StoryEditorOCM
Crna kronikaPORAZNA STATISTIKA

Crni prosinac: dvostruko više mrtvih na cestama splitskog područja! U prvom tjednu ove godine već četiri pijana vozača

6. siječnja 2024. - 21:43

Zadnji mjesec prošle godine bez zadrške se može prozvati "crni prosinac" kada pogledamo podatke o stanju u prometu na području PU splitsko-dalmatinske. U šest prometnih nesreća koje su se dogodile tijekom tog mjeseca došlo je do najteže, smrtne posljedice.

Ukupno šest osoba podleglo je ozljedama zadobivenim u njima što je dvostruko veći broj u usporedbi s ostalim mjesecima tijekom 2023. godine. U prvih 11 mjeseci u 27 prometnih nesreća poginule su 33 osobe, što je tragični prosjek od tri osobe svakog mjeseca.

S protokom prosinca u statistici se broj prometnih sa smrtnom osobom penje na 33 s ukupno 39 poginulih osoba. Iz PU splitsko-dalmatinske zatražili smo detaljniju statistiku.

- U pet prometnih nesreća zabilježeno je višestruko smrtno stradavanje. Tako su u četiri prometne nesreće smrtno stradale po dvije osobe, u jednoj je došlo do trostrukog smrtnog stradavanja.

U odnosu na sudionike, smrtno je stradalo 12 vozača motocikla, 5 pješaka, 2 vozača bicikla, 11 vozača osobnih i teretnih vozila te 9 putnika u osobnim vozilima - saznajemo iz Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

U četvrtak navečer su zaprimili informaciju da je preminuo vozač električnog bicikla koji je imao prometnu nesreću na Hvaru 30. prosinca, s čijom smrću se broj poginulih popeo na 39 osoba. Ni sam Badnjak nije prošao bez tragedije na cesti pa je tako oko 14.20 sati na autocesti A1 između Dugopolja i Biska, iza tunela "Zaranač" u smjeru Dubrovnika, došlo do prevrtanja automobila na krov.

image

Policijski očevid u Prugovu

Bozidar Vukičević/Cropix

Na mjestu događaja je smrtno stradalo dijete, a tri osobe su ozlijeđene i prevezene u KBC Split. Polovicom listopada je malo iza 20 sati u Prugovu pijani vozač usmrtio dvije sestre, stare 55 i 36 godina, kada je svojim kombijem Mercedes udario u stražnji dio Fiata Punto u kojem su bile njih dvije.

Fiat je od udarca odbačen na osobni automobil Dacia Duster, koji je naišao iz suprotnog smjera, pa je došlo do frontalnog sudara i smrti sestara, vozačice i suvozačice, te ozljeđivanja jedne osobe iz drugog vozila. Dvije sestre, stare 25 i 21 godinu, izgubile su život na cesti u Dicmu, nedaleko od Prisoja, početkom lipnja kada je u njihovu Škodu 40 minuta iza ponoći udario Mercedes s 19-godišnjim vozačem.

Djevojke su se s parkirališta izlazile na glavnu cestu kada je na njih naletio Mercedes koji je dolazio iz suprotnog smjera. Obje su poginule na licu mjesta, a vozač Mercedesa zadobio je lakše ozljede.

Osim stravičnih posljedica, dodatno je zabrinjavajuće da se dogodilo toliko teških prometnih nesreća bez obzira na to što PU splitsko-dalmatinska kontinuirano provodi posebne akcije nadzora i kontrole prometa na cestama. Pritom je poražavajuće da takoreći nema dana da ne otkriju pijanog vozača na prometnici.

Već početkom tjedna, drugi dan ove godine, u utorak su u 23.23 sati, na području Kaštela zaustavili osobno vozilo i utvrdili da s njim upravlja muškarac koji se nalazio u vidno alkoholiziranom stanju. Utvrđeno je da vozač ima 3,12 promila alkohola u krvi te je doveden je u službene prostorije i zadržan do otrežnjenja.

image

Očevid nesreće u Dicmu

Duje Klarić/Cropix

Provedenim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja prometnog prekršaja te je odmah sutradan uz optužni prijedlog odveden na općinski prekršajni sud. Već u četvrtak uhićena su još tri pijana vozača. Taj dan je od 15 do 21 sati provedena je akcija tijekom koje su policijski službenici obavili kontrolu nad 448 vozača.

Utvrđen je i sankcioniran 91 prometni prekršaj od čega 30 prekršaja nepropisne i nedozvoljene brzine, 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 3 prekršaja vezanih uz alkohol. Najveća utvrđena koncentracija alkohola u osobe za volanom bila je 1,36 promila.

Uz nabrojeno su tvrđeni su i sankcionirani prekršaji nepropisnog pretjecanja, nedopuštenog korištenja mobitela, nenošenja zaštitne kacige. Iz splitske policije stoga još jednom pozivaju na oprez.

- Sve sudionike u prometu dodatno pozivamo na oprez i poštivanje prometnih propisa, kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu. Posebno apeliramo na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu - vozače mopeda i motocikla, pješake i vozače bicikla - istaknuli su.

Prvi čovjek splitske policije Slobodan Marendić je krajem prošle godine u razgovoru za naš list istaknuo kako "vozač pod utjecajem alkohola svaki metar ceste čini kritičnom točkom". Svoju tvrdnju prisnažio je podatkom kako je u prvih deset mjeseci prošle godine 4179 osoba isključeno iz prometa zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Navedeni podatak znači i da je isto toliko ljudi ostalo privremeno bez vozačke dozvole. Ali oduzeta dozvola nije pravi rezultat policije, istaknuo je tada načelnik Marendić, nego je pravi rezultat činjenica da se uklanjanjem iz prometa alkoholiziranih vozača smanjuje vjerojatnost nesreće s teškim posljedicama.

image

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:58