biznis u torbici

Upoznajte poduzetnicu čije torbice obožavaju žene diljem Balkana, ali i Anamarija Asanović, Andrea Šušnjara i Žanamari: ‘Posao sam pokrenula iz svoje garaže, a najviše klijentica imam iz Splita‘

Piše Vinko Paić
Foto Ante Cizmic/Cropix
30. rujna 2021. - 09:54

Najnovija kolekcija torbica s potpisom My Lovely Bag naišla je na simpatije nježnijeg spola, baš kao i svaka dosad. O uspjehu ovog regionalnog branda dovoljno govori podatak da na društvenim mrežama ima preko 350 tisuća poklonika. Iza torbica koje žele imati mnoge djevojke i žene stoji uspješna poduzetnica Marija Perić s kojom smo razgovarali za nedavnog ljetnog partija Woman in Adria by Somersby koji se održavao u Splitu.

Ćakulu smo, naravno, obavili uz dobro rashlađen Somersby, poznati cider koji se u Hrvatskoj u bočicama proizvodi i izvozi diljem svijeta. Zbog svojeg je sastava savršeno piće za druženje s prijateljima u ljetne sutone i tople večeri, ali i idealna osvježavajuća alternativa u svim ostalim prilikama. Izbora ima za svaki ukus - jabuka, lubenica, kruška ili borovnica.

image
Ante Cizmic/Cropix

Kako ste započeli vašu poslovnu avanturu?

Bila sam tri i pol godine zaposlena u računovodstvu jedne tvrtke u Tomislavgradu kada sam odlučila uz taj posao baviti se i torbicama, isključivo kao hobi. Iduće četiri godine istovremeno sam radila dva posla. Tvrtku sam osnovala 2013. godine.

Je li bilo teško donijeti odluku da pokrente vlastiti posao?

S torbicama mi je krenulo i bilo je naprosto nemoguće raditi dva posla odjednom. U svom poduzeću imala sam deset zaposlenika i rekla sam ako njima mogu dati plaće mogu i sebi. Naravno da je to bio veliki izazov, ali tržište je to tražilo. Baš iz Hrvatske sam imala dosta ponuda i upita pa je bilo logično registrirati tvrtku kako bih mogla raditi izvoz na druga tržišta. Inače, sve je krenulo iz moje kuće, točnije garaže. Ta se prostorija s vremenom samo nadograđivala, sad je poput male tvornice.

Kako su dame saznale za vaše torbice?

Najviše preko društvenih mreža, a naravno i usmenom predajom. Prvi korak bio mi je da otvorim stranicu na Facebooku. Nisam stvarno očekivala da će se uskoro dogoditi toliki 'boom' i da ću zaposliti čak deset djelatnica.

Koliko danas imate zaposlenika?

U ovom trenutku ih imam 25.

image
Ante Cizmic/Cropix

Kako je poslovati u doba pandemije? Je li potražnja za torbicama pala?

Nažalost, bila sam primorana dati nekoliko otkaza što mi nikako nije drago. Nakon što je završio prvi lockdown krenuli smo se malo-pomalo vraćati.

S obzirom da su vam torbice popularne u čitavoj regiji jeste li razmišljali o tome da tvrtku preselite iz Tomislavgrada?

Nisam. Tvrtka ostaje tamo. A kad netko želi nešto do čega mu je stalo nije mu bitno odakle dolazi, već kako da dođe do tog proizvoda.

Gdje se vaše torbice mogu pronaći u Splitu?

U City Centru i Mall of Split.

Jesu li Splićanke izbirljive?

One su moje nadraže klijentice i najmnogobrojnije. Od samog početka najviše klijentica imam baš iz Splita. Prate moj rad i cijene unikatnost. Kad god dođem u Split uvijek na djevojkama vidim desetine svojih torbica.

Nose li ih i neke poznate osobe?

Jako puno. Andrea Šušnjara iz Magazina, Žanamari Lalić, Anamarija Asanović, Renata Lovrinčević... Sve su to i moje drage prijateljice.

Jesu li torbice pristupačne cijenom? Može li ih svaka žena priuštiti?

Cijene se kreću između 300 i 400 kuna. Mislim da je korektna. U tu je cijenu uistinu uloženo puno ljubavi, truda, rada i ženske pozitivne energije.

Udati ste i majka dvoje djece. Kako balansirate između privatnog i poslovnog života?

Posao mi je u obiteljskoj kući i to je jedna prednost jer mogu biti uz supruga i djecu ako im nešto zatreba dok radim. Djecu također polako uključujem u svoj posao, često mi pomažu. Želim da shvate kako u životu mogu postići sve što žele isključivo radom i disciplinom.

Čime vam se bavi suprug?

Ima poduzeće koje se bavi PVC aluminium stolarijom.

Slažete li s poznatom izrekom da iza svakog uspješnog muškarca stoji i uspješna žena?

Apsolutno! I važno je da iza takve uspješne žene stoji muškarac koji je ne koči.


Sadržaj nastao u suradnji sa Somersby ciderom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:16