Overlay
savršeno za post

Najstarije dalmatinsko jelo jedan je od najomiljenijih specijaliteta: trebat će vam samo par jeftinih sastojaka te svježa riba - i to ona najružnija

Piše Stil
21. prosinca 2020. - 15:06

Ovih dana trgovci na peškariji zadovoljno trljaju ruke, a svi se ljubitelji jela od ribe zadovoljno tapšu po trbuščićima. Vrijeme je za najbolje riblje specijalitete, od bakalara, preko svakovrsnih finih rižota do brujeta i gregade, a danas ćemo se pozabaviti baš potonjom. Gregadom.

Jednostavno jelo od svježe ribe u Dalmaciji se priprema već stoljećima, vjerojatno još od vremena grčke kolonizacije, kad još nismo znali za krumpir koji joj je danas neizostavan sastojak. Što se u to doba koristilo umjesto krumpira? Po svoj prilici neki drugi škrobasti gomolj poput repe ili možda stari kruh, no nerado zalazimo tako duboko u nagađanje. Izvjesno je tek da je gregada, zbog toga što ne sadrži ni rajčicu, starija i od popare i od brujeta. Bakalar da ne spominjemo.

Dakle, veseli li vas pomisao na uistinu starinsko i tradicionalno jelo, pripremite gregadu. No ipak joj dodajte krumpir jer najmanje utječe na lijepi okus dobre ribe.

A što se ribe tiče, odgovarat će škarpina, kokot, zubatac, ugor i ponajviše od svega ona oku najnemilija - grdobina, koja se najčešće koristi u receptima za gregadu. U gregadi često završe i škampi, školjke, kozice te druga morska stvorenja, a koja ćete vi ubaciti u svoju teću prepuštamo vašem izboru.

U nastavku nudimo recept bez puno komplikacija, a vi dodajte što vam je po guštu.

Gregada od grdobine

Sastojci:

1 kilogram grdobine

1 kg krumpira

5 češnjeva češnjaka

vezica peršina

100 ml bijelog vina

200 ml maslinova ulja

sol, papar

Priprema:

Grdobinu očistite i izrežite na veće komade, glavu također. Krumpire narežite na kolutove debljine pola centimetra. Dno plitke, široke posude lagano zauljite maslinovim uljem i najprije složite red krumpira. Lagano posolite i popaprite, pa preko njega složite komade grdobine. Pospite solju, paprom, peršinom i češnjakom.

Ponovno poredajte krumpir, pa i njega pospite začinima. Krumpire i grdobinu prelijte vinom i vodom, tek toliko da pokrijete zadnji sloj krumpira, i na kraju prelijte maslinovim uljem. Važno je ne pretjerati s količinom vode jer se jelo ne smije pretvoriti u juhu.

Stavite ga na naglu vatru dok ne zakuha, potom je smanjite i lagano kuhajte jelo dok krumpir ne omekša. Posudu tijekom kuhanja samo protresite, gregadu nikako nemojte miješati.

18. travanj 2024 02:06