Overlay
najljepši mirisi

Ženstveni, zreli i zavodljivi: ovo su parfemi u koje ćete se zaljubiti, kao stvoreni su za jesen i zimu - ali i za poklone...

Piše Hana Perković
2. prosinca 2021. - 13:14

Kasna je jesen, parkovi su preliveni toplom paletom boja, lišće na vjetru drhti poput plamičaka, zemlja je natopljena kišom. Za razliku od lepršavih i energičnih voćnih i cvjetnih nota koje se još ponegdje povlače kao trag odbjeglog ljeta, sa sve kraćim i hladnijim danima došlo je vrijeme za mirnije, opojne mirise, tople i umirujuće poput šalice vruće čokolade u omiljenom kafiću nakon napornog dana. Jesenski mirisi su ženstveni, zreli i zavodljivi.

U nastavku su prijedlozi novih parfema idealnih za ovo doba godine.

Gucci, Fading Autumn

Jesen kao da vas je okrznula u prolazu... Ove prepoznatljive bočice obiluju sastojcima iz takozvanog "alkemičareva vrta", a mnogi ih opisuju kao olfaktivno putovanje u Galiciju na sjeverozapadu Španjolske, ili pak kao miris kasnog rujna na obali Jadrana. Miris asocira na mediteransku šumu posutu kapljicama kiše, tlo prekriveno borovim iglicama, uz postojane drvene note, zemljani dodir pačulija i dašak začinskog bilja. Ovaj je parfem jednostavan, osvježavajući i prirodan, ali nipošto dosadan.

Diptyque, Orpheon

Puderaste note ovog parfema odišu čistoćom. Modre bobice kleke zaslužne su za njegovu balzamičnost, a sa srcem od opojnog jasmina i podlogom od cedrovine, pikantnih začina i vanilije, ovaj miris je sofisticiran, inspiriran atmosferom noćnog bara na pariškom bulevaru u kojem su osnivači ovog mirisnog brenda tijekom 60-ih godina prošloga stoljeća provodili sate i razmjenjivali ideje.

Comme des Garcons, Rouge

"Rouge" je opojan i odvažan miris, isprva svijetao i jedar, dok se na koži pretvara u skladnu zemljanu i drvenu aromu tamjana isprepletenog s biljnim korijenjem. U njegovu formulu utkani su ružičasti papar i indonezijski đumbir, sastojci zaslužni za blistav prvi dojam, dok je njegova svježina rezultat zemljastog mirisa svježe narezane cikle, uz dodatak egipatskog geranija i mente. Za dubinu ovog mirisa i njegovu mošusnu, slatkastu završnu aromu, zaslužan je moderan i topao, jantarni miris cvijeta bijelog bušina.

Maison Margiela, Autumn Vibes

Kreatori linije "Replica" nastoje pretočiti vlastite uspomene u jedinstvene i nostalgične mirise te ih u jednostavnim staklenim bočicama podijeliti s drugima. "Autumn vibes" u sjećanje priziva šetnju šumom kroz mirisni eter cedrovine i mahovine. Ovaj nenametljiv, kašmirast miris nudi odmak i od najtmurnijih jesenskih dana provedenih za računalom, a sivi betonski pločnik pretvara u jarko crvenu stazu od otpalog javorova lišća.

l'interdit, Givenchy

"L'interdit", što na francuskom znači "zabranjen", možda postane vaša slatka tajna, zabranjeno voće za sve znatiželjnike. Riječ je o nešto slađem i svjetlijem parfemu, s dominantnim akordima bijeloga cvijeća naranče, jasmina i egzotične tuberoze, uz visoke note kruške i bergamote, nezaobilazne tonove pačulija i citrusa, ali i ugodnu podlogu vanilije i jantara. Ovaj dominantan i iskričav miris idealan je za jesen i vrlo postojan, i sasvim sigurno popravlja raspoloženje.

Aerin, Evening Rose

Ovaj je parfem idealan za noćni izlazak u visokim potpeticama i elegantnom kaputu. Spoj bugarske ruže i bogatih nota kupine i konjaka intrigantan je i privlačan, osobito u ovoj kombinaciji, gdje je nadopunjen luksuznim tamjanom i raskošnim jantarom. Nježan trag ružinih latica ostaje na koži i dugo nakon nezaboravnog izlaska.

Jo Malone Dark Amber and Ginger Lily

Ovaj parfem obilježen je visokim notama đumbira, indijskog kardamona i ružičastog papra, a svježinu mu pružaju nježne latice lokvanja, orhideje, jasmina i ruže. Sve to na podlozi od sandalovine, crnoga jantara, pačulija i kože. Ovaj je miris opojan, topao i začinjen, a na koži poprima određenu mekoću i kremastost. Savršen za večernji izlazak. 

Molton Brown, Milk Musk

"Milk Musk" neki opisuju kao šalicu toplog mlijeka sa šećerom i vanilijom. To je ugodan i umirujući miris, nadopunjen kruškom, mošusom i obećanjem kremaste udobnosti. Ovaj bogati miris je mekan, ali ne i puderast, a mir koji evocira njegovi ljubitelji uspoređuju s bezbrižnim nedjeljnim jutrom provedenom u krevetu.

Vanilla Diorama

Diorov novi parfem spada u gurmanske mirise, topla kombinacija vanilije i naranče miriše gotovo jestivo, poput slatkog kolača uz malo citrusa. Miris nije presladak budući da mu kakao u podlozi dodaje malo gorčine, a vanilija, rum i meke začinske arome miješaju se u puderaste note i nejasan dimni trag duhana.

Pratite Stil i na Instagramu!

19. travanj 2024 06:41