stdClass Object ( [id] => 1007912 [title] => Kako spasiti sezonu? Najveće platforme već su poslale obavijest klijentima, no odluka je na iznajmljivačima: ‘Tu može biti i zloupotreba‘ [alias] => kako-spasiti-sezonu-najvece-platforme-vec-su-poslale-obavijest-klijentima-no-odluka-je-na-iznajmljivacima-tu-moze-biti-i-zloupotreba [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Planiranje putovanja ove veljače i ožujka jednostavno nije na dnevnom redu. Ni za jedno odredište, pa tako ni za Hrvatsku.
Čudnovati virus koji je krenuo iz Kine krajem prošle godine opako je napao svjetski turizam i nema baš nikakvog smisla tu
činjenicu zataškavati ili je uljepšavati.

Priznali su to sa zebnjom svjetski turistički čelnici proteklih dana na nizu otkazanih manifestacija i događanja, a potvrđuje se svakog dana u manjku rezervacija koje kao da su privremeno nestale.

Jednostavno, veljača i ožujak koji su u normalnim turističkim godinama mjeseci najintenzivnijih rezervacija, sada su u tom
dijelu turističkog posla – preskočeni.

A Uskrs stiže

Što se je rezerviralo do polovice siječnja, to uglavnom stoji i dalje, ali novih bookinga nema, telefoni šute, agencije nemaju posla, a potencijalni putnici se tek raspituju koliko mogu refundirati troškova u slučaju otkaza putovanja. I to je činjenično stanje od kojega ne treba bježati. A Uskrs je pred vratima.

Gledajući u svoja računala i elektroničku poštu u kojima već cijeli mjesec nema novih bookinga, turistički radnici ne spavaju mirno. I pokušavaju spasiti što se spasiti dade za predsezonu.

Umjesto da sada najsnažnije promoviraju svoja odredišta, događanja i spektakle kojima će privući goste, kako bi već predsezona krenula kako treba, oni su još prije mjesec dana počeli smišljati što napraviti da bi turisti i dalje planirali putovanja bez straha od gubitka novca.

Jer, u situaciji gdje koronavirus hara doslovno na svim kontinentima, a turistički promet je sveden na minimum s gubicima koji se već izražavaju u stotinama milijardi, smišljaju se načini kako fair play pravilima poslovanja uvjeriti goste da mogu biti mirni ako odgode ili otkažu putovanje, da pri tome neće biti na gubitku i da su turistički organizatori i posrednici spremni podijeliti rizik zajedno s njima.

- Najveće platforme za oglašavanje i rezerviranje obiteljskog smještaja već su poslale obavijest svojim klijentima da omoguće svim potencijalnim putnicima da otkažu rezervaciju u posljednji trenutak bez penalizacije. Svaki domaćin to odlučuje sam za sebe, ali je ovog trenutka najbolji način da se turiste ipak privuče da razmišljaju o putovanju i rezerviraju smještaj, ako znaju da im promjena odluke neće donijeti financijske gubitke.

Doduše, tu može biti i zloupotreba, a donosi i puno nervoze domaćinima jer do zadnjeg trenutka neće znati hoće li im gost stići ili otkazati. Ali, situacija je takva da treba razumjeti okolnosti i ponašati se domaćinski u pravom smislu te riječi, preuzeti rizik i nadati se najboljemu.

Po mom mišljenju ovo je prilika za obiteljski smještaj u Hrvatskoj da se pokaže kao odličan izbor za goste i opravda njihovo povjerenje - kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

---

image
Martina Nimac Kalcina: Sve ovo donosi i puno nervoze domaćinima jer do zadnjeg trenutka neće znati hoće li im gost stići ili otkazati
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA
---

Što kaže zakon

Putnicima se upućuju i informacije i iz agencija o tome kako su i koliko zaštićeni u slučaju otkazivanja putovanja. Naime, Zakon o pružanju usluga u turizmu kojim je u hrvatski pravni sustav prenesena Direktiva Europskog parlamenta o
putovanjima, uređuje raskid ugovora o putovanju u paket aranžmanu u izvanrednim okolnostima.

Prema odredbama tog Zakona, putnik ima pravo raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka putovanja bez plaćanja bilo kakve naknade za raskid ugovora u slučaju izvanrednih okolnosti koje su nastupile na odredištu u koje putuje.

Isto tako, ako agencija otkaže putovanje, organizator mora putniku u cijelosti vratiti sva uplaćena sredstva u roku od 14 dana.

U oba slučaja putnik ima pravo na puni povrat svih plaćanja za paket- aranžman u roku od 14 dana, nije dužan platiti naknadu za raskid ugovora, ali nema pravo na dodatnu odštetu.

Isto tako i veliki turoperatori olabavljuju ranija stroga pravila uplata, otkaza i povrata novca pa tako sada TUI kupcima nudi mogućnost otkaza do 14 dana prije polaska bez ikakve štete za njih.

Ne putujte...

- Ne možemo goste natjerati na put. Ipak, možemo im pružiti sigurnost prilikom rezervacije. Tako turisti koji ne žele započeti svoje putovanje zbog koronavirusa, mogu besplatno promijeniti ili otkazati rezervaciju 14 dana prije odlaska na put do 30. travnja. Ovo se odnosi na sve nove rezervacije od 29. veljače do 18. travnja - objavio je Marek Andryszak, predsjednik Uprave TUI Njemačka, a na isti način su u samo nekoliko dana postupile sve najveće agencije i posrednici u putovanju u Njemačkoj.

Sve su to načini da se turistički promet održi na životu u ovim mjesecima potpunog zastoja kada se čak i službena
putovanja masovno otkazuju. Velike tvrtke, naime, u Europi, pa i u Hrvatskoj, preporučuju svojim djelatnicima da ne putuju
izvan mjesta prebivališta, a ako ipak moraju negdje putovati, o tome trebaju obavijestiti svoje pretpostavljene.

To su okolnosti s kojima se turistički svijet u posljednjih nekoliko desetljeća nije suočio.

Ni terorizam, ni ratovi, sigurnosne prijetnje, tsunami, epidemija SARS-a ili ebole nisu ni izbliza tako zakomplicirale život turizmu kao koronavirus. Procjena je da bi koronavirus mogao ove godine utjecati na pad prihoda od potrošnje na korporativna putovanja za 37 posto.

Poslovni sastanci, kongresi i konferencije se otkazuju, a kompanije ograničavaju putovanja zaposlenika.

Od projicirane izgubljene potrošnje samo na korporativna putovanja, gotovo 400 milijardi dolara otpada na Kinu, a 109 milijardi dolara izgubila bi Europa.

- Širenje virusa potpuno je poremetilo odlično početno zanimanje najvećeg europskog emitivnog tržišta Njemačke prema putovanjima na odmore u 2020. Na turizam ovog trenutka više utječe percepcija i reakcija društva na virus nego stvarna bolest. Stoga tu trebamo razlikovati trenutnu situaciju i očekivanu situaciju u idućim tjednima ili mjesecima kada je budućnost nepredvidljiva. U trenutnoj situaciji je buka oko virusa zasjenila sve druge aspekte života, pa i turizam, zbog čega su planiranje i rezervacija putovanja odgođeno za neko drugo vrijeme uz moguća otkazivanja zbog zabrinutosti za zdravlje - kaže Martin Lohmann s njemačkog Instituta za turizam.

---

image
Lukša Novak: Za sada nemamo najave od aviokompanija da bi mijenjali dogovoreni ljetni red letenja 
Ante Čizmić/HANZA MEDIA
---

One u turističkoj branši koji znaju čitati između redaka najviše brinu datumi koje veliki svjetski turoperatori uzimaju kao referentne za otkazivanje putovanja, a u njima se je već duboko ušlo u drugu polovicu travnja.

Ukidanje letova

Isto je i s najvećim aviokompanijama, posebno low-cost prijevoznicima koji su već u rasporede ukidanja letova ušli u travanj. Tako su British Airways i Ryanair zbog znatno smanjene prodaje najavile ukidanje stotina letova koji su trebali ići prema Italiji, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj i Švicarskoj između 17. i 28. ožujka, za sada se Hrvatska ne spominje u tim planovima.

Ryanair skraćuje svoj program letova uglavnom za Italiju i iz nje. Ta niskotarifna kompanija smanjuje svoje letove za četvrtinu sve do 8. travnja. U objašnjenju irske kompanije kaže se da je proteklog tjedna došlo do značajnog pada rezervacija za to razdoblje zbog neizvjesnosti i straha od epidemije koronvirusa.

- Mi za sada nemamo nikakve najave od aviokompanija da bi mijenjali dogovoreni ljetni red letenja koji stupa na snagu 26. ožujka.

No, do tada je tri tjedna i ako se situacija smiri ili bude išla prema smirivanju, može se očekivati normalna potražnja. Let Ryanairova „Lauda Motion“ prema Stuttgartu iz Splita koji ide tijekom cijele godine je pun i sve teče normalno. Nadamo se smirivanju situacije s virusom, ali i sa psihozom koja se stvara, a koja negativno utječe na odluke o putovanjima. Logično je da kompanije reagiraju ukidanjem letova tamo gdje nema potražnje jer nitko ne želi svjesno stvarati gubitke s praznim letovima - kazao nam je Lukša Novak, direktor zračne luke Split.

Kako se hoteli po prvotnom planu na Jadranu mahom otvaraju iza 15. ožujka, a rezervacija je malo, ostaje pitanje
predsezonskog turističkog prometa u uskrsno vrijeme.

Onih koji vjeruju da će se stvari smiriti za dva tjedna i rezervacije nastaviti planiranom dinamikom, sve je manje. Naime, dobri poznavatelji prilika na turističkom tržištu tvrde da nakon ovakvih situacija, kada se sve jednom smiri, treba i više od mjesec dana da ponovno počnu zvoniti telefoni i stizati rezervacije.

A to onda znači u najboljem slučaju svibanj...

- Iako se situacija vezana uz pojavu i širenje koronavirusa treba uzeti s mjerama opreza, Hrvatska je i dalje sigurna turistička destinacija. Ima dobro organiziran sustav zdravstvene zaštite, a mjerodavne službe spremne su na postupanja kako bi se osigurala zdravstvena sigurnost svih građana i turista koji se nalaze u Hrvatskoj.

Važno je napomenuti kako dolazak putnika u Hrvatsku nije ograničen te se turistički promet može i dalje nesmetano odvijati. Mjere se poduzimaju samo u pojedinim slučajevima kada postoji sumnja na bolest. Svi turisti su kao i uvijek dobrodošli u Hrvatsku te vjerujemo kako će se osjećati dobrodošlo i sigurno u našoj zemlji - kažu u Ministarstvu turizma koje pomno prati situaciju i promjene stanja na tržištima.

U svim razgovorima s turističkim radnicima ponavlja se kao mantra nada da će toplije temperature „rastjerati“ opasni
virus i tako osigurati Hrvatskoj stabilnu turističku godinu već od kasnijih proljetnih mjeseci.

O mogućnostima da se u ožujku i travnju napravi bilo kakav značajniji turistički promet, gotovo da se više i ne govori.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uskrs pred vratima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => uskrs pred vratima 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-06 10:16:36 [created_by] => 3200 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-03-09 09:09:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-03-09 09:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7429 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/06\/13086478.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/06\/9739220.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/06\/12198460.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/HANZA MEDIA","Ante \u010cizmi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Poziranje s maskom u sredi\u0161tu Milana, u najstarijem tamo\u0161njem shoping centru Galleria Vittorio Emanuele II","Martina Nimac Kalcina: Sve ovo donosi i puno nervoze doma\u0107inima jer do zadnjeg trenutka ne\u0107e znati ho\u0107e li im gost sti\u0107i ili otkazati","Luk\u0161a Novak: Za sada nemamo najave od aviokompanija da bi mijenjali dogovoreni ljetni red letenja\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13086478_1280.jpg":"1280x1280","k_13086478_1024.jpg":"1024x1024","k_13086478_640.jpg":"640x640","k_13086478_480.jpg":"480x480","k_13086478_340.jpg":"340x340","k_13086478_220.jpg":"220x220","o_13086478_1280.jpg":"1280x853","o_13086478_1024.jpg":"1024x682","o_13086478_640.jpg":"640x426","o_13086478_480.jpg":"480x320","o_13086478_340.jpg":"340x226","o_13086478_220.jpg":"220x146","h_13086478_1280.jpg":"1280x854","h_13086478_1024.jpg":"1024x683","h_13086478_640.jpg":"640x427","h_13086478_480.jpg":"480x320","h_13086478_340.jpg":"340x227","h_13086478_220.jpg":"220x147","pp_13086478_1280.jpg":"1006x1280","pp_13086478_1024.jpg":"805x1024","pp_13086478_640.jpg":"503x640","pp_13086478_480.jpg":"377x480","pp_13086478_340.jpg":"267x340","pp_13086478_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_9739220_1280.jpg":"1280x1280","k_9739220_1024.jpg":"1024x1024","k_9739220_640.jpg":"640x640","k_9739220_480.jpg":"480x480","k_9739220_340.jpg":"340x340","k_9739220_220.jpg":"220x220","o_9739220_1280.jpg":"1280x853","o_9739220_1024.jpg":"1024x682","o_9739220_640.jpg":"640x426","o_9739220_480.jpg":"480x320","o_9739220_340.jpg":"340x226","o_9739220_220.jpg":"220x146","h_9739220_1280.jpg":"1280x854","h_9739220_1024.jpg":"1024x683","h_9739220_640.jpg":"640x427","h_9739220_480.jpg":"480x320","h_9739220_340.jpg":"340x227","h_9739220_220.jpg":"220x147","pp_9739220_1280.jpg":"1006x1280","pp_9739220_1024.jpg":"805x1024","pp_9739220_640.jpg":"503x640","pp_9739220_480.jpg":"377x480","pp_9739220_340.jpg":"267x340","pp_9739220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","k_12198460_1280.jpg":"1280x1280","k_12198460_1024.jpg":"1024x1024","k_12198460_640.jpg":"640x640","k_12198460_480.jpg":"480x480","k_12198460_340.jpg":"340x340","k_12198460_220.jpg":"220x220","o_12198460_1280.jpg":"1280x808","o_12198460_1024.jpg":"1024x646","o_12198460_640.jpg":"640x404","o_12198460_480.jpg":"480x303","o_12198460_340.jpg":"340x214","o_12198460_220.jpg":"220x138","h_12198460_1280.jpg":"1280x854","h_12198460_1024.jpg":"1024x683","h_12198460_640.jpg":"640x427","h_12198460_480.jpg":"480x320","h_12198460_340.jpg":"340x227","h_12198460_220.jpg":"220x147","pp_12198460_1280.jpg":"1006x1280","pp_12198460_1024.jpg":"805x1024","pp_12198460_640.jpg":"503x640","pp_12198460_480.jpg":"377x480","pp_12198460_340.jpg":"267x340","pp_12198460_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8010114 Threads: 2 Questions: 1596933988 Slow queries: 4882357 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112458658 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/kako-spasiti-sezonu-najvece-platforme-vec-su-poslale-obavijest-klijentima-no-odluka-je-na-iznajmljivacima-tu-moze-biti-i-zloupotreba-1007912 [printLink] => /vijesti/biznis/kako-spasiti-sezonu-najvece-platforme-vec-su-poslale-obavijest-klijentima-no-odluka-je-na-iznajmljivacima-tu-moze-biti-i-zloupotreba-1007912?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uskrs pred vratima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako spasiti sezonu? Najveće platforme već su poslale obavijest klijentima, no odluka je na iznajmljivačima: ‘Tu može biti i zloupotreba‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3200 [name] => Ružica Mikačić [username] => ru-ica-mika-i [email] => ru-ica-mika-i@sd.hr [password] => $2y$10$/.i.MG15BY8m0TJBofs7yeXtfoL5rP7/mrWCKqQRcbgmd12E493SC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ruzica-mikacic-3200 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1718 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/24966f509bc4230db0d5cfc8cba11208?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/06/13086478.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Poziranje s maskom u središtu Milana, u najstarijem tamošnjem shoping centru Galleria Vittorio Emanuele II [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/06/13086478.jpg [title] => AFPPoziranje s maskom u središtu Milana, u najstarijem tamošnjem shoping centru Galleria Vittorio Emanuele II ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/06/9739220.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIAMartina Nimac Kalcina: Sve ovo donosi i puno nervoze domaćinima jer do zadnjeg trenutka neće znati hoće li im gost stići ili otkazati ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/06/12198460.jpg [title] => Ante Čizmić/HANZA MEDIALukša Novak: Za sada nemamo najave od aviokompanija da bi mijenjali dogovoreni ljetni red letenja  ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Planiranje putovanja ove veljače i ožujka jednostavno nije na dnevnom redu. Ni za jedno odredište, pa tako ni za Hrvatsku.
Čudnovati virus koji je krenuo iz Kine krajem prošle godine opako je napao svjetski turizam i nema baš nikakvog smisla tu
činjenicu zataškavati ili je uljepšavati.

Priznali su to sa zebnjom svjetski turistički čelnici proteklih dana na nizu otkazanih manifestacija i događanja, a potvrđuje se svakog dana u manjku rezervacija koje kao da su privremeno nestale.

Jednostavno, veljača i ožujak koji su u normalnim turističkim godinama mjeseci najintenzivnijih rezervacija, sada su u tom
dijelu turističkog posla – preskočeni.

A Uskrs stiže

Što se je rezerviralo do polovice siječnja, to uglavnom stoji i dalje, ali novih bookinga nema, telefoni šute, agencije nemaju posla, a potencijalni putnici se tek raspituju koliko mogu refundirati troškova u slučaju otkaza putovanja. I to je činjenično stanje od kojega ne treba bježati. A Uskrs je pred vratima.

Gledajući u svoja računala i elektroničku poštu u kojima već cijeli mjesec nema novih bookinga, turistički radnici ne spavaju mirno. I pokušavaju spasiti što se spasiti dade za predsezonu.

Umjesto da sada najsnažnije promoviraju svoja odredišta, događanja i spektakle kojima će privući goste, kako bi već predsezona krenula kako treba, oni su još prije mjesec dana počeli smišljati što napraviti da bi turisti i dalje planirali putovanja bez straha od gubitka novca.

Jer, u situaciji gdje koronavirus hara doslovno na svim kontinentima, a turistički promet je sveden na minimum s gubicima koji se već izražavaju u stotinama milijardi, smišljaju se načini kako fair play pravilima poslovanja uvjeriti goste da mogu biti mirni ako odgode ili otkažu putovanje, da pri tome neće biti na gubitku i da su turistički organizatori i posrednici spremni podijeliti rizik zajedno s njima.

- Najveće platforme za oglašavanje i rezerviranje obiteljskog smještaja već su poslale obavijest svojim klijentima da omoguće svim potencijalnim putnicima da otkažu rezervaciju u posljednji trenutak bez penalizacije. Svaki domaćin to odlučuje sam za sebe, ali je ovog trenutka najbolji način da se turiste ipak privuče da razmišljaju o putovanju i rezerviraju smještaj, ako znaju da im promjena odluke neće donijeti financijske gubitke.

Doduše, tu može biti i zloupotreba, a donosi i puno nervoze domaćinima jer do zadnjeg trenutka neće znati hoće li im gost stići ili otkazati. Ali, situacija je takva da treba razumjeti okolnosti i ponašati se domaćinski u pravom smislu te riječi, preuzeti rizik i nadati se najboljemu.

Po mom mišljenju ovo je prilika za obiteljski smještaj u Hrvatskoj da se pokaže kao odličan izbor za goste i opravda njihovo povjerenje - kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

---

image
Martina Nimac Kalcina: Sve ovo donosi i puno nervoze domaćinima jer do zadnjeg trenutka neće znati hoće li im gost stići ili otkazati
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA
---

Što kaže zakon

Putnicima se upućuju i informacije i iz agencija o tome kako su i koliko zaštićeni u slučaju otkazivanja putovanja. Naime, Zakon o pružanju usluga u turizmu kojim je u hrvatski pravni sustav prenesena Direktiva Europskog parlamenta o
putovanjima, uređuje raskid ugovora o putovanju u paket aranžmanu u izvanrednim okolnostima.

Prema odredbama tog Zakona, putnik ima pravo raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka putovanja bez plaćanja bilo kakve naknade za raskid ugovora u slučaju izvanrednih okolnosti koje su nastupile na odredištu u koje putuje.

Isto tako, ako agencija otkaže putovanje, organizator mora putniku u cijelosti vratiti sva uplaćena sredstva u roku od 14 dana.

U oba slučaja putnik ima pravo na puni povrat svih plaćanja za paket- aranžman u roku od 14 dana, nije dužan platiti naknadu za raskid ugovora, ali nema pravo na dodatnu odštetu.

Isto tako i veliki turoperatori olabavljuju ranija stroga pravila uplata, otkaza i povrata novca pa tako sada TUI kupcima nudi mogućnost otkaza do 14 dana prije polaska bez ikakve štete za njih.

Ne putujte...

- Ne možemo goste natjerati na put. Ipak, možemo im pružiti sigurnost prilikom rezervacije. Tako turisti koji ne žele započeti svoje putovanje zbog koronavirusa, mogu besplatno promijeniti ili otkazati rezervaciju 14 dana prije odlaska na put do 30. travnja. Ovo se odnosi na sve nove rezervacije od 29. veljače do 18. travnja - objavio je Marek Andryszak, predsjednik Uprave TUI Njemačka, a na isti način su u samo nekoliko dana postupile sve najveće agencije i posrednici u putovanju u Njemačkoj.

Sve su to načini da se turistički promet održi na životu u ovim mjesecima potpunog zastoja kada se čak i službena
putovanja masovno otkazuju. Velike tvrtke, naime, u Europi, pa i u Hrvatskoj, preporučuju svojim djelatnicima da ne putuju
izvan mjesta prebivališta, a ako ipak moraju negdje putovati, o tome trebaju obavijestiti svoje pretpostavljene.

To su okolnosti s kojima se turistički svijet u posljednjih nekoliko desetljeća nije suočio.

Ni terorizam, ni ratovi, sigurnosne prijetnje, tsunami, epidemija SARS-a ili ebole nisu ni izbliza tako zakomplicirale život turizmu kao koronavirus. Procjena je da bi koronavirus mogao ove godine utjecati na pad prihoda od potrošnje na korporativna putovanja za 37 posto.

Poslovni sastanci, kongresi i konferencije se otkazuju, a kompanije ograničavaju putovanja zaposlenika.

Od projicirane izgubljene potrošnje samo na korporativna putovanja, gotovo 400 milijardi dolara otpada na Kinu, a 109 milijardi dolara izgubila bi Europa.

- Širenje virusa potpuno je poremetilo odlično početno zanimanje najvećeg europskog emitivnog tržišta Njemačke prema putovanjima na odmore u 2020. Na turizam ovog trenutka više utječe percepcija i reakcija društva na virus nego stvarna bolest. Stoga tu trebamo razlikovati trenutnu situaciju i očekivanu situaciju u idućim tjednima ili mjesecima kada je budućnost nepredvidljiva. U trenutnoj situaciji je buka oko virusa zasjenila sve druge aspekte života, pa i turizam, zbog čega su planiranje i rezervacija putovanja odgođeno za neko drugo vrijeme uz moguća otkazivanja zbog zabrinutosti za zdravlje - kaže Martin Lohmann s njemačkog Instituta za turizam.

---

image
Lukša Novak: Za sada nemamo najave od aviokompanija da bi mijenjali dogovoreni ljetni red letenja 
Ante Čizmić/HANZA MEDIA
---

One u turističkoj branši koji znaju čitati između redaka najviše brinu datumi koje veliki svjetski turoperatori uzimaju kao referentne za otkazivanje putovanja, a u njima se je već duboko ušlo u drugu polovicu travnja.

Ukidanje letova

Isto je i s najvećim aviokompanijama, posebno low-cost prijevoznicima koji su već u rasporede ukidanja letova ušli u travanj. Tako su British Airways i Ryanair zbog znatno smanjene prodaje najavile ukidanje stotina letova koji su trebali ići prema Italiji, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj i Švicarskoj između 17. i 28. ožujka, za sada se Hrvatska ne spominje u tim planovima.

Ryanair skraćuje svoj program letova uglavnom za Italiju i iz nje. Ta niskotarifna kompanija smanjuje svoje letove za četvrtinu sve do 8. travnja. U objašnjenju irske kompanije kaže se da je proteklog tjedna došlo do značajnog pada rezervacija za to razdoblje zbog neizvjesnosti i straha od epidemije koronvirusa.

- Mi za sada nemamo nikakve najave od aviokompanija da bi mijenjali dogovoreni ljetni red letenja koji stupa na snagu 26. ožujka.

No, do tada je tri tjedna i ako se situacija smiri ili bude išla prema smirivanju, može se očekivati normalna potražnja. Let Ryanairova „Lauda Motion“ prema Stuttgartu iz Splita koji ide tijekom cijele godine je pun i sve teče normalno. Nadamo se smirivanju situacije s virusom, ali i sa psihozom koja se stvara, a koja negativno utječe na odluke o putovanjima. Logično je da kompanije reagiraju ukidanjem letova tamo gdje nema potražnje jer nitko ne želi svjesno stvarati gubitke s praznim letovima - kazao nam je Lukša Novak, direktor zračne luke Split.

Kako se hoteli po prvotnom planu na Jadranu mahom otvaraju iza 15. ožujka, a rezervacija je malo, ostaje pitanje
predsezonskog turističkog prometa u uskrsno vrijeme.

Onih koji vjeruju da će se stvari smiriti za dva tjedna i rezervacije nastaviti planiranom dinamikom, sve je manje. Naime, dobri poznavatelji prilika na turističkom tržištu tvrde da nakon ovakvih situacija, kada se sve jednom smiri, treba i više od mjesec dana da ponovno počnu zvoniti telefoni i stizati rezervacije.

A to onda znači u najboljem slučaju svibanj...

- Iako se situacija vezana uz pojavu i širenje koronavirusa treba uzeti s mjerama opreza, Hrvatska je i dalje sigurna turistička destinacija. Ima dobro organiziran sustav zdravstvene zaštite, a mjerodavne službe spremne su na postupanja kako bi se osigurala zdravstvena sigurnost svih građana i turista koji se nalaze u Hrvatskoj.

Važno je napomenuti kako dolazak putnika u Hrvatsku nije ograničen te se turistički promet može i dalje nesmetano odvijati. Mjere se poduzimaju samo u pojedinim slučajevima kada postoji sumnja na bolest. Svi turisti su kao i uvijek dobrodošli u Hrvatsku te vjerujemo kako će se osjećati dobrodošlo i sigurno u našoj zemlji - kažu u Ministarstvu turizma koje pomno prati situaciju i promjene stanja na tržištima.

U svim razgovorima s turističkim radnicima ponavlja se kao mantra nada da će toplije temperature „rastjerati“ opasni
virus i tako osigurati Hrvatskoj stabilnu turističku godinu već od kasnijih proljetnih mjeseci.

O mogućnostima da se u ožujku i travnju napravi bilo kakav značajniji turistički promet, gotovo da se više i ne govori.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA Ante Čizmić/HANZA MEDIA
AFP
Poziranje s maskom u središtu Milana, u najstarijem tamošnjem shoping centru Galleria Vittorio Emanuele II
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA
Martina Nimac Kalcina: Sve ovo donosi i puno nervoze domaćinima jer do zadnjeg trenutka neće znati hoće li im gost stići ili otkazati
Ante Čizmić/HANZA MEDIA
Lukša Novak: Za sada nemamo najave od aviokompanija da bi mijenjali dogovoreni ljetni red letenja 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/kako-spasiti-sezonu-najvece-platforme-vec-su-poslale-obavijest-klijentima-no-odluka-je-na-iznajmljivacima-tu-moze-biti-i-zloupotreba-1007912 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=07ed10f099092dd42300aaf9b80d88329d758a2e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+spasiti+sezonu%3F%C2%A0Najve%C4%87e+platforme+ve%C4%87+su+poslale+obavijest+klijentima%2C+no+odluka+je+na+iznajmljiva%C4%8Dima%3A+%E2%80%98Tu+mo%C5%BEe+biti+i+zloupotreba%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fkako-spasiti-sezonu-najvece-platforme-vec-su-poslale-obavijest-klijentima-no-odluka-je-na-iznajmljivacima-tu-moze-biti-i-zloupotreba-1007912 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fkako-spasiti-sezonu-najvece-platforme-vec-su-poslale-obavijest-klijentima-no-odluka-je-na-iznajmljivacima-tu-moze-biti-i-zloupotreba-1007912 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uskrs pred vratima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Biznisuskrs pred vratima

Kako spasiti sezonu? Najveće platforme već su poslale obavijest klijentima, no odluka je na iznajmljivačima: ‘Tu može biti i zloupotreba‘

9. ožujka 2020. - 10:07

Planiranje putovanja ove veljače i ožujka jednostavno nije na dnevnom redu. Ni za jedno odredište, pa tako ni za Hrvatsku.
Čudnovati virus koji je krenuo iz Kine krajem prošle godine opako je napao svjetski turizam i nema baš nikakvog smisla tu
činjenicu zataškavati ili je uljepšavati.

Priznali su to sa zebnjom svjetski turistički čelnici proteklih dana na nizu otkazanih manifestacija i događanja, a potvrđuje se svakog dana u manjku rezervacija koje kao da su privremeno nestale.

Jednostavno, veljača i ožujak koji su u normalnim turističkim godinama mjeseci najintenzivnijih rezervacija, sada su u tom
dijelu turističkog posla – preskočeni.

A Uskrs stiže

Što se je rezerviralo do polovice siječnja, to uglavnom stoji i dalje, ali novih bookinga nema, telefoni šute, agencije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 02:17