Overlay
jeftino i ukusno

Omiljeno jelo od krumpira postaje još bolje uz gurmanski dodatak: donosimo recepte za ‘kripniju‘ i laganiju verziju, obje su pravi užitak!

Piše T.S.M.
Foto Depositphotos
6. studenog 2021. - 12:12

Čim zahladi, zaželimo se malo "kripnije" hrane i ne marimo puno za laganim salaticama - osim ako su servirane uz nešto poprilično "konkretno". Jedno od jela kao stvorenih za jelovnike u hladnijem dijelu godine je gratinirani ili francuski krumpir, dobro poznata inačica popularne musake od krumpira. Sigurno ste ovo jelo isprobali. Sigurno imate i svoj omiljeni recept, ali uzmite u obzir da se i jako dobri recepti uvijek mogu učiniti još boljima. Pa tako i ovaj. sve što treba napraviti je dodati uobičajenim sastojcima  - još jedan: karamelizirani luk.

Luk možete karamelizirati sami, a možete kupiti već gotovi karamelizirani luk, sušen i grubo usitnjen, koji se koristi kao začin.

Gurmanski pečeni krumpir

Sastojci:

300 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
4 češnja češnjaka
3 zrna papra
3/4 žličice morske soli
1 žlica ulja
1 veliki žuti luk
3 velika krumpira
100 g slanine
150 g sira poput Goude ili Gruyerea
2 grančice svježeg timijana 

Priprema:

Zagrijte ulje na srednje laganoj vatri i ubacite luk narezan na ploškice. Kuhajte često miješajući 45 minuta.

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzija.

Zakuhajte vrhnje, usitnjeni češnjak, papar u zrnu, timijan i sol pa smanjite vatru na lagano i kuhajte 15 minuta. 

Krumpir narežite što je tanje moguće. Poslažite 1/4 krumpira na dno posude za pečenje dimenzija otprilike 20x30 cm. Na njega poslažite 1/3 količine luka, 1/3 količine usitnjene slanine i 1/4 količine sira, nasjeckanog ili naribanog. Redajte dok ne potrošite sastojke. Krumpir treba biti na vrhu. Zalijte sve smjesom vrhnja i začina, protresite posudu da se vrhnje ravnomjerno rasporedi. Pospite preostalim sirom pa pecite 1 1/2 do 2 sata.

Ovako pripremljen krumpir može poslužiti kao kompletan obrok, a želite li još "konkretniju" verziju, vrhnju dodajte i razmućena jaja.

Želite li, pak, nešto laganiju verziju ovog jela, prikladniju za posluživanje u ulozi priloga, nemojte koristiti slaninu, količinu sira smanjite, a umjesto vrhnjem krumpir zalijte bešamelom: otopite 2 žlice maslaca na srednje laganoj vatri, dodajte mu 2 žlice brašna pa kuhajte otprilike minuta te na kraju dodajte pola litre mlijeka i kuhajte pet minuta. Po želji u bešamel pri kraju kuhanja dodajte gore navedene začine.

18. travanj 2024 14:06