Overlay
predivni dezeni

Njene radove nosite, gledate, a na nekima i sjedite: dizajnerica tekstila Martina Banožić objasnila nam je zašto je tkanina puno više od dekoracije

Piše Olgica Ivić Grizelj
Foto Biljana Blivajs/Cropix
27. studenog 2021. - 13:16

- Tkanine imaju jako bitnu ulogu u svakom interijeru. Oplemenjuju ga i daju jednu dozu luksuza i umjetnosti te su više od same dekoracije, kazala nam je dizajnerica tekstila i zidnih tapeta Martina Banožić iz Zagreba. Jedna je od rijetkih u nas koja je ostvarila svoj san ili san mnogih maštovitih ljudi koji uvijek traže neki 'svoj' ili poseban dezen kakav bi htjeli u svojem domu, a ne mogu ga pronaći. A Martina nam dalje priča o važnosti tekstila.

- Sa svim svojstvima i certifikatima koje ima, uloga tekstila nije samo dekorativna već i funkcionalna. Prilikom odabira tkanine bitno je da se zna namjena i što se s njome želi postići kako bi odabir bio lakši, jer kako sam spomenula specifikacije se mijenjaju zavisno o namjeni. Što se dezena tiče, treba ići samo hrabro, odabirom prave boje i veličine dezena može se dobiti zanimljiva komponenta u prostoru koja vam neće tako brzo dosaditi, priča Martina Banožić.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Završila je dizajn tekstila u Zagrebu. Nakon toga je počela raditi u 'Croati' kao dizajner tekstila, a zatim u 'Galileu'.

- Kroz ta iskustva sam upoznala sebe kao dizajnera i shvatila da bi kreiranje dezena za tapete i tekstil u svrhu opremanja interijera bio idealna platforma za razvoj mog likovnog stila. Tada nisam razmišljala o stvaranju vlastitog brenda, već sam se povezala kroz suradnje sa inozemnim brendovima koji proizvode tapete i tkanine i radila sam dizajn za njihove kolekcije. To su talijanski 'Ambientha', nizozemski Behangfabriek, kao i Fabrickbank.

Ali, kako nam život nekad donese nepredviđene situacije, tako se i Martina našla odjednom bez posla.

- Nakon što su uslijedila dva otkaza u periodu od šest mjeseci, na proljeće 2019. sam se osamostalila kroz suradnju s francuskom print agencijom 'Mitwill', koja dizajnira i printa tekstil u velikim količinama za gotovo cijelo EU tržište. Neki od njihovih klijenata su 'Inditex', 'Reserved', 'Betty Barkly', 'Mango'... S njima i dalje surađujem te sam za njih u više od dvije godine napravila preko 400 dezena, a neki su se našli na spomenutim brendovima i onima manje poznatim kod nas.

image
privatni album

Dobro iskustvo s ovim poslovima mladu je dizajnericu potaklo na nove korake.

- To iskustvo me ohrabrilo i pripremilo na sve što poduzetništvo nosi. Krajem 2019. sam donijela odluku da želim napraviti kolekciju printanih tkanina koje će se moći naručiti po mjeri i biti prilagođene željama klijenta, može se izmijeniti boja i dimenzija uzorka. Obrt sam otvorila prošlo ljeto, a kolekciju tekstila sam predstavila na proljeće ove godine.

Martinu pitamo i o procesu rada, idejama i svemu što prethodi realizaciji i proizvodu koji postane neka lijepo dezenirana tkanina.

- Proces rada uglavnom započinje istraživanjem teme koja mi se sviđa i skiciranjem. zatim slijede pokušaji realizacije ideje ručno raznim tehnikama, a finalna obrada je prilagodba dezena u grafičkim programima i priprema za tisak. Često me inspiriraju apstraktni motivi sa područja tekstila, ilustracije, iz prirode i trudim se da nekako svoj stil prenesem u stvaranje kolekcija, poštujući trendove ali ne na račun kreativnosti i eksperimenta.

S obzirom na domaću tekstilnu industriju, zanimljivo je znati i gdje se Martinine ideje realiziraju.

- Tkanine printam u Varaždinu, sigurno ste čuli za 'Grafko Caspar'. Imaju veliki izbor materijala i jako su fleksibilni po pitanju količina jer nemaju minimalne narudžbe. Nažalost takvih u Hrvatskoj nema puno, pa ostale materijale koji mi trebaju printam u Njemačkoj.

A kako bira materijale?

- Odabir i nabava materijala je priča za sebe. Tkanine trebaju imati određene specifikacije, testove i certifikate ovisno o namjeni. Tako da je trebalo vremena da se pronađu dobavljači koji zadovoljavaju sve uvjete, a pritom da printaju na zahtjev, tzv 'print to order'.

image
martina banozic.

Zanimljivo je znati da je upravo Martina Banožić osoba koja na neki način može realizirati naše želje i omogućiti nam tkaninu za dom kakvu bismo željeli.

- Naručivanje funkcionira tako da se prvo razrade želje klijenata, radi se i vizualizacija po potrebi. Recimo odlučili ste se za tapetu, i sad taj motiv želite na tekstilu. Prvo dogovorimo da li se treba mijenjati boja ili dimenzija motiva, jer npr želite da je dezen sitniji na tekstilu nego na tapeti. Kada smo to dogovorili, birate bazu koju želite. Za presvlačenje namještaja vam nudimo tzv. 'performace linen', to je čvrsti i izdržljivi poliester otporan na habanje koji imitira lan. Za jastučnice i zavjese je preporuka mješavina lana i pamuka, 250 grama. A ako pak želite povezati interijer sa recimo vrtnom garniturom, nudimo vodootporni poliester. Nakon što ste odabrali materijal, i dezene slijedi... proizvodnja.

Da bi dočekali tkaninu koju želite, nije potrebno ni puno vremena. Vrijeme izrade i dostave na području Hrvatske je 10 do15 radnih dana.

A da ne bi bilo da su u 'postolara najlošije postole', zanima nas da li Martina u svojem domu ima tkanine koje je sama dizajnirala i kakvi su ti dezeni.

- Ja volim jako jednostavne, ali efektne dezene, grafičke i teksturirane motive. Imam u stanu nekoliko jastučnica sa svojim dezenom, a tapeta će morati pričekati izlazak iz podstanarskog stana, kaže nam na kraju mlada dizajnerica i otkriva kako ima puno planova dezeniranja za budućnost, najprije jastučnice, a na koncu i vodootporne zidne tapete.

Pratite Stil i na Instagramu!

20. travanj 2024 03:14