Overlay
Charcuterie

Nova godina kod kuće: kako na moderan i kreativan način poslužiti jelo za goste, zaboravite uvijek iste plate pršuta i sira

Piše Stil
Foto Shutterstock
31. prosinca 2020. - 20:24

Ova Nova godina po ničemu neće biti kao nijedna do sada. Većinom ćemo je slaviti kući ili kod prijatelja u malom krugu najbližih ljudi, ali to ne mora biti razlog da sebi ne priuštimo male užitke. Baš zato što će na dočeku biti manje ljudi, to je trenutak u kojem se možemo više potruditi za svoje goste. Mi preporučujemo da umjesto klasičnih i pomalo dosadnih plata sa sirevima i pršutom uz pokoji krastavac uložite malo više kreativnosti (koju će sigurno potaknuti i slike koje smo odabrali) i pripremite hranu na nov i moderan način.

Ključ u novom trendu u serviranju hrane je namjerna neurednost, mogli bismo reći šlampavost. Kao ravnalom napravljene crte salama i sira neka ostane za švedski stol na vjenčanju, sada radije 'nabacajte' svega po malo, bez da se stječe dojam kako ste raspored plate pomno planirali čak i ako jeste.

Jedan od relativno novih trendova na Instagramu koji možete vidjeti kod svih foodblogera, ali i brojnih influencerica kad organiziraju druženje je charcuterie. Ukucate li 'charcuterie board' u tražilicu naći ćete pregršt raznolikih rezultata, a kako još nismo pronašli prikladan hrvatski pandan nazivu, možemo objasniti o čemu je riječ. Pojam se odnosi na umijeće biranja i aranžiranja suhomesnatih i drugih delikatesa te se čita šar-ku-t'ri.

Napraviti svoj savršeni charcuterie stvarno nije teško, usprkos njegovom teško izgovorivom nazivu. Varijacija je bezbroj tako da ne morate slijepo slijediti naša uputstva. Većina namirnica koje imate u frižideru na neki način se mogu iskoristiti da popune vašu dasku.

No krenimo od početka, odnosno od podloge. Možete birati između jedne veće ili više malih, kao i između drvenih dasaka poput onih za rezanje i pladnjeva bilo koje vrste. Klasičnom varijantom smatra se oveća daska nepravilnog oblika.

Pripremite i zdjelice, čašice te plitice za marmelade, umake i dipove kojima ćete upotpuniti charcuterie dasku, jer sir i suhomesnati proizvodi trebaju zanimljivu pratnju.

A kad smo već kod pratnje, mogućnosti je uistinu bezbroj, a neke od njih su džem od smokava, marmelada od chillija, krupni dijon senf, pašteta od maslina, namaz od čvaraka, hummus, pečene paprike, orašasti plodovi...

Uključite voće i povrće, bilo da je svježe, suho, pečeno ili ukiseljeno. Svježa jabuka i bobičasto voće slažu se s brijem i cheddarom, smokva i dinja s pršutom. Kruške dobro idu uz sir s plemenitom plijesni, gouda fino paše uz grožđe, a gruyere se ljubi s višnjama i orašastim voćem.

Ne zaboravite i dobar kruh, ali možete ga zamijeniti krekerima, grisinima, čipsom...

Naravno, Silvestrovo i Nova godina su dobra prilika za isprobati nešto što do sada niste, ali slične plate možete nastaviti raditi svaki put kad vam dolaze gosti, a za one sklonije uživanju u malim stvarima možete svoje sireve, voće i marmelade odnijeti i na piknik uz more kad dođu topliji dani.

18. travanj 2024 22:06