StoryEditor
Crna kronikapostoji snimka zadnjega skoka

'Još uvijek nam je neshvatljiv izostanak bilo kakve Žanove reakcije'

4. travnja 2016. - 09:50
padobranci_sinj12-030416

U dogovoru s članovima obitelji Žana Ojdanića, u nedjelju su se sudionici "Kroatien Boogie 2016" na aerodromu u Sinju oprostili od svoga dan ranije tragično preminulog aktivnog člana i prijatelja. U avion Pilatus PC-6 Turbo Porter, isti zrakoplov iz kojega je posljednji put skočio Žan, sjelo je 10 padobranaca iz Njemačke, Nizozemske i Poljske, s kojima je Žan posljednju godinu dana više puta zajedno skakao.

Oni su se digli na visinu od 4000 metara. Prvi koji je iskočio zapalio je bengalku i držao je na dugom konopcu da mu ne bi vatra zahvatila kupolu padobrana. Još četvorica padobranaca poslije iskakanja krenula su na sve četiri strane. Ostalih pet koji su skočili zaredom napravili su figuru krnje zvijezde. Za padobransku zvijezdu potrebno je, naime, šest padobranaca koji se u zraku drže za ruke. U čast Žana bila su samo petorica s tim da se prvi i peti nisu uhvatili za ruke. Između sebe su ostavili prazninu, mjesto na kojemu je nedostajao Žan.

Poslije doskoka na tlo, svih 10 padobranaca došlo je do mjesta gdje je u subotu prilikom prizemljenja nastradao Žan. Tu su im se pridružili i drugi Žanovi kolege i prijatelji. Zapalili su svijeće i minutom šutnje odali mu počast.
U posljednjoj godini Žan je u padobranstvu postigao velike uspjehe. U Njemačkoj je položio za instruktora padobranstva, a s odličnim uspjehom položio je dva ispita za upravljanje ekstremnim padobranima, i to pred profesionalnim PD timom iz Amerike.

- Žan mi je bio istinski prijatelj i desna ruka i da nije bilo njega, ovoga skakanja "Kroatien Boogie 2016" u Sinju vjerojatno ne bi bilo. Imamo videosnimku cijelog Žanovog posljednjeg skoka. Kamera je bila na Žanovoj kacigi. Vidi se svaki detalj, protok skoka, od odvajanja od zrakoplova do prizemljenja. Jasno se vidi da posljednjih 20-ak metara prije prizemljenja nije bilo nikakve Žanove reakcije. To navodi na zaključak da nitko za sada ne može dati točan odgovor što se dogodilo, jer je izostanak Žanove reakcije u tih posljednjih 20-ak metara jednostavno nezamisliv. Padobran ekstremnih performansi, kakvim se i na svom posljednjem skoku koristio Žan, prije prizemljenja mora se kočiti.

Na snimci se jasno vidi da nikakvog kočenja nije bilo. Po mojoj procjeni brzina kojom je Žan udario u tlo bila je između 60 i 70 kilometara na sat. Zašto, odgovora nema. Je li mu za vrijeme skoka pozlilo, je li doživio kakav šok ili je u pitanju nešto treće? Ne znam hoćemo li ikada dobiti odgovore na ta pitanja - kazao nam je Saša Manojlović, vlasnik škole padobranstva "My Sky Concept".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 11:20