StoryEditorOCM
Crna kronikaŽUPANIJSKI SUD

Golobradi mladić u maniri iskusnog okrivljenika na raspravi otkazao punomoć odvjetniku i odgodio početak suđenja

Piše Vladimir Urukalo
5. prosinca 2023. - 16:20
Suđenje Anti Barišiću (na slici) koji je u Kaštelima u prometnoj nesreći usmrtio majku dvoje djeceJoško Šupić/Cropix

Tek desetak minuta trajalo je u utorak suđenje 20-godišnjem Anti Barišiću iz Solina na splitskom Županijskom sudu. Očekivalo se da će mladom vozaču biti pročitana optužnica te da će se potom izjasniti o krivnji, no on je "u maniri iskusnijih" okrivljenika izveo manevar otkazavši punomoć jednom od svoja dva opunomoćena odvjetnika, Duji Duplančiću koji se u sudnici suca Dinka Mešina jedini pojavio. Drugi njegov odvjetnik, Vinko Gulišija nije mogao nazočiti raspravi zbog poslovnih obveza na višem sudu u Zagrebu, pa je sucu preostalo jedino odgoditi raspravu za kraj siječnja iduće godine.

- Nemojte mi se isgrati s mijenjanjem odvjetnika, smatrajte se upozorenim - strogo je poručio sudac Mešin mladom vozaču kojeg optužnica ŽDO-a tereti da je 7. kolovoza prošle godine oko 23.20 sati, brzinom od 123 kilometra na sat na mjestu gdje je maksimalna dozvoljena brzina 80 km/h, iz smjera Splita prema Kaštelima, vozeći svoj Mercedes "doletio" do križanja državne ceste D8 i ulice Put Dragočeva - Tamunić.

Bilo mu je crveno

Iako je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, mladić je Mercedesom u kojem su bila i trojica njegovih prijatelja, nesmanjenom brzinom proletio kroz križanje "svjestan da time može ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu i pristajući na to". Prednjim dijelom svog automobila udara u prednji lijevi bočni dio "Honde" koji je brzinom od 20-ak km na sat vozila D.K., a koja je u križanje ušla dok joj je bilo upaljeno zeleno svjetlo.

Od siline udarca Honda se odbila i zarotirala te je zadnji njezin dio udario u semafor. Vozačica je zadobila brojne prijelome rebara, vratnih kralježaka, noge, ključne kosti i unutarnje krvarenje u mozgu, te je od posljedica zadobivenih ozljeda preminula četiri dana kasnije, a njezinom su djetetu nagnječena pluća. Kako je kasnije utvrđeno, Ante B. nije bio pod utjecajem alkohola, nađeni su tragovi amfetamina koji su, pak, po toksikološkom vještvu, "ispod vrijednosti koja ukazuje na psihoaktivni učinak na konzumenta".

image

Mjesto teške prometne nereće koju je izazvao Barišić
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klarić/Cropix

Mladić se prvo na ispitivanju u Prometnoj policiji i na ODO-u branio šutnjom, no kasnije je na ŽDO-u kazao kako je vozio "nešto većom brzinom" kako bi se na neki način pokazao svojim prijateljima. Naveo je da mu je jako žao zbog svega, da su on i njegovi roditelji u kontaktu s obitelji poginule žene te da zbog svega i danas ima psihičkih problema.

Njegovi su prijatelji naveli u iskazu da je jedan od njih u jednom trenutku viknuo "Pazi, auto!", te da nisu obraćali pažnju na to koje je svjetlo bilo na semaforu. Jedan od njih je kazao kako je primijetio da Ante vozi nešto većom brzinom i to, kako je procijenio, oko 160 km/h. Jedan je, također, rekao i da je Antu nakon prolaska kroz prvo crveno svjetlo upozorio što je napravio, no da mu ovaj nije odgovorio. Kad su došli do drugog raskrižja i upalilo se crveno, došlo je do sudara.

Zaljuljao se od brzine

U istrazi su svjedočili, među ostalim, i vozač motocikla i vozač Audija A4 koji su išli iz smjera Splita prema Kaštelima te su se zaustavili na semaforu kod Vatrogasnog doma.

-Vozilo je prošlo pored nas tolikom brzinom da se moj auto doslovno zaljuljao, mislim da je vozio oko 150 do 200 km na sat - kazao je vozač Audija, dodajući da je i na raskrižju kod Vatrogasnog doma moglo doći do sudara jer se jedno vozilo uključilo u promet samo koju sekundu prije negoli je "dopilotao" Mercedes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:38