23408833
KRALJICA SPIZE

Povrće koje je simbol jeseni jedno je od najzdravijih što nam priroda nudi. Iskoristimo ovo vrijeme da što više uživamo u njegovim blagodatima

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ nastao u suradnji s TOMMY-jem
Foto /Shutterstock
18. rujna 2022. - 00:00

Bundeva? Da, ali buča. A, tikva? Da, i to! Kako god je zvali (mi ćemo je zvati tikvom), ovo povrće je po hranidbenoj vrijednosti i dijetalnoj važnosti među prvima. Bogata je vitaminima, ima kalijevih soli i željeza, te šest puta više pektinskih tvari nego jabuka i cikla. I, što je najvažnije, meso joj je posebnog okusa. I to onog slatkog, koji posebno dođe do izražaja ako se tikva peče.

No, tikve, bundeve ili buče mogu se pripremiti kao varivo, mogu poslužiti kao umaci, dodaci musaki, mogu se kuhati, peći, stavljati u savijače… A sjemenke su im posebna (zdrava) priča.

Zanimljivo je i to što je tikva zdrava i zbog toga što se smatra prirodnim ekološkim proizvodom koji ne prihvaća umjetna gnojiva ni druga kemijska tretiranja, nego samo prirodnu gnojidbu. Glavna ulogu u ovoj našoj zdravoj priči koju pletemo zajedno s partnerom "Tommyjem" jest hokaido tikva. Nju možete svježu i domaću pronaći na policama "Tommy" prodavaonica, jer upravo "Tommy" zna da volite – zdravo.

A, ova tikva porijeklom iz Japana (nazvana po jednom od otoka Zemlje izlazećeg sunca) itekako je zdrava.

Izvrsna je za slatka i za slana jela, odlično pristaje kao dodatak, ali i kao glavno jelo, puna je vitamina, minerala, vlakana, pa je zbog toga nazivaju kraljicom tikava u Japanu. Otkad se počela konzumirati i kod nas, popularnost ovoj okrugloj tikvi raste sve više.

Hokaido tikve bogate su vitaminima B1, B2 i B6 koji vraćaju energiju, kalij je zaslužan za dobar rad srca, a zajedno s fosforom izvrsna je kombinacija za kosti i važno je da se kora ne baca već priprema zajedno s "mesom".

I ona, kao i sve ostale tikve, ne podnose tako lako umjetna gnojiva, te je zbog takvog prirodnog rasta i sazrijevanja posebno pogodna u prehrani djece, sportaša, starijih ljudi i onih koji se oporavljaju od bolesti. Dobro je koristiti je i kao dijetalnu namirnicu, jer sadržava 90 posto vode, vlakna i minerale, a ujedno daje osjećaj sitosti. Lako je probavljiva pa je mogu konzumirati i osobe s probavnim smetnjama.

U tikvi je omjer zastupljenosti mikronutrijenata tako usklađen da odgovara organizmu poput cjelovite namirnice. Sadrži kalcij, kalij, fosfor, magnezij, selen, cink, željezo, mangan, beta karoten, dio kompleksa vitamina B i vitamin E (osobito u sjemenkama).

Zbog sadržaja vlakana posebno potiče peristaltiku crijeva, vezuje na sebe masnoće iz hrane, te ne izvlači vodu iz organizma zbog velike količine vode, pa je posebno pogodna ako je možemo koristiti u obliku soka.

Čuvar je prostate zbog sadržaja selena i cinka (sjemenke!), pa se preporučuje muškarcima. Stimulira rad štitnjače i gušterače, jača imunosni sustav, sudjeluje u detoksikaciji organizma, a posebno štetnog LDL kolesterola. Blagotvorno i smirujuće djeluje na živčani sustav.

Može se pripremiti kao kašica, juha, kolač i marmelada, a sjemenke se, sušene ili lagano popržene, mogu konzumirati kao zdrava hrana. Tikva se može peći poput krumpira, pržiti kao pomfrit ili dodati u juhu poput mrkve.

____________________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Tommyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 12:23