Overlay
kad vam se gricka...

Mekane pogačice iz tave lako je napraviti, a najbolji su prijatelj slasnim nadjevima poput pršuta, sira i delikatesnih namaza

Piše Stil
Foto AFP
21. siječnja 2023. - 15:49

Malo se što može mjeriti s mirisom svježe ispečenog kruha, no za peći kruh ponekad jednostavno nemamo dovoljno volje ni vremena. Taj zaključak redovito požalimo kad nas uhvati želja za grickanjem nečeg finog pa za tekve situacije - kad nam pod hitno treba brzi nadomjestak za kruh - vrijedi znati za alternative poput ove.

Piadina je mekana talijanska pogačica od beskvasnog tijesta, promjera dvadesetak centimetara, Izvorno je jedno od jela siromaške trpeze talijanske regijeEemilia-Romagna, a danas omiljeni streetfood u cijeloj zemlji (drugi po popularnosti iza pizze!) koji se rado priprema i kod kuće jer priprema mu je vrlo jednostavna i ekonomična. 

Rezultat je, pak vrlo svestran i prilagodljiv: osim kao podloga za sendviče može poslužiti i kao wrap za slane i slatke nadjeve među kojima su najpopularniji prosciutto, parmska šunka, buratta, rikola, mekani sir taleggio i različiti namazi poput pesta ili za slatku varijantu različitih inačica nutelle. 

Da ne duljimo, evo vam recept!

Piadine

Sastojci:

1 kg brašna

200 g svinjske masti ili 190 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja

5 g sode bikarbone 

400 ml vode

3-4 žlice mlijeka 

3,5 žličice soli

Priprema:

Promiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu pa ih prosijte na radnu površinu. Dodajte im mast ili ulje sobne temperature pa promiješajte prstima.

Počnite pomalo dodavati vodu i mlijeko, uzimajući svaki put malo brašna sa strane i miješajući vilicom, pa ga premijesite rukama da se lijepo sjedini. Ako je jako ljepljivo, dodajte još malo brašna. 

Snažno mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično pa ga podijeliti na 8-10 jednakih loptica. Pustite ih da odstoje najmanje 2 sata (možete ih peći i odmah, ali piadine su ukusnije kad tijesto malo odmori).

Loptice zatim izvaljajte u pogačice na pobrašnjenoj radnoj površini, vrlo tanko, oko 2 milimetra. Nabockajte ih vilicom.

Zagrijte tavu koja se ne lijepi pa pecite piadine sa svake strane dok ne uhvate boju.

Poslužite uz priloge i nadjeve po želji.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

16. travanj 2024 21:47