Overlay
maksi efekt

Monika Sablić ima zanimljivu kolekciju: dizajnerica nam je ispričala sve o svojim glamuroznim komadima te otkrila zašto je baš ona u ulozi modela

Piše Olgica Ivić Grizelj
Foto Ivan Gudić
24. studenog 2021. - 14:17

Umjetnost i moda uvijek su nekako blizu. Moda često teži biti lijepa i bezvremena, kakva je i umjetnost. A umjetnost opet često pronalazimo u modi, kad dizajneri osmisle nešto što će trajati zauvijek. Tragom te "veze" krenula je i splitska modna dizajnerica Monika Sablić, kad je odlučila svoju najnoviju zimsku kolekciju snimiti baš u jednom umjetničkom ateljeu. Ovaj put u ateljeu splitskog umjetnika Matka Trebotića.

Atelje je u pravilu mjesto koje nas privlači, rado bismo zavirili unutra i vidjeli u kakvom prostoru radi neki umjetnik, a Monika Sablić nam sva zadovoljna govori da ona obožava slike Matka Trebotića, pa kad joj je prijateljica predložila da se najnoviji editorijal snimi baš tamo, naravno da je bila oduševljena idejom.

- Ne znam kad je netko snimao kolekciju u takvom prostoru, kaže Monika i dodaje - pitali smo ga i on je pristao, a jedini uvjet su bile maske, što nam, naravno, nije bio nikakav problem.

image
Ivan Gudić

I kao što vidite na fotografijama, u ateljeu je kolekcija snimljena samo s jednim jedinim modelom - Monikom Sablić. Tako vidimo Moniku u šest izdanja i složili smo se s njezinim mišljenjem da nitko ne zna prezentirati njezine kreacije bolje od nje same.

- Kad god sam model svojim kreacijama, uvijek dobijem najbolji "feedback" - kaže nam dizajnerica i napominje da se već na neki način i umorila u ovih deset godina, malo joj je i dosadilo, ipak ne puno... Ali što će, veli  dizajnerica, ona je profesionalac, pa kad ljudi vole vidjeti njezine kreacije na njoj, ona će im to i priuštiti.

I kao što je vidljivo na fotografijama, najnovija zimska kolekcija Monike Sablić sastoji se od četiri kompleta, sakoa s hlačama, zapravo o četiri odijela i dva sakoa od šljokica. Šest komada koji se mogu savršeno kombinirati, razdvajati i nositi s drugim odjevnim predmetima. Mala, ili kako kaže dizajnerica, "mini kolekcija" koja nije revijska, to je samo prilagodba situaciji kad zbog pandemije nema modnih revija pa se kolekcija predstavlja u novinama i na televiziji. A mi je, evo, predstavljamo čitateljima.

image
Ivan Gudić

- Moje prijateljice i klijentice su, naravno, već vidjele kolekciju i oduševljene su, već su naručile svoje primjerke. Već se kod nas šije naveliko. Sve im se sviđa, posebno jedna od ljubičastog brokata s naglašenim strukom, a šljokičasti posebno, čak sam i jedan ostavila za sebe - govori Monika i nastavlja da su ti šljokičasti zaista posebni i svima se sviđaju. 

Pitamo dizajnericu jesu li to oni pravi komadi na "najluđu noć", doduše ni ovo Silvestrovo neće zbog pandemije biti baš najluđe, ali svejedno, zimska kolekcija Monike Sablić podignut će samopouzdanje svake žene koja se odluči za neki komad.

- Ovi šljokičasti su baš za blagdane pred nama ili za pravu "disco queen" damu, šljokice plus broševi. To je idealno za nadolazeće dane blagdana. Mogu se kombinirati na fine hlače, ali i na jeans. Jako cool izgledaju. Malo su pomaknuti, za razliku od ovih drugih sakoa koji su više klasični. Imamo puder-roze šljokice i lila šljokice - nabraja dizajnerica i pojašnjava nam da su ta dva svjetlucava modela nastala i u suradnji sa Sandom Bekavac, splitskom dizajnericom nakita.

image
Ivan Gudić

- Obožavam njezin nakit! Zato sam joj odnijela jedan šljokičasti sako i ona je to ukrasila svojim broševima, stavila u izlog i svi se hvataju za taj komad. Svi su oduševljeni.

Ona četiri modela sakoa pak nose malo drukčiju priču od ovih šljokičastih. Oni su rađeni od brokata i američkog satena. O ljepoti brokata znamo, a dizajnerica nas upućuje u kvalitetu i prednost ove druge tkanine. Kaže da je riječ o materijalu između svile i satena, a tekstura mu je, veli, savršena.

I lani je Monika imala kolekciju od brokata koja je izazvala savršene reakcije, ali tvornica u Italiji kod koje je nabavljala tu finu tkaninu je propala, pa je dizajnerica pomalo bila zatečena. Željela je opet ići u tom smjeru, a za cijelu ovu zadnju modnu priču zaslužna je pak prijateljica iz Ukrajine.

image
Ivan Gudić

- Ova četiri sakoa su rađena po posebnom kroju koji sam donijela iz Kijeva. Moja prijateljica, inače dizajnerica Elena Golets, ima modnu marku duže od 20 godina. Kad sam živjela u Kijevu, dok je suprug tamo igrao, kod Elene i njezine sestre sam volontirala i učila zanat. One su sjajne dizajnerice, dobro upućene, redovito su u prvim redovima na tjednima mode u Parizu, Milanu... I kad sam nedavno bila u Kijevu, kod njih sam sebi kupila jedan taj sako i od njih dobila kroj.

Sako je krojen tako kao da je "izbačen" u boku, nešto kao u stilu Balenciage ili u stilu rokokoa, objašnjava Monika:

- U bok smo stavljali po četiri sloja krojačke vateline tako da ima jak obujam u bokovima koji automatski naglašava struk. Hlače su klasične, na crtu. Boje kompleta su crvena, bijela - koje mogu odjenuti i mladenke, potom ljubičasta od brokata i crna od brokata, ali smo na revere dodavali još i Swarovski kamenje i "botune".

image
Ivan Gudić

Budući da kolekcije Monike Sablić obično povezujemo s romantičnim odijevanjem, jer ona tome uvijek teži, pitamo je jesu li ovi sakoi i odijela svojevrstan iskorak iz njezina ženstvenog stila.

- I prošle godine sam izbacila sakoe i hlače i dobila sam odličan odaziv pa sam odlučila zimi više ići na tu varijantu. Svima su već dosadile haljine i žene traže nešto drugo. Sve je puno haljina, a klasičan - moderan sako sa hlačama uvijek je lijepo imati u ormaru. I nije to odustajanje od mojeg stila, jer ti broševi i naglašeni kukovi su opet moj stil protkan ženstvenošću.

Na koncu podsjetimo na to da je Monika Sablić ove godine obilježila desetu godišnjicu svojeg modnog branda.

- Moda je moja ljubav od djetinjstva i ne bih se mogla zamislit da radim nešto drugo - kaže splitska dizajnerica.

image
Ivan Gudić
17. travanj 2024 11:46