stdClass Object ( [id] => 1120705 [title] => ‘‘Jadroplov‘ se daje za sitniš, gube država i mali dioničari, a novi će vlasnik ‘napuniti kesu‘‘ [alias] => jadroplov-se-daje-za-sitnis-gube-drzava-i-mali-dionicari-a-novi-ce-vlasnik-napuniti-kesu [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O najavljenoj dokapitalizaciji splitskog "Jadroplova" – izdaje se dva milijuna novih dionica, najniža prihvatljiva cijena je 25 kuna za svaku, što bi poznatoj brodarskoj tvrtki iz Splita trebalo donijeti barem 50 milijuna kuna novoga kapitala – razgovarali smo sa Zvonkom Toulom.

Svojevremeni predsjednik Uprave i njezin član, čovjek koji je dvadeset godina vodio tvrtkine financije i bio njezin predstavnik u Londonu, ukratko, dugogodišnji poznavatelj suštinskih prilika u "Jadroplovu", tvrdi da ponuđeni model dokapitalizacije treba spriječiti jer je štetan za poduzeće i njegove sadašnje vlasnike – državu i male dioničare.

A vremena je premalo, još koji dan, budući da javni poziv ulagačima završava 20. kolovoza.

Kako to da Uprava odlučuje o budućim vlasničkim odnosima: kako to menadžeri mogu utjecati na izbor novih vlasnika društva?

– Uprava, koja je formirala ponudu nove emisije s količinom i minimalnom cijenom, ovlaštena je odlukom predstavnika države u Glavnoj skupštini i Nadzornom odboru samostalno odabrati ponude koje će prihvatiti. Izričito je i isključivo ovlaštenje Uprave da po vlastitoj slobodnoj ocjeni i autonomnoj prosudbi odluči o prihvatu ili odbijanju svake pristigle ponude. Skupština je 2019. i 2020. godine načelno odobrila buduću dokapitalizaciju, a odluku o konkretnoj strukturi i tajmingu ponude donijela je tvrtkina Uprava 15. srpnja 2021., te je suglasnost Nadzornog odbora dobila 18. lipnja.

Zašto kažete da je neobično i indikativno vrijeme oglašavanja javne ponude?

– Javni poziv raspisan je 22. srpnja i na snazi je do 20. kolovoza, u špici godišnjih odmora, kada se to ne radi ako se želi privući što veći broj investitora i postići maksimalna cijena dionica. Očito se radi o velikoj žurbi da se provede dokapitalizacija, koja otvara široke mogućnosti obezvrjeđivanja vlasničkog udjela postojećih vlasnika i preuzimanje 55 posto vlasništva od strane navodnog strateškog partnera za samo 50 milijuna kuna.

---

image
Fedja Klaric/Cropix
---

Kako se obezvrjeđuju sadašnji vlasnici?

– Krajnje pojednostavljeno: recimo da ja imam 600.000 dolara i dajem vam mogućnost da vi ulaganjem 50 tisuća dolara postanete 55 postotni vlasnik ukupnog novog iznosa od 650.000 dolara, što iznosi 385.000 kuna. Na taj način, ulaganjem 50.000 dolara, vi postajete vlasnik imovine vrijedne 385.000 dolara, a meni, koji sam prije toga imao 600.000 dolara, sada ostaje 315.000. Vi ste automatski zaradili, a ja izgubio 335.000 dolara. Pored toga, kao većinski, 55 postotni vlasnik, vi ubuduće odlučujete kako će se upravljati novim iznosom od 650 tisuća dolara. Ovdje treba napomenuti da meni vaših 50 tisuća dolara uopće nije trebalo.

Kako to izgleda u konkretnoj dokapitalizaciji "Jadroplova"?

– Kvaka ovakve dokapitalizacije leži u činjenici da je nakon dokapitalizacije postotak rasta vrijednosti sadašnjeg stvarnog iznosa temeljnog kapitala "Jadroplova", koji se ostvaruje prodajom dva milijuna novih dionica, znatno niži od rasta postotka upisanih dionica nakon dokapitalizacije.

Sadašnja stvarna vrijednost temeljnoga kapitala iznosi 146 milijuna kuna (23 milijuna dolara), a za godinu dana će – bez dokapitalizacije – iznositi 320 milijuna kuna (50 milijuna dolara). Znači, sadašnji vlasnici 1,6 milijuna dionica sada imaju imovinu stvarno vrijednu 146 milijuna kuna, za koju sasvim izvjesno znaju da će, zbog izvanredno povoljnog stanja na brodarskom tržištu, za godinu dana, ponavljam, bez dokapitalizacije, iznositi 320 milijuna kuna. Dokapitalizacijom, ili prodajom dva milijuna dionica iz nove emisije, vrijednost temeljnoga kapitala u iznosu od 320 milijuna povećat će se za samo 50 milijuna kuna ili 15 posto, ali tada se dijeli na 3,6 milijuna dionica, jer smo dodali dva milijuna novih dionica, pa je njihov broj porastao za 122 posto.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Što nam to govori?

– To znači da strateški partner, koji je dva milijuna dionica platio 50 milijuna kuna, automatski postaje vlasnik 55 posto udjela u 370 milijuna kuna temeljnoga kapitala, što je 204 milijuna kuna, a sadašnji vlasnici, koji bi bez dokapitalizacije raspolagali s 1,6 milijuna dionica vrijednih 320 milijuna kuna, ostaju s istim brojem dionica, ali je njihova vrijednost pala s 320 milijuna kuna bez dokapitalizacije na 167 milijuna kuna s dokapitalizacijom. To znači da je dokapitalizacijom po cijeni od 25 kuna za dionicu strateški zaradio, a sadašnji su vlasnici izgubili 154 milijuna kuna.

I to bi se smatralo uspjehom...

Na isti način, čak i kada bi se nova emisija od dva milijuna kuna prodala za 100 kuna po dionici, sadašnji bi vlasnici izgubili, a strateški partner zaradio bi oko 86 milijuna kuna.

Znači, dobit ćemo novog većinskog vlasnika "Jadroplova"?!

– Točno, ovakva je dokapitalizacija preuzimanje većinskog vlasništva od države, i u širokom rasponu cijena, od minimalno određene od 25 kuna do 100 kuna po dionici, događa se na štetu sadašnjih vlasnika. To me – ako se dva milijuna dionica iz nove emisije proda po cijeni od 25, 50 ili 80 kuna po dionici, podsjeća na varijaciju notornih privatizacija u Hrvatskoj iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Kakva je postojeća vlasnička struktura?

– Sadašnji vlasnici svih 1,6 milijuna dionica su država s 1,15 milijuna ili 70,44 posto, i mali dioničari s 483.770 dionica, odnosno 29,56 posto.

Što je štetno u ponuđenom modelu dokapitalizacije?

– Ključne determinante koje određuju štetnost ove dokapitalizacije su sadašnja stvarna vrijednost temeljnoga kapitala, relevantna projekcija rezultata poslovanja u nekoliko idućih godina, minimalno prihvatljiva cijena od 25 kuna po dionici i broj od dva milijuna dionica u novoj emisiji. Sve dok postoji golema razlika između postotka rasta vrijednosti kapitala i postotka rasta broja dionica – koji je konstanta – vrijednost 1,6 milijuna dionica sadašnjih vlasnika će padati i oni će trpjeti goleme gubitke, dokle god strateški partner plaća novu emisiju dionica u rasponu cijena od 25 do 100 kuna

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Kolika je stvarna vrijednost "Jadroplova"? Tog podatka nema u javnom pozivu.

– Neto vrijednost tvrtke dobijemo kad od ukupne tržišne vrijednosti imovine oduzmemo ukupne obveze tvrtke. Kad se u financijskom izvješću "Jadroplova" za prvu polovinu 2021. godine knjigovodstvena vrijednost brodova i nekretnina zamijeni njihovom tržišnom vrijednošću, dobije se ono što pitate: tržišna vrijednost sadašnje ukupne tvrtkine imovine iznosi oko 467 milijuna kuna (73 milijuna dolara). Oduzmimo ukupne obveze u iznosu od 320 milijuna kuna (50 milijuna dolara) i dobit ćemo današnju stvarnu neto vrijednost tvrtke ili stvarnu vrijednost temeljnoga kapitala koja iznosi 146 milijuna kuna (23 milijuna dolara). Podijelimo to na 1,6 milijuna postojećih dionica i dobit ćemo stvarnu današnju vrijednost jedne dionice "Jadroplova", koja bez dokapitalizacije iznosi 89,40 kuna…

A nove dionice nude po 25 kuna?!

– Eto, postaje jasnije! Dakle, već sadašnja stvarna vrijednost dionice "Jadroplova", koja će rasti dnevno u idućih godinu dana, do iznosa od 196 kuna – što ćemo još objasniti – trostruko je veća od minimalne cijene tražene u javnoj ponudi za dokapitalizaciju. Koja će nam još donijeti i novog većinskog vlasnika 55 posto "Jadroplova". Prema kriterijima javnog poziva, i to će se smatrati uspješnom dokapitalizacijom, što je nedopustivo.

Odakle vam te projekcije budućih zarada i vrijednosti dionica?

– Brodarsko tržište doživljava bum koji će, sasvim izvjesno, trajati više od godinu i pol dana. "Jadroplov" će, po vrlo umjerenoj projekciji, za dvanaest mjeseci ostvariti operativnu zaradu od 190 milijuna kuna (30 milijuna dolara). Umjerena projekcija bazira se na prosječnom dnevnom prihodu od 22.000 dolara po svakom od pet brodova – iako su dnevne vozarine (najamnine) danas čak i po 30.000 dolara – uz 5400 dolara operativnih troškova po brodu dnevno i 360 dana uposlenja.

I kada sve to uguramo u kalkulator, što ispadne?

– Kad se od operativne zarade od 30 milijuna dolara odbije otplata dospjelih glavnica kredita od oko 6,25 milijuna dolara i kamate od oko 2,5 milijuna dolara, dobije se neto operativna zarada od 21 milijun dolara ili 135 milijuna kuna. Ona će povećati stanje novca na računu tvrtke za 135 milijuna kuna, dok će otplata glavnice smanjiti dug bankama za 6,25 milijuna dolara ili 40 milijuna kuna.

To će – bez dokapitalizacije – dovesti do povećanja neto vrijednosti tvrtke u iznosu od 175 milijuna kuna, na iznos od 320 milijuna kuna (52 milijuna dolara) ili 196,4 kune po dionici.

Pa to je gotovo 200 kuna: osam puta više od najniže cijene od 25 kuna koju traže u dokapitalizaciji!

– Jasno! Zato se i postavlja pitanje po kojoj je onda logici nekomu omogućeno stjecanje 55 posto udjela u "Jadroplovu", koji danas vrijedi 146 milijuna kuna, a za godinu dana će – bez dokapitalizacije – vrijediti 320 milijuna kuna, i to za ulog od 50 milijuna kuna dokapitalizacije?!

---

image
Zgrada Jadroplova
Ante Cizmic/Cropix
---

Da, već smo spomenuli da će strateški partner dobiti natpolovičnu većinu tvrtke...

– Točno... Ulagači prolaze savršeno: dva milijuna dionica strateškog partnera, koje je platio po 25 kuna, već istog dana vrijede 53,98 kuna po dionici. To znači da je uplatom 50 milijuna kuna strateški partner automatski dobio vrijednost od 108 milijuna kuna i ostvario zaradu od 58 milijuna, koliko iznosi gubitak sadašnjih vlasnika. Povrh toga, ulagač preuzima i vlasničku kontrolu nad tvrtkom.

Najizravnije moguće: za godinu dana strateški partner imat će vrijednost od 204 milijuna kuna, što je prije godinu dana, odnosno danas, platio 50 milijuna kuna, stekavši i apsolutnu većinsku kontrolu nad tvrtkom, uz zaradu od 154 milijuna kuna.

Što gube država i mali dioničari?

– Gubitkom u iznosu od 154 milijuna kuna, država kao vlasnik 70 posto kapitala gubi 114 milijuna kuna, a mali dioničari 40 milijuna kuna. Postavlja se pitanje: kako država – bez čijih bi jamstava od 125 milijuna kuna i nepovratne pomoći od 13 milijuna "Jadroplov" odavno nestao – na svoju i štetu malih dioničara pristaje da navodnom strateškom partneru omogući da dokapitalizacijom od 50 milijuna kuna ostvari zaradu od 150 milijuna i stekne većinsko vlasništvo u tvrtki?

Za 50 milijuna kuna novog kapitala najavljuje se da će ići u gradnju nekoliko novih brodova na Dalekom istoku. Kako to komentirate?

– Teško... S 50 milijuna kuna ili 7,8 milijuna dolara, "Jadroplov" može samo ponovno kupiti brod "Bene", star 20 godina, koji su prodali početkom godine za 5,125 milijuna dolara, a čija je cijena u proteklih osam mjeseci porasla na najmanje 7,8 milijuna dolara. Isto tako, tvrtka nema mogućnosti dobiti ikakav kredit za gradnju tih brodova jer je cijela imovina tvrtke pod hipotekom.

Ali, s čistom operativnom zaradom od 21 milijun dolara u idućih godinu dana – koja se prešućuje, vjerojatno zbog toga što se ostvaruje i bez dokapitalizacije – gradnja jednog, a ne nekoliko novih brodova na Dalekom istoku, bila bi moguća.

Kolika bi onda trebala biti tražena cijena za nove dionice? I zašto izdaju baš dva milijuna dionica?

– Da bi se ovakav model dokapitalizacije mogao smatrati uspješnim i da bi se otklonile bilo kakve špekulacije u namjere Uprave i strateškog partnera, minimalnu prihvatljivu cijenu novih dionica trebalo bi promijeniti s 25 na barem 100 kuna. I u tom slučaju sadašnji vlasnici gube 86 milijuna kuna, ali tada u tvrtku ulazi respektabilni iznos od 200 milijuna kuna ili 31 milijun dolara, uz normalan rizik strateškog partnera i mogućnost gradnje novih brodova u hrvatskim ili dalekoistočnim škverovima. Ako je Uprava doista toliko kvalitetna, kao što navodi u memorandumu, mogao bi se pronaći partner koji će novu dionicu platiti 100 kuna...

Nije se teško sjetiti vremena kad je dionica vrijedila 850 kuna…

– To je bilo 2007. godine: "Jadroplov" je tada vrijedio 302 milijuna dolara, a cijena dionice na Zagrebačkoj burzi dostigla je iznos koji navodite. Tada je tvrtka s vlastitih 100 milijuna dolara krenula u izgradnju tri nova i nabavu dva polovna broda, na što je potrošeno 195 milijuna dolara. Krajnji je rezultat tog pothvata činjenica da je 2019. godinu "Jadroplov" završio s negativnom vrijednošću temeljnoga kapitala u iznosu od 7,8 milijuna dolara. Dakle, u "Jadroplovu" je od 2007. do danas izgubljeno 280 milijuna dolara, najvećim dijelom zbog katastrofalnih investicija, a ne zbog krize tržišta.

Kako tumačite činjenicu da predstavnici sadašnjih vlasnika – države i malih dioničara – dakle, Skupština, pa onda i Nadzorni odbor, odobravaju ovakav model dokapitalizacije?

– Bojim se da ovo prolazi ispod radara sadašnjih vlasnika, a radi se o tektonskim promjenama vlasničke strukture i velikim novčanim iznosima. Mislim da sadašnji vlasnici, u prvom redu država, moraju preispitati tko je, kako i na temelju kojih argumenata odobrio ovakav model dokapitalizacije. Moraju znati koliko "Jadroplov" danas stvarno vrijedi i koliko će vrijediti najmanje za još godinu dana, i postoji li uopće potreba za dokapitalizacijom ili je bolje da država svoj dio, koji će za godinu dana vrijediti 237 milijuna kuna, proda ozbiljnom strateškom partneru za, recimo, 200 milijuna kuna ili 170 kuna po dionici.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bivši direktor Zvonko Toula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Bivši direktor Zvonko Toula 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-16 12:14:33 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-17 14:21:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-17 14:21:24 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 43 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19027244.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19027252.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19027250.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19027248.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19027246.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19028220.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19028218.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Fedja Klaric\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","Zgrada Jadroplova"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_19027244_1920.jpg":"1920x1080","k_19027244_1280.jpg":"1280x1280","k_19027244_1024.jpg":"1024x1024","k_19027244_640.jpg":"640x640","k_19027244_480.jpg":"480x480","k_19027244_340.jpg":"340x340","k_19027244_220.jpg":"220x220","o_19027244_1280.jpg":"1280x851","o_19027244_1024.jpg":"1024x681","o_19027244_640.jpg":"640x425","o_19027244_480.jpg":"480x319","o_19027244_340.jpg":"340x226","o_19027244_220.jpg":"220x146","h_19027244_1280.jpg":"1280x854","h_19027244_1024.jpg":"1024x683","h_19027244_640.jpg":"640x427","h_19027244_480.jpg":"480x320","h_19027244_340.jpg":"340x227","h_19027244_220.jpg":"220x147","pp_19027244_1280.jpg":"1006x1280","pp_19027244_1024.jpg":"805x1024","pp_19027244_640.jpg":"503x640","pp_19027244_480.jpg":"377x480","pp_19027244_340.jpg":"267x340","pp_19027244_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19027252_1920.jpg":"1920x1080","k_19027252_1280.jpg":"1280x1280","k_19027252_1024.jpg":"1024x1024","k_19027252_640.jpg":"640x640","k_19027252_480.jpg":"480x480","k_19027252_340.jpg":"340x340","k_19027252_220.jpg":"220x220","o_19027252_1280.jpg":"1280x851","o_19027252_1024.jpg":"1024x681","o_19027252_640.jpg":"640x425","o_19027252_480.jpg":"480x319","o_19027252_340.jpg":"340x226","o_19027252_220.jpg":"220x146","h_19027252_1280.jpg":"1280x854","h_19027252_1024.jpg":"1024x683","h_19027252_640.jpg":"640x427","h_19027252_480.jpg":"480x320","h_19027252_340.jpg":"340x227","h_19027252_220.jpg":"220x147","pp_19027252_1280.jpg":"1006x1280","pp_19027252_1024.jpg":"805x1024","pp_19027252_640.jpg":"503x640","pp_19027252_480.jpg":"377x480","pp_19027252_340.jpg":"267x340","pp_19027252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_19027250_1920.jpg":"1920x1080","k_19027250_1280.jpg":"1280x1280","k_19027250_1024.jpg":"1024x1024","k_19027250_640.jpg":"640x640","k_19027250_480.jpg":"480x480","k_19027250_340.jpg":"340x340","k_19027250_220.jpg":"220x220","o_19027250_1280.jpg":"1280x1924","o_19027250_1024.jpg":"1024x1539","o_19027250_640.jpg":"640x962","o_19027250_480.jpg":"480x721","o_19027250_340.jpg":"340x511","o_19027250_220.jpg":"220x330","h_19027250_1280.jpg":"1280x854","h_19027250_1024.jpg":"1024x683","h_19027250_640.jpg":"640x427","h_19027250_480.jpg":"480x320","h_19027250_340.jpg":"340x227","h_19027250_220.jpg":"220x147","pp_19027250_1280.jpg":"1006x1280","pp_19027250_1024.jpg":"805x1024","pp_19027250_640.jpg":"503x640","pp_19027250_480.jpg":"377x480","pp_19027250_340.jpg":"267x340","pp_19027250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19027248_1920.jpg":"1920x1080","k_19027248_1280.jpg":"1280x1280","k_19027248_1024.jpg":"1024x1024","k_19027248_640.jpg":"640x640","k_19027248_480.jpg":"480x480","k_19027248_340.jpg":"340x340","k_19027248_220.jpg":"220x220","o_19027248_1280.jpg":"1280x851","o_19027248_1024.jpg":"1024x681","o_19027248_640.jpg":"640x425","o_19027248_480.jpg":"480x319","o_19027248_340.jpg":"340x226","o_19027248_220.jpg":"220x146","h_19027248_1280.jpg":"1280x854","h_19027248_1024.jpg":"1024x683","h_19027248_640.jpg":"640x427","h_19027248_480.jpg":"480x320","h_19027248_340.jpg":"340x227","h_19027248_220.jpg":"220x147","pp_19027248_1280.jpg":"1006x1280","pp_19027248_1024.jpg":"805x1024","pp_19027248_640.jpg":"503x640","pp_19027248_480.jpg":"377x480","pp_19027248_340.jpg":"267x340","pp_19027248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19027246_1920.jpg":"1920x1080","k_19027246_1280.jpg":"1280x1280","k_19027246_1024.jpg":"1024x1024","k_19027246_640.jpg":"640x640","k_19027246_480.jpg":"480x480","k_19027246_340.jpg":"340x340","k_19027246_220.jpg":"220x220","o_19027246_1280.jpg":"1280x851","o_19027246_1024.jpg":"1024x681","o_19027246_640.jpg":"640x425","o_19027246_480.jpg":"480x319","o_19027246_340.jpg":"340x226","o_19027246_220.jpg":"220x146","h_19027246_1280.jpg":"1280x854","h_19027246_1024.jpg":"1024x683","h_19027246_640.jpg":"640x427","h_19027246_480.jpg":"480x320","h_19027246_340.jpg":"340x227","h_19027246_220.jpg":"220x147","pp_19027246_1280.jpg":"1006x1280","pp_19027246_1024.jpg":"805x1024","pp_19027246_640.jpg":"503x640","pp_19027246_480.jpg":"377x480","pp_19027246_340.jpg":"267x340","pp_19027246_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_19028220_1920.jpg":"1920x1080","k_19028220_1280.jpg":"1280x1280","k_19028220_1024.jpg":"1024x1024","k_19028220_640.jpg":"640x640","k_19028220_480.jpg":"480x480","k_19028220_340.jpg":"340x340","k_19028220_220.jpg":"220x220","o_19028220_1280.jpg":"1280x850","o_19028220_1024.jpg":"1024x680","o_19028220_640.jpg":"640x425","o_19028220_480.jpg":"480x319","o_19028220_340.jpg":"340x225","o_19028220_220.jpg":"220x146","h_19028220_1280.jpg":"1280x854","h_19028220_1024.jpg":"1024x683","h_19028220_640.jpg":"640x427","h_19028220_480.jpg":"480x320","h_19028220_340.jpg":"340x227","h_19028220_220.jpg":"220x147","pp_19028220_1280.jpg":"1006x1280","pp_19028220_1024.jpg":"805x1024","pp_19028220_640.jpg":"503x640","pp_19028220_480.jpg":"377x480","pp_19028220_340.jpg":"267x340","pp_19028220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1199","hd_19028218_1920.jpg":"1920x1080","k_19028218_1280.jpg":"1280x1280","k_19028218_1024.jpg":"1024x1024","k_19028218_640.jpg":"640x640","k_19028218_480.jpg":"480x480","k_19028218_340.jpg":"340x340","k_19028218_220.jpg":"220x220","o_19028218_1280.jpg":"1280x799","o_19028218_1024.jpg":"1024x639","o_19028218_640.jpg":"640x399","o_19028218_480.jpg":"480x299","o_19028218_340.jpg":"340x212","o_19028218_220.jpg":"220x137","h_19028218_1280.jpg":"1280x854","h_19028218_1024.jpg":"1024x683","h_19028218_640.jpg":"640x427","h_19028218_480.jpg":"480x320","h_19028218_340.jpg":"340x227","h_19028218_220.jpg":"220x147","pp_19028218_1280.jpg":"1006x1280","pp_19028218_1024.jpg":"805x1024","pp_19028218_640.jpg":"503x640","pp_19028218_480.jpg":"377x480","pp_19028218_340.jpg":"267x340","pp_19028218_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4523393 Threads: 2 Questions: 147647685 Slow queries: 62842 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4393900 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/jadroplov-se-daje-za-sitnis-gube-drzava-i-mali-dionicari-a-novi-ce-vlasnik-napuniti-kesu-1120705 [printLink] => /vijesti/biznis/jadroplov-se-daje-za-sitnis-gube-drzava-i-mali-dionicari-a-novi-ce-vlasnik-napuniti-kesu-1120705?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 307121 [name] => Jadroplov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadroplov [link] => /tag/jadroplov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 646822 [name] => zvonko toula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-17 16:21:55 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonko-toula [link] => /tag/zvonko-toula ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bivši direktor Zvonko Toula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘‘Jadroplov‘ se daje za sitniš, gube država i mali dioničari, a novi će vlasnik ‘napuniti kesu‘‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19027244.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19027244.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19027252.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19027250.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19027248.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19027246.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19028220.jpg [title] => Fedja Klaric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19028218.jpg [title] => Zgrada Jadroplova Ante Cizmic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O najavljenoj dokapitalizaciji splitskog "Jadroplova" – izdaje se dva milijuna novih dionica, najniža prihvatljiva cijena je 25 kuna za svaku, što bi poznatoj brodarskoj tvrtki iz Splita trebalo donijeti barem 50 milijuna kuna novoga kapitala – razgovarali smo sa Zvonkom Toulom.

Svojevremeni predsjednik Uprave i njezin član, čovjek koji je dvadeset godina vodio tvrtkine financije i bio njezin predstavnik u Londonu, ukratko, dugogodišnji poznavatelj suštinskih prilika u "Jadroplovu", tvrdi da ponuđeni model dokapitalizacije treba spriječiti jer je štetan za poduzeće i njegove sadašnje vlasnike – državu i male dioničare.

A vremena je premalo, još koji dan, budući da javni poziv ulagačima završava 20. kolovoza.

Kako to da Uprava odlučuje o budućim vlasničkim odnosima: kako to menadžeri mogu utjecati na izbor novih vlasnika društva?

– Uprava, koja je formirala ponudu nove emisije s količinom i minimalnom cijenom, ovlaštena je odlukom predstavnika države u Glavnoj skupštini i Nadzornom odboru samostalno odabrati ponude koje će prihvatiti. Izričito je i isključivo ovlaštenje Uprave da po vlastitoj slobodnoj ocjeni i autonomnoj prosudbi odluči o prihvatu ili odbijanju svake pristigle ponude. Skupština je 2019. i 2020. godine načelno odobrila buduću dokapitalizaciju, a odluku o konkretnoj strukturi i tajmingu ponude donijela je tvrtkina Uprava 15. srpnja 2021., te je suglasnost Nadzornog odbora dobila 18. lipnja.

Zašto kažete da je neobično i indikativno vrijeme oglašavanja javne ponude?

– Javni poziv raspisan je 22. srpnja i na snazi je do 20. kolovoza, u špici godišnjih odmora, kada se to ne radi ako se želi privući što veći broj investitora i postići maksimalna cijena dionica. Očito se radi o velikoj žurbi da se provede dokapitalizacija, koja otvara široke mogućnosti obezvrjeđivanja vlasničkog udjela postojećih vlasnika i preuzimanje 55 posto vlasništva od strane navodnog strateškog partnera za samo 50 milijuna kuna.

---

image
Fedja Klaric/Cropix
---

Kako se obezvrjeđuju sadašnji vlasnici?

– Krajnje pojednostavljeno: recimo da ja imam 600.000 dolara i dajem vam mogućnost da vi ulaganjem 50 tisuća dolara postanete 55 postotni vlasnik ukupnog novog iznosa od 650.000 dolara, što iznosi 385.000 kuna. Na taj način, ulaganjem 50.000 dolara, vi postajete vlasnik imovine vrijedne 385.000 dolara, a meni, koji sam prije toga imao 600.000 dolara, sada ostaje 315.000. Vi ste automatski zaradili, a ja izgubio 335.000 dolara. Pored toga, kao većinski, 55 postotni vlasnik, vi ubuduće odlučujete kako će se upravljati novim iznosom od 650 tisuća dolara. Ovdje treba napomenuti da meni vaših 50 tisuća dolara uopće nije trebalo.

Kako to izgleda u konkretnoj dokapitalizaciji "Jadroplova"?

– Kvaka ovakve dokapitalizacije leži u činjenici da je nakon dokapitalizacije postotak rasta vrijednosti sadašnjeg stvarnog iznosa temeljnog kapitala "Jadroplova", koji se ostvaruje prodajom dva milijuna novih dionica, znatno niži od rasta postotka upisanih dionica nakon dokapitalizacije.

Sadašnja stvarna vrijednost temeljnoga kapitala iznosi 146 milijuna kuna (23 milijuna dolara), a za godinu dana će – bez dokapitalizacije – iznositi 320 milijuna kuna (50 milijuna dolara). Znači, sadašnji vlasnici 1,6 milijuna dionica sada imaju imovinu stvarno vrijednu 146 milijuna kuna, za koju sasvim izvjesno znaju da će, zbog izvanredno povoljnog stanja na brodarskom tržištu, za godinu dana, ponavljam, bez dokapitalizacije, iznositi 320 milijuna kuna. Dokapitalizacijom, ili prodajom dva milijuna dionica iz nove emisije, vrijednost temeljnoga kapitala u iznosu od 320 milijuna povećat će se za samo 50 milijuna kuna ili 15 posto, ali tada se dijeli na 3,6 milijuna dionica, jer smo dodali dva milijuna novih dionica, pa je njihov broj porastao za 122 posto.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Što nam to govori?

– To znači da strateški partner, koji je dva milijuna dionica platio 50 milijuna kuna, automatski postaje vlasnik 55 posto udjela u 370 milijuna kuna temeljnoga kapitala, što je 204 milijuna kuna, a sadašnji vlasnici, koji bi bez dokapitalizacije raspolagali s 1,6 milijuna dionica vrijednih 320 milijuna kuna, ostaju s istim brojem dionica, ali je njihova vrijednost pala s 320 milijuna kuna bez dokapitalizacije na 167 milijuna kuna s dokapitalizacijom. To znači da je dokapitalizacijom po cijeni od 25 kuna za dionicu strateški zaradio, a sadašnji su vlasnici izgubili 154 milijuna kuna.

I to bi se smatralo uspjehom...

Na isti način, čak i kada bi se nova emisija od dva milijuna kuna prodala za 100 kuna po dionici, sadašnji bi vlasnici izgubili, a strateški partner zaradio bi oko 86 milijuna kuna.

Znači, dobit ćemo novog većinskog vlasnika "Jadroplova"?!

– Točno, ovakva je dokapitalizacija preuzimanje većinskog vlasništva od države, i u širokom rasponu cijena, od minimalno određene od 25 kuna do 100 kuna po dionici, događa se na štetu sadašnjih vlasnika. To me – ako se dva milijuna dionica iz nove emisije proda po cijeni od 25, 50 ili 80 kuna po dionici, podsjeća na varijaciju notornih privatizacija u Hrvatskoj iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

Kakva je postojeća vlasnička struktura?

– Sadašnji vlasnici svih 1,6 milijuna dionica su država s 1,15 milijuna ili 70,44 posto, i mali dioničari s 483.770 dionica, odnosno 29,56 posto.

Što je štetno u ponuđenom modelu dokapitalizacije?

– Ključne determinante koje određuju štetnost ove dokapitalizacije su sadašnja stvarna vrijednost temeljnoga kapitala, relevantna projekcija rezultata poslovanja u nekoliko idućih godina, minimalno prihvatljiva cijena od 25 kuna po dionici i broj od dva milijuna dionica u novoj emisiji. Sve dok postoji golema razlika između postotka rasta vrijednosti kapitala i postotka rasta broja dionica – koji je konstanta – vrijednost 1,6 milijuna dionica sadašnjih vlasnika će padati i oni će trpjeti goleme gubitke, dokle god strateški partner plaća novu emisiju dionica u rasponu cijena od 25 do 100 kuna

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Kolika je stvarna vrijednost "Jadroplova"? Tog podatka nema u javnom pozivu.

– Neto vrijednost tvrtke dobijemo kad od ukupne tržišne vrijednosti imovine oduzmemo ukupne obveze tvrtke. Kad se u financijskom izvješću "Jadroplova" za prvu polovinu 2021. godine knjigovodstvena vrijednost brodova i nekretnina zamijeni njihovom tržišnom vrijednošću, dobije se ono što pitate: tržišna vrijednost sadašnje ukupne tvrtkine imovine iznosi oko 467 milijuna kuna (73 milijuna dolara). Oduzmimo ukupne obveze u iznosu od 320 milijuna kuna (50 milijuna dolara) i dobit ćemo današnju stvarnu neto vrijednost tvrtke ili stvarnu vrijednost temeljnoga kapitala koja iznosi 146 milijuna kuna (23 milijuna dolara). Podijelimo to na 1,6 milijuna postojećih dionica i dobit ćemo stvarnu današnju vrijednost jedne dionice "Jadroplova", koja bez dokapitalizacije iznosi 89,40 kuna…

A nove dionice nude po 25 kuna?!

– Eto, postaje jasnije! Dakle, već sadašnja stvarna vrijednost dionice "Jadroplova", koja će rasti dnevno u idućih godinu dana, do iznosa od 196 kuna – što ćemo još objasniti – trostruko je veća od minimalne cijene tražene u javnoj ponudi za dokapitalizaciju. Koja će nam još donijeti i novog većinskog vlasnika 55 posto "Jadroplova". Prema kriterijima javnog poziva, i to će se smatrati uspješnom dokapitalizacijom, što je nedopustivo.

Odakle vam te projekcije budućih zarada i vrijednosti dionica?

– Brodarsko tržište doživljava bum koji će, sasvim izvjesno, trajati više od godinu i pol dana. "Jadroplov" će, po vrlo umjerenoj projekciji, za dvanaest mjeseci ostvariti operativnu zaradu od 190 milijuna kuna (30 milijuna dolara). Umjerena projekcija bazira se na prosječnom dnevnom prihodu od 22.000 dolara po svakom od pet brodova – iako su dnevne vozarine (najamnine) danas čak i po 30.000 dolara – uz 5400 dolara operativnih troškova po brodu dnevno i 360 dana uposlenja.

I kada sve to uguramo u kalkulator, što ispadne?

– Kad se od operativne zarade od 30 milijuna dolara odbije otplata dospjelih glavnica kredita od oko 6,25 milijuna dolara i kamate od oko 2,5 milijuna dolara, dobije se neto operativna zarada od 21 milijun dolara ili 135 milijuna kuna. Ona će povećati stanje novca na računu tvrtke za 135 milijuna kuna, dok će otplata glavnice smanjiti dug bankama za 6,25 milijuna dolara ili 40 milijuna kuna.

To će – bez dokapitalizacije – dovesti do povećanja neto vrijednosti tvrtke u iznosu od 175 milijuna kuna, na iznos od 320 milijuna kuna (52 milijuna dolara) ili 196,4 kune po dionici.

Pa to je gotovo 200 kuna: osam puta više od najniže cijene od 25 kuna koju traže u dokapitalizaciji!

– Jasno! Zato se i postavlja pitanje po kojoj je onda logici nekomu omogućeno stjecanje 55 posto udjela u "Jadroplovu", koji danas vrijedi 146 milijuna kuna, a za godinu dana će – bez dokapitalizacije – vrijediti 320 milijuna kuna, i to za ulog od 50 milijuna kuna dokapitalizacije?!

---

image
Zgrada Jadroplova
Ante Cizmic/Cropix
---

Da, već smo spomenuli da će strateški partner dobiti natpolovičnu većinu tvrtke...

– Točno... Ulagači prolaze savršeno: dva milijuna dionica strateškog partnera, koje je platio po 25 kuna, već istog dana vrijede 53,98 kuna po dionici. To znači da je uplatom 50 milijuna kuna strateški partner automatski dobio vrijednost od 108 milijuna kuna i ostvario zaradu od 58 milijuna, koliko iznosi gubitak sadašnjih vlasnika. Povrh toga, ulagač preuzima i vlasničku kontrolu nad tvrtkom.

Najizravnije moguće: za godinu dana strateški partner imat će vrijednost od 204 milijuna kuna, što je prije godinu dana, odnosno danas, platio 50 milijuna kuna, stekavši i apsolutnu većinsku kontrolu nad tvrtkom, uz zaradu od 154 milijuna kuna.

Što gube država i mali dioničari?

– Gubitkom u iznosu od 154 milijuna kuna, država kao vlasnik 70 posto kapitala gubi 114 milijuna kuna, a mali dioničari 40 milijuna kuna. Postavlja se pitanje: kako država – bez čijih bi jamstava od 125 milijuna kuna i nepovratne pomoći od 13 milijuna "Jadroplov" odavno nestao – na svoju i štetu malih dioničara pristaje da navodnom strateškom partneru omogući da dokapitalizacijom od 50 milijuna kuna ostvari zaradu od 150 milijuna i stekne većinsko vlasništvo u tvrtki?

Za 50 milijuna kuna novog kapitala najavljuje se da će ići u gradnju nekoliko novih brodova na Dalekom istoku. Kako to komentirate?

– Teško... S 50 milijuna kuna ili 7,8 milijuna dolara, "Jadroplov" može samo ponovno kupiti brod "Bene", star 20 godina, koji su prodali početkom godine za 5,125 milijuna dolara, a čija je cijena u proteklih osam mjeseci porasla na najmanje 7,8 milijuna dolara. Isto tako, tvrtka nema mogućnosti dobiti ikakav kredit za gradnju tih brodova jer je cijela imovina tvrtke pod hipotekom.

Ali, s čistom operativnom zaradom od 21 milijun dolara u idućih godinu dana – koja se prešućuje, vjerojatno zbog toga što se ostvaruje i bez dokapitalizacije – gradnja jednog, a ne nekoliko novih brodova na Dalekom istoku, bila bi moguća.

Kolika bi onda trebala biti tražena cijena za nove dionice? I zašto izdaju baš dva milijuna dionica?

– Da bi se ovakav model dokapitalizacije mogao smatrati uspješnim i da bi se otklonile bilo kakve špekulacije u namjere Uprave i strateškog partnera, minimalnu prihvatljivu cijenu novih dionica trebalo bi promijeniti s 25 na barem 100 kuna. I u tom slučaju sadašnji vlasnici gube 86 milijuna kuna, ali tada u tvrtku ulazi respektabilni iznos od 200 milijuna kuna ili 31 milijun dolara, uz normalan rizik strateškog partnera i mogućnost gradnje novih brodova u hrvatskim ili dalekoistočnim škverovima. Ako je Uprava doista toliko kvalitetna, kao što navodi u memorandumu, mogao bi se pronaći partner koji će novu dionicu platiti 100 kuna...

Nije se teško sjetiti vremena kad je dionica vrijedila 850 kuna…

– To je bilo 2007. godine: "Jadroplov" je tada vrijedio 302 milijuna dolara, a cijena dionice na Zagrebačkoj burzi dostigla je iznos koji navodite. Tada je tvrtka s vlastitih 100 milijuna dolara krenula u izgradnju tri nova i nabavu dva polovna broda, na što je potrošeno 195 milijuna dolara. Krajnji je rezultat tog pothvata činjenica da je 2019. godinu "Jadroplov" završio s negativnom vrijednošću temeljnoga kapitala u iznosu od 7,8 milijuna dolara. Dakle, u "Jadroplovu" je od 2007. do danas izgubljeno 280 milijuna dolara, najvećim dijelom zbog katastrofalnih investicija, a ne zbog krize tržišta.

Kako tumačite činjenicu da predstavnici sadašnjih vlasnika – države i malih dioničara – dakle, Skupština, pa onda i Nadzorni odbor, odobravaju ovakav model dokapitalizacije?

– Bojim se da ovo prolazi ispod radara sadašnjih vlasnika, a radi se o tektonskim promjenama vlasničke strukture i velikim novčanim iznosima. Mislim da sadašnji vlasnici, u prvom redu država, moraju preispitati tko je, kako i na temelju kojih argumenata odobrio ovakav model dokapitalizacije. Moraju znati koliko "Jadroplov" danas stvarno vrijedi i koliko će vrijediti najmanje za još godinu dana, i postoji li uopće potreba za dokapitalizacijom ili je bolje da država svoj dio, koji će za godinu dana vrijediti 237 milijuna kuna, proda ozbiljnom strateškom partneru za, recimo, 200 milijuna kuna ili 170 kuna po dionici.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Fedja Klaric/Cropix Ante Cizmic/Cropix
Ante Cizmic/Cropix
Zgrada Jadroplova
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/jadroplov-se-daje-za-sitnis-gube-drzava-i-mali-dionicari-a-novi-ce-vlasnik-napuniti-kesu-1120705 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=edd3a7a2e3a15f959d570485b245ef17426f8e59 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98%E2%80%98Jadroplov%E2%80%98+se+daje+za+sitni%C5%A1%2C+gube+dr%C5%BEava+i+mali+dioni%C4%8Dari%2C+a+novi+%C4%87e+vlasnik+%E2%80%98napuniti+kesu%E2%80%98%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fjadroplov-se-daje-za-sitnis-gube-drzava-i-mali-dionicari-a-novi-ce-vlasnik-napuniti-kesu-1120705 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fjadroplov-se-daje-za-sitnis-gube-drzava-i-mali-dionicari-a-novi-ce-vlasnik-napuniti-kesu-1120705 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bivši direktor Zvonko Toula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
BiznisBivši direktor Zvonko Toula

‘‘Jadroplov‘ se daje za sitniš, gube država i mali dioničari, a novi će vlasnik ‘napuniti kesu‘‘

Piše Damir Tolj
17. kolovoza 2021. - 16:21

O najavljenoj dokapitalizaciji splitskog "Jadroplova" – izdaje se dva milijuna novih dionica, najniža prihvatljiva cijena je 25 kuna za svaku, što bi poznatoj brodarskoj tvrtki iz Splita trebalo donijeti barem 50 milijuna kuna novoga kapitala – razgovarali smo sa Zvonkom Toulom.

Svojevremeni predsjednik Uprave i njezin član, čovjek koji je dvadeset godina vodio tvrtkine financije i bio njezin predstavnik u Londonu, ukratko, dugogodišnji poznavatelj suštinskih prilika u "Jadroplovu", tvrdi da ponuđeni model dokapitalizacije treba spriječiti jer je štetan za poduzeće i njegove sadašnje vlasnike – državu i male dioničare.

A vremena je premalo, još koji dan, budući da javni poziv ulagačima završava 20. kolovoza.

Kako to da Uprava odlučuje o budućim vlasničkim odnosima: k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:57