Overlay
budite u điru!

Najveći trendovi u muškoj modi: odavno nismo vidjeli ovako maštovite i hrabre ideje, usudite li se poslušati prijedloge dizajnera i odjenuti suknju?

Piše Marija Mlačić
Foto Burberry, Sacai, Khris Joy
16. studenog 2021. - 18:28

Apres ski

Kroz protekle dvije sezone na revijama muške mode vidjeli smo veliki broj nosivih kolekcija. Funkcionalna moda najbolje se očitovala u brojnim sportskim komadima, a ove godine među njima su dominirali odjevni predmeti koji nalikuju skijaškima. Kod MSMG-a su dizajneri taj novi trend inkorporirali odabirom materijala koji su bili mahom nepromočivi. Fendi je otišao korak dalje i uz najlonske jakne, kreirao i prave skijaške hlače, dok su Dolce i Gabbana najdoslovnije prigrlili snježnu modu i dizajnirali odijela za boardanje te ponudili asesoar kao stvoren za apres ski tulume.

60-e

Retro stil je postao gotovo neizostavna tema svakog tjedna mode. Trendovi se ciklički vraćaju i pitanje je samo koji će dominirati tom sezonom. Ove jeseni nas tako raduje povratak mode ranih 60-ih. Hermesovi modeli su izgledali kao da su izašli iz scena Godardovih filmova u bijelim košuljama, uskim kravatama, pletenim prslucima i brižljivo krojenim odijelima.

Ključni komadi za ostvariti ovaj trend su baloneri koji se nose u svim bojama i dužinama i polo majice koje su forsirali svi dizajneri, ali ponajviše Prada. Nismo mogli ne primijetiti ni beretke kod Diora koje inače rijetko viđamo na muškim revijama.

Koža

Kožne jakne i hlače nam nisu tolika novina kada su u pitanju jesenski i zimski trendovi. Dio dizajnera ih u svojoj ponudi ima gotovo svake godine. Ono što ipak nismo navikli vidjeti je tako velik broj kožnih komada i u takvoj dominaciji. Kod GmhB-a, koža se nosiła od glave do pete, crne kožne hlače, kombinirali su s brojnim remenjem i košuljama te naposljetku kožnim balonerima i cipelama, sve u istoj boji. Ako je za vas toliko kože ipak malo previše odaberite barem jedan komad, a ove godine ključni će definitivno biti dugi kožni Matrix kaputi.

Pidžama za vani

Dvodijelne svilene pidžame smo na revijama znali vidjeti mnogo puta, ali obično je bila riječ o ženskim kolekcijama. Ove sezone su ih dizajneri mahom uveli i u svijet muške mode. Svi od Fendija do Prade ponudili su svoje inačice kućne odjeće redizajnirane za izlazak vani, a najbolji primjer dao je Dries Van Noten sa zanimljivim uzorcima i šarolikim izborom.

Suknje i kiltovi

Već smo pisali o tome kako suknje, haljine i kiltovi nisu više rezervirani samo za muškarce koji bi se mogli opisati kao modni ekscentrici već postaju dio nosive mode. Revije za jesen i zimu to samo dokazuju s velikom ponudom u stilovima i krojevima.

Louis Vuitton je prikazao haljine koje su izgledale kao stvorene za odlazak na avanturu kombinirane uz velike putničke ruksake kao iz 30-ih godina prošlog stoljeća, dok smo kod Burberryja vidjeli sportske varijante dugih suknji uz bejzbol jakne. Dries Van Noten je najbolje pokazao koliko svakodnevnima smatra uniseks modu svojim normcore tunikama.

18. travanj 2024 16:36