Obožavamo bakalar i jedva čekamo svaku priliku za pripremiti ga. Volimo ga na brijet, volimo ga na bjanko, sve nam je to drago i ima okus tradicije. Ali znate već kakvi smo mi u Stilu. Volimo istraživati. Iskušavati. Isprobavati. Pa vam predlažemo da se i vi odvažite na nešto novo. Isprobajte sasvim novi recept za bakalar - Bacalhau à Brás.
Omiljeno portugalsko jelo spravlja se od bakalara, luka, sitno sjeckanog prženog krumpira i jaja. Obično je ukrašena crnim maslinama i posuto svježim peršinom. Premda je recept jako popularan, podrijetlo mu je neizvjesno, ali priča se da potječe iz Bairro Alta, starog dijela Lisabona.
U Portugalu možete kupiti gotove tanko narezane pržene krumpiriće za ovakva jela, a vi ih pripremite kod kuće. Krumpir ogulite i narežite na tanke "šibice". Stavite posudu s uljem za prženje na jaku vatru, neka se dobro zagrije. Krumpiriće pržite minutu do dvije, dok se ne zazlate, ali neka ne budu do kraja prženi.
Portugalski bakalar s krumpirićima (Bacalhau à Brás)
Sastojci:
500 g smrznutog bakalara
500 g krumpira
1 dl mlijeka
1 vezica svježeg peršina
2 luka
½ glavice češnjaka
lovorov list
crne masline
maslinovo ulje
6 jaja
svježe mljeveni crni papar
morska sol
suncokretovo ulje za prženje krumpirića
Priprema:
U vodu dodajte malo mlijeka i u njoj skuhajte bakalar. Neka se kuha dvadesetak minuta, dok ne omekša. Kad omekša, izvadite ga iz posude za kuhanje, očistite ga od kostiju i natrgajte na komadiće.
U drugoj posudi na maslinovu ulju zažutite dvije sitno narezane glavice luka, dodajte im pola glavice nasjeckanog češnjaka i lovorov list. Dodajte još maslinova ulja, tako da prekrije luk i češnjak. Posolite i popaprite po želji.
Miješajte dok luk ne omekša i postane staklast, pa ubacite komadiće bakalara i kuhajte nekoliko minuta na srednjoj vatri neprestano miješajući, dok riba još ne omekša. Nakon toga dodajte pržene krumpiriće.
Promiješajte jelo da se svi sastojci dobro prožmu, pa ubacite crne masline narezane na polovice. Još jednom dobro izmiješajte i dodajte jelu prethodno umućena jaja u koja ste, ako je potrebno još začiniti, dodali soli i papra. Sve to pripremajte na vrlo laganoj vatri kako se jaja ne bi stvrdnula. Miješajte jelo još nekoliko minuta, pa u njega zamiješajte i nasjeckani peršin.
Jelo prije posluživanja možete još malo popapriti.