Druga je nedjelja Adventa i zahuktavaju se pripreme za blagdane koji nam dolaze. Osim toga, danas je Sveti Nikola. Razloga sasvim dovoljno za napraviti dobar kolač, zar ne? Tražite li recept za neki koji bi mogao potrajati čak do Božića, imamo prijedlog. Napravite panforte. Slastica je to dobro znana svima koji su posjetili Italiju, osobito njenu regiju Toskanu, jer se Sienna posebno ponosi ovim tvrdim, aromatičnim kolačem, koji se priprema već barem 700 godina: u Državnom arhivu u Sieni čuva se dokument koji potvrđuje da se redovnicima i časnim sestrama iz samostana Montecellesi blizu Fontebeccija porez, odnosno crkvena desetina, plaćao kruhom začinjenim medom i paprom (panes melati et pepati).
Stanovnici Sienne takav su zaslađeni i paprom začinjeni kruh izvorno nazivali "panpepato" (kruh s paprom), a prema sačuvanim zapisima za njegovu izradu koristili su pšenično brašno, med, začine, suhe smokve, džem, pinjole i papar. Postupak izrade prilično je jednostavan. Šećeru otopljenom u zagrijanom medu dodaju se orašasti plodovi, suho voće i začini pomiješani s brašnom, a ta se smjesa potom peče. Gotov panforte posipa se šećerom i čuva u rižinom papiru i do mjesec dana. Jede se narezan na tanke trokutiće, uz kavu ili desertno vino.
U novije vrijeme popularizirane su različite inačice ovog deserta, mnoge od njih sadrže čokoladu, pistacije, kandirane korice citrusa... No tradicionalisti tvrde da bi panforte trebao imati točno sedamnaest sastojaka. Slučajnost ili ne, u Sienni je točno sedamnaest gradskih četvrti, čije su granice i nazivi određeni još u srednjem vijeku, a od tada datira i Palio di Sienna, tradicionalna konjska utrka ulicama grada u kojoj sudjeluju ljuti rivali - predstavnici pojedinih četvrti.
No nemojmo se zamarati povijesnim pikanterijama, bacimo se radije na pripremu panfortea.
Panforte
Sastojci:
po 100 grama lješnjaka, badema suhih marelica i kandiranog voća
150 grama suhih smokava
175 grama meda
200 grama smeđeg šećera
po 1/4 žličice mljevenog klinčića i muškata
1 1/2 žličica mljevenog cimeta
2 1/2 žlice brašna
175 grama mljevenih badema
malo šećera u prahu
Priprema:
Ispecite lješnjake i bademe u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva. Kalup za torte obložite papirom.
Nasjeckajte marelice i smokve, bademe sameljite.
Med i šećer otopite u loncu debelog dna. Dodajte im klinčiće, muškat, 1 žličicu cimeta i 2 žlice brašna pa promiješajte da se sjedini. Maknite posudu s vatre i dodajte cijele lješnjake i bademe, mljevene bademe i nasjeckano voće. Miješajte da se sjedini, smjesa će biti prilično tvrda.
Ubacite je u kalup za torte i pritisnite dok ne postane ravna. Po vrhu pospite preostali cimet i brašno pa pecite 30–35 minuta dok se kolač malo ne digne.
Uklonite višak brašna i pospite šećerom u prahu.