deset mjeseci zatvora osuđen tada 23-godišnji T. Z., koji je na Čiovu vozeći Renault Megan ušao u zavoj s brzinom od 100 kilometara na sat, iako je ograničenje bilo 50 kilometara na sat. Izgubio je kontrolu, izletio iz zavoja, udario u usjek, odbio se i prevrnuo na krov te otklizao i pokupio skuter Piaggio, kojim je iz suprotnog smjera na posao u Trogir išla 18-godišnja studentica. Odbacio ju je na morske hridi, zadobila je teške ozljede te je preminula desetak dana poslije. Tada mladom vozaču nisu oduzeli vozačku dozvolu jer dotad nije bio prekršajno i kazneno kažnjavan, a olakotno je bilo što je bio mlad i vozački neiskusan te što je priznao i pokajao se.

Da su suđeni po današnjim propisima, možda bi i kazne bile dosta strože. Sudeći po nekoliko primjera koje smo izvukli, sudska je praksa poprilično neujednačena jer ovisi, naravno, od slučaja do slučaja.

---

image

Ivana Tena Gotovac Soldić pijana je na pješačkom prijelazu u Splitu usmrtila studenticu

Ante Čizmić/Cropix
---

Svojedobno je najstrožu kaznu ikad dotad u Hrvatskoj, od deset godina zatvora, "zaradila" Ivana Tena Gotovac Soldić, koja je pijana vozila Audi A3 te na pješačkom prijelazu kod splitske bolnice projurila kroz crveno svjetlo na semaforu ubivši 19-godišnju studenticu i potom pobjegla. Osudio ju je splitski sudac Dinko Mešin, a tada joj je doživotno zabranjeno upravljanje motornim vozilima, što je postalo i pravomoćno. No Vrhovni sud zatvorsku je kaznu smanjio na sedam godina smatrajući da su "podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela".

Isti je sudac, što je izazvalo odobravanje šire javnosti, prije nekoliko dana na sedam godina zatvora osudio 19-godišnjeg Antu Barišića iz Solina, koji je u ljeto 2022. godine, vozeći očev terenac, prošao kroz dva crvena svjetla na semaforima na brzoj cesti kroz Kaštela. Prošavši kroz drugo, sa 123 kilometra na sat zabio se u Hondu koja je prolazila kroz svoje zeleno svjetlo. Ubio je vozačicu, a samo srećom njezin je maloljetni sin preživio uz teške ozljede. Nije bio ni pijan ni drogiran, već se htio pokazati prijateljima. No pitanje je što će odlučiti viši sud, posebice jer obrana "upire" da se mladiću trebalo suditi po Zakonu o sudovima za mladež, po kojem su maksimalne sankcije puno blaže.

---

image

Ante Barišić u prometnoj nesreći u Kaštelima usmrtio je majku dvoje djece

Joško Šupić/Cropix
---

Ipak, nije uvijek viši sud tako blag! Prošle je godine tako sa šest i pol na devet godina zatvora povećana kazna Ivanu Pavloviću (41), koji je s 2,6 promila, razgovarajući na mobitel, automobilom sa 113 km na sat prošao kroz crveno svjetlo na semaforu u središtu Zagreba (a prije toga u još dva navrata kroz crveno i jednom kroz žuto na semaforu), naletio na taksi te usmrtio njegova vozača, dok je putnik ostao "u vegetativnom stanju". Kazna mu je povišena jer je prvostupanjski sud "propustio otegotnim cijeniti dosadašnju višestruku prekršajnu osuđivanost" te činjenicu da su žrtve u vrijeme nesreće imale 40, odnosno 32 godine, kao i "posljedice kaznenog djela koje pogađaju njihove obitelji".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Cropix /Cropix Ante Čizmić/Cropix Joško Šupić/Cropix /Cropix Vladimir Ivanov/Cropix
ilustracija/Cropix

Prekršajne sankcije, koliko god bile stroge, mogu ‘dozvati pameti‘ one koji ‘makar zrno pameti imaju u glavi‘. No ovi drugi su problem!

/Cropix

Stravičan prizor na mjestu prometne nesreće u Kaštelima

Ante Čizmić/Cropix

Ivana Tena Gotovac Soldić pijana je na pješačkom prijelazu u Splitu usmrtila studenticu

Joško Šupić/Cropix

Ante Barišić u prometnoj nesreći u Kaštelima usmrtio je majku dvoje djece

/Cropix

Policija na mjestu tragične nesreće u Kaštelima

Vladimir Ivanov/Cropix

Miljenko Stričak skrivio je nesreću u tunelu Ledenik, u kojoj su poginule dvije majke i njihovo dvoje djece

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/kaznjavan-10-puta-sto-radi-na-cesti-dok-nekoga-ne-ubiju-mogu-najvise-60-dana-u-zatvor-a-ovo-su-najstroze-kaznjeni-1375284 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d13ee67146acc7370b1d70dfd4db6118c248fa0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Ka%C5%BEnjavan+10+puta%2C+%C5%A1to+radi+na+cesti%3F%21%E2%80%98+Dok+nekoga+ne+ubiju%2C+mogu+najvi%C5%A1e+60+dana+u+zatvor.+A+ovo+su+najstro%C5%BEe+ka%C5%BEnjeni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fkaznjavan-10-puta-sto-radi-na-cesti-dok-nekoga-ne-ubiju-mogu-najvise-60-dana-u-zatvor-a-ovo-su-najstroze-kaznjeni-1375284 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fkaznjavan-10-puta-sto-radi-na-cesti-dok-nekoga-ne-ubiju-mogu-najvise-60-dana-u-zatvor-a-ovo-su-najstroze-kaznjeni-1375284 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što mogu sudovi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikašto mogu sudovi?

‘Kažnjavan 10 puta, što radi na cesti?!‘ Dok nekoga ne ubiju, mogu najviše 60 dana u zatvor. A ovo su najstrože kažnjeni

Piše Vladimir Urukalo
25. ožujka 2024. - 14:53
Prekršajne sankcije, koliko god bile stroge, mogu ‘dozvati pameti‘ one koji ‘makar zrno pameti imaju u glavi‘. No ovi drugi su problem!ilustracija/Cropix

Nakon velike tragedije koja se dogodila u subotu popodne na državnoj cesti u Kaštelima, kada je 29-godišnji vozač motocikla Honda CBR 600 projurio kroz crveno svjetlo na semaforu i zabio se u Audi A4, koji je vozila 32-godišnja žena, a u kojem je bio i njezin trogodišnji dječak, koji je spašen zahvaljujući hrabrosti i požrtvovnosti ostalih vozača, po društvenim se mrežama vrlo brzo val ogorčenja "obrušio" na policiju i sudstvo.

Pogotovo kad se doznalo da je motociklist iz Klisa već deset puta kažnjavan zbog nepoštovanja prometnih propisa, i to sedam puta zbog prekoračenja brzine te tri puta zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Pojavila se odmah i informacija da je motociklist neposredno prije nesreće pijan bježao policiji, no to nije točno. Nikakva policijska patrola, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:21