Overlay
neodoljivi prilog

Znamo tajnu najboljih pečenih krumpira: ispecite ih po našem receptu i ostat će primamljivi i nakon što se ohlade. Sva čarolija je u jednom dodatku

Piše Stil
1. siječnja 2021. - 12:48

Uzalud nam nutricionisti tupe da je uz pečeno meso najbolje jesti salatu ili sličan prilog bez ugljikohidrata, kad nam je svima uz dobru pečenku najmilije grickati krumpire. No ne zna svatko savršeno ispeći krumpir, kao što svi nisu dovoljno upućeni u tajne najsočnijeg pečenog mesa. O pečenom mesu i svoim trikovima za najbolji rezultat pisali smo vam već nekoliko puta (evo, na primjer, ovdje se možete podsjetiti kako postići da bude vrlo sočno i meko) pa ćemo se vratiti pojmu s početka. Savršeno pečenim krumpirima.

A tajna je vrlo jednostavna: sve što vam, osim krumpira, treba je - pačja mast. Pečenjem u pačjoj masti krumpir dobija zlatnosmeđu koricu koja je nevjerojatno hrskava, a okus mu postaje jednostavno čaroban. I što je najbolje, takav ostaje i nakon što se malo ohladi, za razliku od na ulju pečenog krumpira koji se često ubrzo po vađenju iz pećnice nekako smežura i postane gnjecav.

Ne bojte se, krumpir pečen na ovakav način nema okus po pačjem mesu (što je, ako nas pitate, minus), kao što krumpir pečen na svinjskoj masti zna "povući" okus na svinjetinu. Pačju mast možete nabaviti u delikatesnim trgovinama, a možete ju sačuvati nakon pečenja patke, samo ju dobro procijedite kako u mast ne bi zalutali komadići mesa, umaka ili povrća koji bi se mogli pokvariti. Sama mast se neće pokvariti tako brzo - pohranjena u čistoj staklenci trajat će mjesecima, čak i ako ju ne držite u hladnjaku.

Osim krumpira, na pačjoj masti možete peći svo ostalo povrće te ju koristiti pri kuhanju, prženju i pečenju druge hrane. Dobrih je svojstava i ne gori na niskim temperaturama poput nekih drugih masti i ulja (nećete primijetiti dim sve dok ne dosegne temperaturu od 190 stupnjeva Celzija), a nakon što ste sve ovo pročitali neće vas iznenaditi podatak da ju francuski chefovi nipošto ne žele zamijeniti nekom modernijom i više trendi masnoćom.

Dakle, kako ispeći krumpire na pačjoj masti? Nekoliko je ključnih koraka, no nisu komplicirani.

1. Krumpir narežite na velike komade. Mali komadi će se raspasti prije nego se stvori hrskava korica, a to ne želimo.

2. Skuhajte krumpir "napola". Dobro, dobro ocijedite svu vodu. To je važno, jer vlaga je neprijatelj hrskavosti.

3. U dubokoj posudi dobro začinite krumpire pa ih snažno protresite kako bi se začini i sol dobro upili, a krumpir dobio nepravilne rubove koji pri pečenju postaju osobito hrskavi.

4. Zagrijte pačju mast u vreloj pećnici dok ne počne cvrčiti. Mora biti jako, jako vruća kako bi se krumpiri, kad ih ubacite u nju, istovremeno počeli peći i pržiti.

5. Pecite pola sata  do 45 minuta, ovisno o količini krumpira.

19. travanj 2024 11:08