StoryEditor
Crna kronikaOBITELJSKI BIZNIS

Imoćaninu umanjilo kaznu zatvora za prijevoz 200 kg marihuane za više od pola jer je - priznao! U istražnom zatvoru mu se pridružili stariji brat i otac

23. travnja 2021. - 14:22

Županijski sud u Velikoj Gorici umanjio je kaznu od četiri godine zatvora Renatu Grančiću (28) zvanom Reno iz Glavine Donje kraj Imotskog za šverc malo manje od 200 kilograma marihuane na dvije godine i 11 mjeseci, od kojih je veći dio pretvorio u uvjetnu kaznu. Mladi Reno osuđen je na Općinskom sudu u Splitu zbog šverca marihuane koja je nađena u pregradi prikolice kamiona kada je zaustavljen u Drašnicama na makarskom primorju u travnju prošle godine.

U obrazloženju ublažavanja kazne velikogorički sud je naveo kako žele pružiti optuženom Grančiću priliku da se što prije uključi u društvo i da s obzirom na dob nastavi živjeti u skladu s opće prihvaćenim društvenim normama ponašanja. On se od uhićenja nalazi u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama gdje su mu se u međuvremenu pridružili stariji brat Milan Grančić (30), kao član skupine švercera marihuane za čije razbijanje početkom ove godine je ključ bilo upravo uhićenje mlađeg Grančića te otac Željko Grančić (62), uhićen nakon što je je prijetio tužiteljici USKOK-a iz Splita.

Teretno vozilo

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu teretilo je Renata Grančića za prijevoz 196,67 kilograma marihuane u teretnom vozilu marke Schmitz, imotskih registarskih oznaka, u svrhu daljnje predaje trećim osobama za novčanu protunaknadu. Tužiteljstvo je navelo kako je droga bila namijenjena daljnjoj preprodaji.

U prosincu prošle godine je osuđen na četiri godine zatvora i produljen mu je istražni zatvor. Na presudu se žalilo općinsko državno odvjetništvo smatrajući sankciju preblagom jer sud nije dovoljno cijenio otegotne okolnosti, pogotovo veliku količinu nađene droge.

Smatrali su kako kazna mora biti viša u svrhu specijalne i generalne prevencije. Žalio se i odvjetnik optuženog Grančića pokušavajući oboriti presudu zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te tražeći nižu kaznu.

Županijski sud u Velikoj Gorici održao je sjednicu na kojoj je i putem video veze sudjelovao iz Zatvora u Splitu i sam Renato Grančić nije. Viši sud je nakon toga odlučio odbiti žalbu državnog odvjetništva, ali je djelomično usvojio žalbu optuženika.

Procijenili su kako je splitski sud dobro proveo suđenje i ocijenio sve činjenice i dokaze, ali su umanjili kaznu na dvije godine i 11 mjeseci i odredili djelomični uvjet. Njihovom odlukom je odlučeno da godina i pet mjeseci bude bezuvjetna kazna zatvora, koju mora odslužiti, dok je preostalih godinu i šest mjeseci uvjetna kazna zatvora uz rok kušnje od pet godina.

Potvrdili su dio presude prema kojem Grančić treba platiti 11.000 kuna sudskih troškova od kojih 8.000 kuna otpada na toksikološko vještačenje, 2000 na psihijatrijsko, a ostalo je sudski paušal. Kako je Grančić u istražnom zatvoru od uhićenja početkom travnja prošle godine, preostalo mu je malo više od pet mjeseci zatvorske kazne.

image
Marihuana je bila rspoređena u 30 paketa
PU SD

Dobije li uvjetni otpust, za što već ima uvjete, izlazi na slobodu. Za njim će u zatvoru u Splitu ostati otac Željko i brat Milan Grančić koji je na Bilicama smješten kada i policajac Krešimir Dropuljić (29), zatim Marijan Maršić (25) i Ivan Blažević (23), kao član zločinačke udruge koja je švercala marihuanu iz Albanije i prodavala u Hrvatskoj i Sloveniji.

Peti član je Karlo Šimić (24), s imotskog područja, koji je više od pola godine u istražnom zatvoru u Karlovcu, gdje se nalazi otkada je uhićen s 200 kilograma marihuane na tamošnjem području. Šesti je crnogorski državljanin Dragan Gajić (34), već otprije na odsluženju kazne po presudama bosanskog suda, također zbog krijumčarenja narkotika, na temelju kojih je nad njim bila i raspisana Interpolova tjeralica.

Zločinačka udruga

Osumnjičeni su za krijumčarenje “albanke” u Hrvatsku u razdoblju od 20. svibnja 2020. godine do 9. veljače 2021. godine, mjesec dana nakon uhićenja Renata Grančića. Brat mu Milan uhićen je u veljači ove godine da bi početkom ožujka u istražnom zatvoru završio i otac Željko.

On je desetak dana nakon uhićenja starijeg sina, stoji u optužnici koja je u međuvremenu podignuta, u više navrata mobitelom nazivao ured USKOK-a u Splitu tražeći da mu vrate 53.230 eura koje su policijski inspektori pronašli u njegovoj kući prilikom pretrage. Željko Grančić je na telefon, po optužnici, djelatnici USKOK-a kazao kako je rekao policiji da bi, da je on bio u kući prilikom pretrage, "bilo gore nego u Šibeniku" aludirajući na četverostruko ubojstvo koje je u siječnju počinio Branko Koloper.

Nedugo nakon tog razgovora sa službenicom, ponovno je nazvao USKOK i zamjenici nadležnoj za slučaj njegovog sina prigovarao žaleći se postupanje policije i tražeći da mu se vrati novac jer je njegov. Kad mu je ona objasnila da mu ne može vratiti novac jer je istraga protiv njegovog sina u tijeku, on je povišenim tonom zatražio od nje da mu u roku od sedam dana vrati novac govoreći joj u više navrata da je spreman poginuti za svoj novac, da je hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata te da ima PTSP i nikoga se ne boji.

Optužen je za prisilu prema pravosudnom dužnosniku te Općinsko državno odvjetništvo u Splitu traži za njega dvije godine zatvora. Optužnica je postala pravomoćna polovicom ožujka.

Mladost, kajanje i pravednost

Razlozi za umanjenje kazne za prijevoz 196 kg marihuane:

- kriv je za prijevoz droge, ali ne i za organizaciju istog i daljinu preprodaju

- radi se o mlađoj osobi koja je u vrijeme počinjena imala 27 godina

- nije prekršajno ni kazneno osuđivan

- priznao je

- izrazio je iskreno kajanje i žaljenje

- mora se voditi računa o pravednosti kažnjavanja i omogućiti optuženiku ponovno uključenje u društvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 04:14