Overlay
dolce garbo

Ne znate što za ručak? Pripremite ovaj dalmatinski specijalitet na rubu zaborava - jeftin je i brzo gotov, a ima okus nostalgije

Piše Stil
Foto shutterstock
20. svibnja 2021. - 13:17

Na ovako ružan, "gnjil" dan najbrže će vas raspoložiti "pjat" dobre domaće spize, a nemate li ideju što pripremiti, "ogrebite" se za našu. Zašto ne biste napravili jedan pravi dalmatinski specijalitet, nekoć toliko omiljen, osobito u Splitu, da su ga uspoređivali čak i s pašticadom? Usporedba se, ipak, odnosila na popularnost, a ne na okus, jer se okusom poprilično razlikuju, premda su oba jela mesna i uključuju ukusan toč. Načinom pripreme razlikuju se još i više, s tim da je ovaj naš prijedlog puno brže, lakše i jeftinije pripremiti.

Jeste li pogodili o kojem je je specijalitetu riječ? 

Dolce garbo

Sastojci:

janjeće iznutrice (jetra, srce, pluća)

100 mililitara vina

100 mililitara prošeka

1 luk

3-4 režnja češnjaka

2-3 rajčice ili pelata

3 žlice ulja

3 žlice octa

2 žličice šećera

sol, papar

Priprema:

Na ulju prodinstajte luk dok ne postane staklast, dodajte češnjak pa još kratko pirjajte. Dodajte nasjeckane iznutrice i kuhajte uz miješanje. Dodajte papar. Ulijte vino i pustite da alkohol ispari. Dodajte rajčice (kao zamjena poslužit će koncentrat) i prošek pa kuhajte još oko sat i pol na laganoj vatri, dolijevajući vode prema potrebi. Pred kraj okus dotjerajte uz pomoć octa i šećera te na samom kraju posolite. Umjesto janjećih iznutrica možete koristiti teleću jetru. Jelo se tradicionalno služi s palentom.

17. travanj 2024 12:10